Leyla Halid’in Kurtuluş Cephesi tekrar sahnede

Kudüs’teki bir sinagoga saldırarak beş kişiyi öldüren kuzenler Hasan ve Uday Ebu Cemal’in Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üyesi olması, Marksist-Leninist örgütün tekrar eski günlerine döndüğüne dair bir tartışma başlattı.

Beytüllahim’den izlenimlerini aktaran Daily Beast muhabiri Creede Newton,  birinci ve ikinci İntifada sırasında aktif rol oynayan örgütün üçüncü İntifada’yı ‘başlatmış olabileceğini’ öne sürdü. 1967’de Filistinli Hıristiyan asıllı doktor George Habaş tarafından kurulan örgüt; 1960’ların sonu ve 1970’li yılların başında uçak kaçırma eylemleriyle adını duyurmuştu. Örgüt ayrıca, bir İsrailli bakanı öldürebilen tek grup.

Gezmiş ve İnan eğitim almıştı
Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan da FHKC kamplarında gerilla eğitimi almıştı.  FHKC’nin en ünlü eylemcilerinden Leyla Halid, bugün Filistin Ulusal Yönetimi’nde görev yapıyor. Hiyerarşik bir emir komuta zincirine sahip olmayan örgüte bağlı Mustafa el Araj, “Siyasi liderlik yok. Saldırıya insanlar kendileri karar verebiliyor” diyor. FHKC’nın askeri kanadı 2001’de İsrail tarafından öldürülen liderlerinin anısına “Ebu Ali Mustafa Tugayları” adını taşıyor. 1993’te Yaser Arafat’ın imzaladığı Oslo Barış Antlaşması’na karşı çıkan örgüt, Filistin davasını dünya solunun gündemine taşıma gücünü de zamanla yitirmişti.

Leyla Halid Kimdir?

15 yaşındayken, kökleri 1940'lı yıllarda George Habaş tarafından oluşturulan Filistin Halk Kurtuluş Örgütüne katıldı. Daha sonra Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde tıp eğitimine başladı. 1967 Altı Gün Savaşları'ndan sonra Filistin Halk Kurtuluş Örgütü'nün Filistin ayağında kendisini göstermeye başladı.

Daha sonra Kuveyt'de öğretmenlik yapmaya başladı.

Kara Eylül olaylarını takip eden yıl, üçü eşzamanlı olmak üzere dört uçak kaçırma eylemine katıldı, 1969 ve 1970 yıllarında katıldığı, liderleri Wadi Haddad tarafından planlanan eylemlerle dikkatleri büyük ölçüde üzerine çekti. 29 Ağustos 1969 günü, FKÖ üyesi Selim ile birlikte, Amerikan TWA uçağını kaçırarak Şam'a indirdi. Dönemin İsrail Amerikan Büyükelçisi İzak Rabin'in de bulunacağını sandıkları, Roma'dan Tel Aviv'e kalkan uçağa, Arap olmalarından dolayı Tel Aviv yerine Atina aktarmasında, ceplerinde silah ve bombalarla binerek uçuş kabinine girmiş, uçağı doğum yeri olan Filistin'in Hayfa kenti üzerinden Suriye'ye uçurarak, Şam'a iniş yaptırdı. Uçak yere indikten sonra uçuş ekibi ve yolcuları uçaktan boşalttıktan sonra Boeing 707 uçuş kabinini havaya uçurup Suriyeli yetkililere teslim oldular.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.