Yıldız: Madene dolan su yaklaşık 11 bin ton

Karaman’da bir kömür ocağında su kaynağının patlaması sonucu meydana gelen baskında 18 işçi yerin 375 metre altında mahsur kaldı. Arama kurtarma çalışmalarının başında bulunan Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız yaptığı ilk açıklamada "Zaman aleyhimize işliyor. Her 2 saatte bir su yükselmesi oluyor" dedi. Daha sonra ikinci bir açaklamaya imza atan Yıldız "Görüntülerde su seviyesinde yükselme var. Şu anki ortam mutluluk duyulabilecek bir ortam değil. " diye konuştu. Bakan Yıldız ayrıca madene dolan suyun 11 bin ton olduğunu da açıkladı.

Ocakta 18 işçinin mahsur kaldığını belirten Bakan Yıldız, "Tamamen özel bir işletme ve bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu, bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz" dedi.

Ocakta her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız" dedi. Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı."

'SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU SEVİYENİ ÜSTÜNDE'

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, şunları söyledi: "Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunu aksini konuşamayız. Henüz kimse kurtarılmış değil. Madenin altı tamamen su ile dolmuş durumda.

Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten jeneratör ve pompaların sevkıyatı bir yandan yapılıyor. İnallah korkutuğumuzdan emin bir halde sonuca ulaşmış oluruz.

Bu durumu, doğru bir şekilde yönetmek zorundayız. Bu su nereden buraya deşarj oluyor, bunlar üzerinde kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra yapacağız. Şimdiya kadar mahsur kalan işçilere ulaşılamadı. Amacımız ulaşmak.

Su seviyesi, işçilerin bulunduğu kot seviyenin üstünde. Bu da canımızı sıkıyor. Ancak yükselmenin durduğu yönünde bilgisini aldık."

BAKAN YILDIZ: 11 BİN TON SU DOLDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 22.30 sıralarında basın mensuplarına yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı. Sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu belirten Bakan Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 11 bin ton olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Takribi 11 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."

ÇALIŞMALAR GECE BOYU DEVAM EDECEK

Ermenek'te 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Bakan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. Bakan Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" dedi.

Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselmenin devam ettiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız" ifadelerini kullandı.


MADENCİ YAKINLARINDAN BAKANLARA TEPKİ

Kriz merkezindeki değerlendirmenin ardından maden ocağına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ocak önünde yakınlarını bekleyenlere 'Geçmiş olsun' dedi.

Kardeşleri ocakta olan Aysel Öztürk ile eşi Ali Haznedar'ın ardından gözyaşı döken 3 çocuk annesi ve hamile Fadime Haznedar, isyan etti. Önünde eğilerek, "Acımız hepimizin, şu anda pompalarla su çekiliyor" diyen Bakan Elvan'a Fadime Haznedar, "Canlarımız gitti, bize zehir ettiniz" diye ağladı. Bakan Elvan'ın, "Saat 18.00'den beri buradayız, yanınızdayız" sözlerine rağmen ağlayan hamile kadın, "Canımız yandıktan sonra ne olur?" dedi.

BAKAN ÇELİK: BAŞKA EKSİKLER DE VAR

Madenci yakınları Torba Yasa sonrası işletmenin öğle yemeğini madende yedirdiğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin çalıştığı noktada firmanın 25 metre sondajını yapmadığını söyledi. Bakan Çelik, şöyle konuştu: "25 metre derinlikte sondaj yapılmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. Sondaj sonrası çalışma yapılmalı. Başka eksiklikler de var. Yoksa 10 bin metreküp su nereden geliyor, nasıl geliyor? Ya patladı su ocakta bu kadar yükseldi. Yeraltı suyu geldi. Bunların hepsi bu su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek bir konudur. 24 saat içerisinde bu su tahliye edilecek. Suyun nereden geldiği çok önemli."

Bakan Çelik, özel şirkete ait maden ocağını daha önce 2 kez su bastığı yönündeki bilginin kendilerine iletilmediğini kaydetti. 3 bakan, ailelerle görüştükten sonra baket takıp madenin girişinde inceleme yaptı.

CANLI YAYIN ARAÇLARI GERİ ÇEKİLDİ

Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi.

Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı.


'AMACIMIZ SU SEVİYESİNİ AZALTMAK'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan "Yeraltında olan işçi kardeşlerimizin ailelerine sabır diliyorum. Kazanın detayları araştırılacak. İlk hedefimiz yeraltındaki suyu boşaltmak, su seviyesini azaltmak. İlgili tüm kuruluşlarımız buradalar. 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalara devam edeceğiz. Biz buradayız" açıklamasında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kazanın son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza olduğunu açıklandı.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.