ABD'nin kafası Esad konusunda çok karışık!

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABD Kongresi'ndeki Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde IŞİD konulu oturuma katıldı.

Başkan Obama'nın Esad iktidarı devrilmeden IŞİD'in yok edilemeyeceği yönünde bir eğilim içinde olduğu haberlerine karşın Savunma Bakanı Hagel, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i değiştirmenin ABD için öncelik olmadığı yönünde sinyaller verdi. Dün gündeme gelen CNN kaynaklı haberde 'Obama, IŞİD'e karşı yeni bir strateji hazırlanması emri verdi. Plana göre Esad'ın gidişi öncelik haline getirilecek' iddiası öne sürülmüştü. Savunma Bakanı Hagel ise Kongre'deki konuşmasında önceliğin Esad değil IŞİD olduğuna vurgu yaptı.

Daha önce IŞİD'e yönelik koliasyon saldırılarının Esed'e fayda sağladığını kabul eden Hagel, şöyle konuştu:

ESAD'IN YERİNİ KİM ALACAK? IŞİD'İ NASIL BİR ORDU YENECEK?

"Şu anda bulunduğumuz noktada sadece Esed'in üstesinden gelmek, IŞİD'i kutusuna geri sokmayacaktır veya yok etmeyecektir. Esed tabii ki denklemin bir parçası ama şu anda Suriye'nin doğusunda, Irak'ın batı ve kuzeyinde IŞİD'in kontrol ettiği yerlere bakarsanız, bugün Esed'i değiştirirseniz, bu tüm dinamikleri hemen değiştirmeyecek, özellikle de Suriye'de. Esed'in yerini kim alacak ve IŞİD'i nasıl bir ordu yenecek? Evet, Esed, istikrarlı bir hükümet bulmak için uzun vadede bunun bir parçası ama şu anda IŞİD, Irak'ı ve hükümetini tehdit ediyor. Bu nedenle (denklemin) bu öğesiyle önce uğraşıyoruz, çünkü bunu yapmalıyız. IŞİD, müttefiklerimize ve bize tehdit"

"IRAKTA DOĞRU YOLDAYIZ"

Hagel, Irak'ta ise doğru yolda olduklarını savundu. IŞİD'e karşı mücadelede 60'dan fazla koalisyon ülkesinin askeri kampanyaya katıldığını ve Irak ve Suriye'de şu ana kadar 130 hava saldırısı gerçekleştirildiğini kaydetti. Bağdat hükümetinin 36  Iraklı komutanı birden görevden almasının ‘olumlu bir adım’ olduğunu belirtirken, yeni Savunma Bakanı Halid el Ubeydi’yi de övdü.  Hagel, “Yeni bakan ve yeni hükümet Irak güvenlik güçlerinin komuta kademesini yeniden şekillendiriyor” dedi. Ubeydi’nin Sünni aşiretlerden destek alarak Anbar vilayetinde yeni bir ordu kurmak için harekete geçtiğini, yeni Başbakan Haydar İbadi’nin de Sünni topluma ulaşmaya çalıştığını söyledi.

'IŞİD'le mücadele 3 adım ileri 2 adım geri'

General Martin Dempsey ise IŞİD'le mücadeleyi 'üç adım ileri iki adım geri' ifadesiyle tanımladı. Dempsey, Irak'ın IŞİD'e kaptırdığı toprakları geri alabilmek için 80 bin kişilik bir orduya ihtiyacı olduğu tahmininde bulunurken, IŞİD ile mücadelenin başarısı için Irak hükümetinin kapsayıcılığı ve Irak askerlerinin savaşma istekliliğinin önemli olduğunu vurguladı. General Dempsey, Irak ordusundan verim alınmaması halinde mevcut stratejinin değiştirilebileceğini, Başkan Barack Obama'ya yeni öneriler sunulabileceğini söyledi.

ABD'nin halihazırda Irak'ta 3100 askeri danışmanı bulunduğunu hatırlatan Genelkurmay Başkanı, 'bu sayının mütevazı bir şekilde genişleyebileceğini' belirtti.

Irak'taki yeni hükümetin 'ülkenin birliği' konusunda Sünni ve Kürtleri ne kadar ikna edebileceğini ve mezhepsel çatışmaların da bölgeyi ve bölgedeki IŞİD'e karşı mücedele çabalarını nasıl etkileyeceğini henüz bilemediklerini kaydeden Dempsey, 2011'de çekilirken yapılan hatalara dikkat çekti. Amerikan General, "İstihbarat ve lojistik mimarisini tamamen kurmamıştık. Ateşlere karşılık verme kapasiteleri veya havadan yakın desteğe sahip değillerdi. Orayı, zayıf liderliğiyle çoğunlukla fonksiyonsuz olan bir savunma bakanlığıyla bıraktık. Bunu biz de biliyorduk, onlar da biliyordu. Bu tamamlanmış bir iş değildi" dedi.

Dempsey, Irak güçlerinin Anbar gibi yerlerde daha iyi işler çıkarmaya başladığını ama Musul gibi yerlerin daha karmaşık olduğunu belirterek, "Ancak Musul ve sınır boyuncaki Irak ve permerge güçlerine ABD güçlerinin eşlik etmesi gerektiği gibi bir tavsiyeyi şu anda öngörmüyorum ama bunu değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.