100 Müslüman Uygur Toplama Kampından Kaçtı

Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve hukukuz uygulamalarından kaçarak Tayland’a sığınan ve bu ülkedeki bir toplama kampında çok ağır şartlarda tutulan 160 Mülteci Uygurlar’dan 100 kişinin kamptan kaçtığı bildiriliyor.
Fransa merkezli AFP. Ajansının 12 Kasım’da geçtiği bir habere göre, daha önceden ülkeleri Doğu Türkistan’daki Çin yönetiminin uygulamalarından şikayet ederek Çin’e komşu Güneydoğu Asya ülkelerine sığının ve kendilerini Türk olarak tanıtan kadın ve çocukların çoğunluğunu oluşturduğu bu mültecilerin Tayland Yönetimince kimliklerinin Uygur olarak tesbit edildiğini ve onların durumlarının çözüme kavuşturuluncaya kadar Ormanlık Alana kurulan Toplama Kamplarda tutulduğunu bildirdi.
Haberde,ayrıca Tayland’ın Sungkıhla Eyaleti Sosyal Gelişim ve İnsani Sorunlar Teşkilatı’ndan Jaras Çumpan’ın açıklamalarına de verdi.Tayland’lı Yetkili, 160 kişilik kamptan 100 kişinin kaçmış olduğıunu geriye kalan 40 kişinin ise, kadınlar ve Çocukların oluştuğunu,bunların ebeveyinleri durumunda olan  20 kişinin ise erkek olduğunu  açıkladı. Kaçan bu Uygurların insan kaçakçılarının ele geçirmesinden endişeli olduğunu de açıklayan Yetlili Çumpan “ Bu Mültecilerden hiç birisi kendi ülkesine dönmek istemiyor. Tek arzu ve talepleri Türkiye’ye gitmektir.”şeklinde konuştu.
Fransız ajansı haberinde, Kaçan bu mültecilerin üçüncü bir ülkeye gitimiş olabileceklerini,gidemeyenlerin ise, ormanlık alanlarda saklandıklarını tahmin ettiklerini,Tayland yönetiminin bu kaçan bu Uygur mültecileri aramakta olduğu de beliritti.

Kaynak : rfa.org. Uighur/Kıska Haberler-12.11.2014

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.