“Mirzabeyoğlu Süreci Yeni Türkiye’nin İmtihanı”

28 Şubat sürecinde askeri cuntanın giriştiği post modern darbenin en büyük mağdurlarından İBDA mimarı mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun yeniden yargılanma talebi kabul edildi. Mirzabeyoğlu’nun yargılamasının yenilenmesini değerlendiren hukukçular ve STK’lar, “Bu dava süreci yeni dönemdeki Türkiye’nin yargısının da bir imtihanı olacaktır” şeklinde konuştu.

 

28 Şubat sürecinde İBDA fikriyatının sahibi olmakla suçlanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun yeniden yargılanma talebi kabul edilirken, Yargıtay tarafından onanan 3 yıl 4 aylık hapis cezasının infazının durdurulmasına da karar verildi. Mirzabeyoğlu’nun 28 Şubat sürecinden bu yana suçsuz yere hapis yattığını söyleyen Hukukçu ve Sivil Toplum Kuruluşları, kararı olumlu ancak gecikmiş bir karar olarak yorumladı.

 

 

22 TEMMUZ’DA TAHLİYE EDİLMİŞTİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İBDA/C davasından da hüküm giyen Mirzabeyoğlu’nun yeniden yargılanmasına ilişkin talebini kabule değer görerek, tutuklulukta ve infazda geçirdiği süreyi de dikkate alarak, 22 Temmuz’da tahliyesine karar vermişti.

 

“İNTİKAM UĞRUNA SUÇSUZ İNSANLAR HAPİSLERDE YATTI”

Altay Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Kapar, “Yeniden yargılanma kararının olması davanın tümden ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Şu an bir ara geçiş dönemi yaşanıyor. Bu dava süreci, yeni dönemdeki Türkiye yargısının da bir imtihanı olacaktır. Mirzabeyoğlu’na ceza veren akıl, cumhuriyetin kuruluş felsefesiyle aynı şeyleri paylaşan akıldı. Bir intikamdı bu. Bu intikamı uğruna suçsuz yere bir insan 16- 17 sene içeride yattı ve birtakım çalkantılar sonucu yeniden yargılama kararı verildi. Bu süreç de ciddi bir şekilde takip edilmesi gereken bir süreçtir” diye konuştu.

 

“MİRZABEYOĞLU’NUN HAPSİ MÜSLÜMANLARIN HAPSİDİR”

17 yıl içerisinde yatan Mirzabeyoğlu değil Müslüman toplumudur diyen Kapar, “Mirzabeyoğlu şahsından tüm Anadolu insanı bilmeden, bilinmeden cezalandırılmıştır. Yüksek sesle seslendirdiği fikirlerinden 17 yıl hapis yattı. Bu da Müslümanların ortak hapsidir. Mirzabeyoğlu’nun hapsiyle hepimiz hapsedildik. Akit Gazetesi’nin bu süreçte ciddi bir şekilde desteği oldu. Bu desteğe toplum da destek vererek kamuoyunun dikkatini çekti” dedi.

 

AKDERE: ZULÜM BERAAT KARARI SONRASI BİTER

Mirzabeyoğlu’nun yeniden yargılanma kararı için Konya Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Harun Akdere ise, “Şu an içinde bulunduğumuz süreç, zulme ara verildiğinin göstergesidir. Zulmün bittiğini Mirzabeyoğlu’na verilecek berat kararı sonrası göreceğiz. İçeride geçirdiği onca kaybolan sene bulunuyor. Bu seneler ona yapılmış bir zulümdür. Bu zulmü yapanlar devleti kullananlar mı yoksa bizzat devlet mi onu da değerlendirmek lazım” diye kaydedildi.

 

YILMAZ: YENİDEN YARGILAMA KARARI GEÇ VERİLMİŞ KARARDIR

Mirzabeyoğlu’nun avukatlarından Güven Yılmaz, “Yeniden yargılama kararı, geç verilmiş bir karardır. Mirzabeyoğlu, emniyet sorgusuna dahi alınmaması gerekiyordu. Emniyet sorgusuna alınıp, arkasından tutuklanması, 16 – 17 senelik bir cezaevi hayatı üzücü bir durumdur. Mirzabeyoğlu’nun cezaevine girdiği fotoğraflarla, çıktığı zaman ki fotoğraflara bakarsanız, durumun ne olduğunu herkes anlar. Yeniden yargılama süresinde beraat söz konusu ise devletle beraber hâkimler de ceza mahkemesi kanuna göre bu sürecin sorumlularındandır” ifadelerini kullandı.

 

YeniAkit

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.