HÜDA-PAR: Zihniyet değişmedi -- Tek bir tutuklama yok!

Hükümet ve HDP kanadından çözüm sürecinin devam edeceğine ilişkin gelen açıklamaların ardından Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenleyen HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, işlerin zannedildiği gibi iyi gitmediğini söyledi. Yapıcıoğlu 6-8 Ekim olaylarının bazıları için bitmiş olsa da kendileri için bir süre daha devam ettiğini söyledi.

“6-8 Ekim olaylarının ardından pek çok üye ve üyelerimizin akrabaları uğradıkları silahlı saldırılarda yaşamlarını yitirdiler veya yaralandılar. Şu husus dikkatli bakışlardan kaçmamıştır, kurban eti dağıtan kardeşlerimiz dışındaki kardeşlerimiz evlerinin içinde, önünde ya da üyesi bulundukları parti ve dernek binalarında saldırıya uğramıştır. Toplam olarak 16 kardeşimiz sadece İslami kimliği veya siyasi duruşu nedeniyle hedef seçilerek katledilmişlerdir. Bu nedenle bu cinayetler soykırımdır, insanlığa karşı suçtur.”

‘Tek bir tutuklama yok’

Hükümet tarafından bir kaç gün önce 6-8 Ekim olaylarına ilişkin yapılan açıklamayı hatırlatan Yapıcıoğlu, buna göre 29 kişinin yaşamını yitirdiği, 73 soruşturmanın açıldığı, 894 kişinin gözaltına alındığını ve 386 kişinin tutuklandığını belirterek kendilerine yapılan saldırılar ile ilgili bu güne kadar tek bir tutuklamanın olmadığını söyledi.
Benzer olayların yaşanması tehlikesinin de bulunduğunu aktaran Yapıcıoğlu, zihniyetin değişmediğini ifade etti.
“PKK ve bağlı kurumları kendilerine tabi ve teslim olmayanları düşman olarak tanımlamaya devam etmektedir. Diğer taraftan 6-8 Ekim ve sonrası bize yönelik saldırılar da öncekiler gibi faili meçhul kalmaktadır.”

‘İmajlar HDP’ye gönderildi’

6-8 Ekim ve sonrasında yaşananlarla ilgili HDP’lilerin ‘HÜDA-PAR’a saldırı olabileceğini öngörememiştik’ demelerini inandırıcı bulmadıklarını belirten Yapıcıoğlu, HDP’lilerin sosyal medya paylaşımlarını kayıt altına aldıklarını ve kendilerine de ilettiklerini kaydetti.

“Parti yöneticilerinin, bazı milletvekillerinin, il başkanlarının sosyal medyada paylaşımlarını biliyoruz. İmajlarını aldık hatta arkadaşlarımız HDP Genel Merkezi’ne gönderdiler. HDP Diyarbakır İl Başkanı ‘IŞİD’in Diyarbakır’da 400 derneği var’ derken hangi dernekleri kastetmiştir? Bu listede üyeleri vahşice katledilen Köy-Der de var mıdır. Olaylar durduktan sonra bile ‘HÜDA-PAR, AKP’nin sokaktaki sopası gibi. AKP, HÜDA-PAR’ı Kürdistan’ın IŞİD’i olarak sahaya sürmek istiyor’ zırvalarını unutmayacağız.”

‘Kürtlerin çoğunluğu rahatsız’

HDP’nin kendisini Kürtlerin tek temsilcisi olarak gördüğünü, hükümetin de meseleyi PKK’nın silah bırakmasına indirgediğini ifade eden Yapıcıoğlu, salt HÜDA-PAR’da siyaset yapanların değil; HDP’yi temsilci olarak kabul etmeyen Kürtlerin de durumdan rahatsız olduğunu söyledi.

“Bütün Kürtler içerisinde bu oran yüzde 80’i buluyor. Kürtlerin meşru hak talepleri birbirinden ayrılmalıdır. Birinci konu; elinde silah bulunduranlar veya onların temsilcileri ile müzakere ve pazarlık edilmeli, ikincisinde muhatabın bütün halk ve onların örgütlü yapıları, temsilcileri olduğu gerçeği kavranmalıdır. Bu temsilcilerle diyalog hemen başlamalıdır.”

Al Jazeera Türk 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.