Farc kaçırdığı generali 'savaş esiri' saydı

Grup, bir önceki açıklamasında 'henüz bir bilgi sahibi olmadıklarını' belirtmiş, hükümetin askıya aldığı 'barış görüşmelerinin de sürdürülmesini umduklarını' ifade etmişti.

Farc, internet sitesinden yaptığı yeni açıklamada da Alzate'nin "savaş esiri" olduğunu söyledi.

Hükümet, Kolombiyalı general Ruben Dario Alzate Mora'nın geçen Pazar günü ülkenin kuzey vilayeti Choco'da kaçırılmasından Farc gerillalarını sorumlu tutuyordu.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da, generalin kaçırılmasından sonra iki yıldır Havana'da devam eden barış müzakerelerinin 'askıya alındığını' duyurmuştu.

Farc'ın müzakerecileri tarafından Havana'da okunan mesajda, general ve beraberindekilerin "savaş bölgesinde görev gereği dolaşan askeri personel oldukları" gerekçesiyle kaçırıldıkları belirtildi ve rehinelere ne yapılacağına Farc liderlerinin karar vereceği kaydedildi.

Müzakereci Pablo Catatumbo, soruna 'hızlı ve anlamlı bir çözüm getirilmesini istediklerini', bunun da karşılıklı ateşkesi gerekli kıldığını söyledi.

Farc yetkilisi Pastor Alape daha önceki açıklamasında kaçırılan generalle ilgili bilgi sahibi olmadıklarını ifade etmişti.

Kolombiya ordusu, generalin bulunması için havadan, karadan ve nehirden arama çalışmalarını sürdürüyor. Farc yetkilisi Alape ayrıca, Farc'ın 'hükümetin barış görüşmelerini askıya alma kararını şaşırtıcı bulduğunu' belirtip 'en kısa zamanda yeniden başlamasını umduklarını' söyledi.

General Alzate, Pazar günü Choco vilayetindeki Atrato nehrinde teknesiyle dolaşırken, yerli halkla görüşmek için durduğu Las Mercedes köyünde kaçırıldı.

Alzate'nin yanı sıra beraberindeki Gloria Urrego ve Yüzbaşı Jorge Rodriguez Contreras da kaçırıldı.

Devlet Başkanı Santos, Alzate ve diğer yüzbaşının 'ziyaretlerini sivil kıyafetle gerçekleştirerek güvenlik protokollerini de ihlal ettiklerini' söyledi.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.