IŞİD Resmen Akdeniz kıyısına indi!

IŞİD, Libya'nın 100 bin nüfuslu Derna şehrini tamamen kontrolü altına aldı. Böylece IŞİD Akdeniz kıyısında önemli bir merkeze sahip oldu. IŞİD bu son hamlesiyle Avrupa Birliği ülkelerinin 321 kilometre güneyine de yerleşmiş oldu.

LİBYA’nın en önemli liman kentlerinden 100 bin nüfuslu Derne’de IŞİD’in bayrağı dalgalanıyor.

Derna'da 800 ile 1000 arası IŞİD mensubunun  bulunduğu iddia edilirken şehirde tanklar ve Ağırsilahları ile devriye gezen Işid askerlerine rastlanıyor..

Komşu ülke Mısır’ın Sina yarımadasında cihadist yapılardan olan Ensar Beyt el Makdis’in 10 Kasım’da IŞİD’e biat ettiğini açıklamasından ardından IŞİD'in Libya’da artan varlığı göze çarpmakta.

Derne kenti Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’a bağlı Girit Adası’na yalnızca 300 kilometre uzaklıkta. Yunan anakarasına mesafesi ise 400 kilometre. Amerikan yayın kuruluşu CNN’e konuşan Libyalı kaynaklar IŞİD'in ülkedeki siyasi belirsizlikten faydalandığını belirtiyor. Yerel kaynaklara göre ise Derne’de 800 IŞİD mensubu bulunuyor. Şehrin dışında 6 kampta silahlı eğitim yapılıyor.

BARKA’ EYALETİ

31 Ekim’de YouTube’da yayınlanan bir video kaydında İslam Gençliği Şura Konseyi savaşçıları  IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye bağlılık sloganları atarken görüntülenmişti. Derne’yi ele geçiren savaşçılar  , kendilerini  İslam Devleti 'nin “Barka” eyaleti olarak tanımlıyor. Bu ad Roma İmparatorluğu sonrasında İslami yönetimin Libya’nın doğusuna verdiği isim.

CNN Muhabiri Noman Benotman’ın verdiği bilgilere göre IŞİD’in Libya kolu şehirde sıkı bir kontrole sahip. Mahkemeler, kamu yönetiminin her şekli, eğitim ve yerel radyo ellerinde. Şehirdeki stadyum ise infazlar ve mahkeme olarak  kullanılıyor. Çok sayıda yargı mensubu, gazeteci ve memur da örgüt tarafından cezalandırılmış..

Benotman, “Derne bugün Suriye’de IŞİD’in karargâhı olan Rakka’ya benziyor. IŞİD Libya için ciddi bir tehdit teşkil ediyor. Ülkenin doğusunda İslami bir emirlik kurma yolundalar” diyor.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.