Necip Fazıl''dan Menderes'e: Ya ol, ya öl!

Şair Mustafa Yürekli, Eyüp Belediyesi’nin düzenlediği kültür etkinliklerinde Mavera Okulu başlıklı ikinci konferansında Necip Fazıl’ın Büyük Doğu davasını ve mücadelesini anlattı. Necip Fazıl’ın İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Ragıb Gümüşpala, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş’le ilişkilerini anlattı.

NECİP FAZIL MENDERES'E NE SÖYLEDİ?

Seyfettin Ünlü’nün moderatörlüğünde, Mavera Okulu konferansını veren Mustafa Yürekli, “Necip Fazıl, 1950’li yıllarda Adnan Menderes’e CHP rejimiyle hesaplaşmaya girmesini ve milletin beklediği reformları yapmasını söyledi.

MENDERES'E DEVRİMİ TELKİN EDİYORDU

Menderes’e önce Demokrat Parti içinde, sonra da Türkiye’de devrim yapması gerektiğini sürekli telkin ediyordu. Doğru olan da buydu. Menderes bunu yapmayınca, hatasının bedelini canıyla ödedi.” dedi.

YA OL! YA ÖL

Yürekli, 27 Mayıs darbesinden bir yıl önce, 1959 yılında çıkan bir Büyük Doğu sayısının kapağının “Ya ol! Ya öl..” olduğunu hatırlattı ve “O dergide Necip Fazıl, Menderes’in ya bir anayasa değişikliğiyle CHP düzenini yıkacağını ya da CHP’lilerin darbesiyle yıkılacağını, hatta ipe gideceğini anlattı. Dediği gibi de oldu, bir yıl sonra 27 Mayıs darbesi oldu. Menderes, değiştirmediği 1924 Anayasası’nı değiştirip çiğnemekten dolayı darağacında can verdi..” dedi.

Kaynak : Haber7

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.