Başörtülüyü içeri almama gerekçesi: Paşanın köpeği korkuyor

28 Şubat sürecinde eşleri başörtülü olduğu ve kendileri namaz kıldığı için Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilişiği kesilen ‘sakıncalı’ subaylar, sorunlarını dile getirmek için YAŞ Mağdurları Derneği’ni kurdu. 2010 Referandumu ile bazı haklara ‘af’ yoluyla ulaştıklarını söyleyen mağdurlar, “Suç işlemedik ki affedilelim. Adalet yerini bulmadı. Haklarımızı istiyoruz” dedi.

‘Paşanın köpeği korkuyor’

1997’de TSK ile ilişiği “disiplinsizlik” nedeniyle kesilen Dernek Başkanı Osman Değer, “O dönem, dindar olmak büyük suçtu. Çok çileler çektik. Eşim başörtülü diye karnı burnunda hamile olmasına karşın Kıbrıs’ta askeriyenin aracında oturtulmadı. Edirne’de de 55. Mekanize Tugay’ının komutanı eşimin giriş çıkışına yasak koydu. Gerekçesi de ‘O başörtülü kadın gelince benim fino köpeklerim ürküyor’ idi. Bunun uygulaması sadece Nazi’ler döneminde var. Yani biz sonra ordudan atılınca yıllarca iş bulamadık. Devlet 2010 Anayasa Referandumu ve YAŞ kararlarına dava yolunun açılması Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne gidiş izini ve devlet memuru olma hakkı verdi. Fakat bizimle aynı dönemde çalışıp emekli olan subaylar kadar maaş alamıyoruz” dedi.

Özlük haklarının peşindeyiz

Dernek Başkan Yardımcısı Yüksel Salter ise, “Büyük bedeller ödedik. Hem maddi hem de manevi olarak. Ama bunlar tazmin edilmedi. Şimdi bu hakların verilmesini istiyoruz. Geçmişe yönelik özlük hakları. OYAK emekliliği hakkı. Ödenmeyen SGK’ların verilmesi. 6191 sayılı yasadan doğan haksızlığın giderilmesi ve öğrenim giderlerini talep ediyoruz” dedi. Dernek yöneticisi İzzet Çöl de, haksızlığın 28 Şubat’ta yapılmasına karşın davasına ilgisizlik olduğunu belirterek, 28 Şubat mağdurlarını davaya sahip çıkmaya çağırdı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.