İstifa sırası Joe Biden'da mı?

ABD’nin siyaset kulislerinde, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Başkan Obama’nın Savunma Bakanı Hagel’in istifaya zorlanmasından büyük rahatsızlık duyduğu ve ipleri koparma noktasına geldiği konuşuluyor.

SON yaşanan gelişmeler ve kulislerde konuşulanlara bakılırsa yeni yılda ABD siyasetinde taşlar yeniden yerinden oynayabilir. 2016’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi ülkenin önde gelen siyasetçileri pozisyon belirlemeye başladı. 

Ara seçimlerden zaferle çıkan ve Kongre’nin her iki kanadını ele geçiren Cumhuriyetçi Parti bir düzineye yakın aday adayıyla başkanlık yarışına hazırlanıyor. Demokrat Parti’deki güçlü isimler ise popülaritesini kaybeden Başkan Barack Obama’dan kaçmaya başladı.

Obama’yı eleştirenler kervanına, Başkan Yardımcısı Joe Biden da katıldı. Washington kulislerinde Savunma Bakanı Chuck Hagel’in geçen hafta başında, “Beyaz Saray baskısıyla istifaya zorlanmasına” Joe Biden’ın sert tepki gösterdiği konuşuluyor.

Eski Savunma Bakanları Robert Gates ve Leon Panetta ile başkan adayı olacağı düşünülen eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton görevlerinden ayrılmadan önce Obama’nın siyasetini eleştirmişlerdi. Gates ve Panetta, yazdıkları kitaplarda Başkan Obama’ya sert ifadelerle yüklenmişlerdi.

ÖN SEÇİMDE HILLARY CLINTON’LA YARIŞACAK

HENÜZ adaylığını açıklamayan Hillary Clinton, Demokrat Parti’nin en güçlü başkan adayı konumunda. Aday olmaya karar vermesi halinde Joe Biden ile Hillary Clinton kozlarını ön seçimlerde paylaşacak. Joe Biden’ın da aday olup olmayacağı bilinmiyor. Ancak önseçimlerin yapılacağı bölgelerde sık sık boy göstermesi aday olacağının işareti olarak kabul ediliyor. Ara seçimlerden sonra resmen “topal ördek” haline gelen Başkan Barack Obama’nın çevresinde Beyaz Saray’da çalışan güvendiği birkaç danışmanından başka kimsenin kalmadığına işaret ediliyor. Demokrat Parti stratejistleri, halkın, özellikle ekonomi alanında BaşkanObama’nın politikalarından memnun olmadığının altını çiziyor.

OBAMA’DAN KAÇAN KAÇANA

Robert Gates: 2006 Aralık- 2011 Temmuz Savunma Bakanı

Obama’nın liderlik vasfını eleştirdi. ve“Kendi stratejisine kendisi inanmıyor” dedi.

Hillary Clinton: Ocak 2009- Şubat 2013 Dışişleri Bakanı

Obama’nın dış politikasını ağır bir dille eleştirdi. “aptalca şeyler yapma” söylemiyle dış politika yapılamayacağını savundu.

Joe Biden: Ocak 2009’dan beri Başkan Yardımcısı

Savunma Bakanı Chuck Hagel’in istifası nedeniyle sert tepki gösterdiği söyleniyor.

Chuck Hagel: Şubat 2013’ten beri Savunma Bakanı

Chuck Hagel geçen hafta başında istifa etti; Obama’yla IŞİD’le mücadele ve Esad yönetimini devirip devirmeme konusunda ters düştü.

Leon Panetta: Temmuz 2011- Şubat 2013 Savunma Bakanı Leon Panetta Obama’yı eleştiren kitap yazdı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.