Avcı'nın avukatı: Cemaat hakimiyetinin göstergesi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hanefi Avcı'nın da aralarında olduğu 75 sanığın yargılandığı davada, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın temyiz incelemesini 69 sanık yönünden yaptı. Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'ya "Devrimci Karargâh örgütü" davasında "yasadışı silahlı Devrimci Karargâh terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onadı. Hanefi Avcı'ya "ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezası ise düzeltilerek onandı. Bu suçtan verilen cezada 1/6 oranında takdiri indirim uygulanmasına karar verildi.

'Cemaat hakimiyetinin göstergesi'

Kararın açıklanmasının ardından Al Jazeera'ye konuşan Hanefi Avcı'nın avukatı Fidel Okan, "Bu karar yüksek yargıdaki cemaat hakimiyetinin açık göstergesidir" dedi.

Okan; "Her şey bitmiş değil. Bundan sonra olağanüstü kanun yolları süreci değerlendirilecek. Ergenekon ve Balyoz davalarında karar verilmesine rağmen neler olduğu ortada. Anayasa Mahkemesi de dahil hukuki yollar denenecek." ifadelerini kullandı. 

'Kitap' cezasına bozma 

Avcı'ya yazdığı "Haliç'te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabı nedeniyle yüklenen "yayın yoluyla işlenen yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis ile soruşturmanın gizliliğini ihlal suçundan verilen 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası ise bozuldu.

Avcı, Devrimci Karargâh davasında "terör örgütüne yardım etmek" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün, "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamasından 2 yıl 2 ay 20 gün hapis, "yargı görevini yapanları etkileme" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve "ruhsatsız ve vahim nitelikte otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşıdığı" gerekçesi ile 5 yıl ve 500 gün adli para cezası olmak üzere toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası almıştı.

Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı geçen Haziran ayında Anayasa Mahkemesi'nin haklarının ihlal edildiğine karar vermesi üzerine cezaevinden çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi karara gerekçe olarak tutukluluk gerekçelerinin yetersiz olmasını göstermişti. Dört yıl tutuklu kalan Hanefi Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. Oda TV kapsamındaki yargılanma süreci de devam ediyordu.

Kitaptan sonra hayatı değişti

Hanefi Avcı'nın hayatı Eskişehir Emniyet Müdürü'yken yazdığı “Haliç'te Yaşayan Simonlar - Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitaptan sonra değişmişti.

Avcı, Gülen Cemaati’yle ilgili bölümü geniş etki yaratan kitapta, Cemaat'in başta Emniyet olmak üzere, yargı, MİT, ordu ve diğer devlet kurumlarında örgütlendiğini, bu kurumların sistemlerini bozarak çalışmalarını engellediğini, personel arasında ayrımcılık ve düşmanlık yarattığını, özel yetkili mahkemelerce yürütülen soruşturmaların, arka planda Cemaat'in talimatıyla Emniyet İstihbarat’taki unsurları ve Cemaat'e bağlı savcılarca yürütüldüğünü, hukuksuz işlemler yapıldığını yazmıştı.
Kendi anlatımına göre bir zamanlar Gülen Cemaati ile yakın ilişkisi olan Avcı kitabın yayınlanmasından 38 gün sonra tutuklanmıştı. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.