Batılılar'ın Doğu kabusu

Japon Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı ile çok iyi anlaştığını belirten gazete, bu durumun Shinzo Abe'nin çalışanlarınca da doğrulandığını kaydediyor.

ABE EKONOMİK BAŞARISIZLIĞI ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR

Geçtiğimiz Pazar Japonya'da gerçekleşen erken seçimlerin Abe'nin görev süresini uzatma taktiği olduğunu iddia eden gazete, Japon Başbakan'ın milliyetçiliği kullanarak ekonomik başarısızlığı örtmek istediğini anlatıyor. Ancak, 2011'de gerçekleşen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketi sonrası Japon ekonomisi büyük darbe almıştı. Gazetenin böylesi bir felaket sonrası, sanayisi ve ekonomisi ağır darbe almış bir ülkenin kısa sürede toparlanması mümkün olmayacak durumda olmasını bilmesi gerekirdi.

MURSİ'YE DE BENZER ELEŞTİRİLER YAPILMIŞTI

Nitekim benzer gazetelerin, Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için yaptıkları yorumlar göz önünde bulundurulunca şaşırmamak gerekir. Hatırlamak gerekirse, 30 Haziran 2012 tarihinde demokratik yollarla Mısır'ın başına gelen Muhammed Mursi, tam bir yıl sonra 3 Temmuz 2013'de darbe ile devrildi. Demokrasiden bahseden Batılı gazeteler, Mursi'yi yeterli bulmuyor ve benzer nedenlerden dolayı eleştiriyordu. Ancak kaosun hakim olduğu bir ülkede, hangi Cumhurbaşkanı bu kadar kısa sürede başarı sağlayabilir?

Yine Mısır üzerinden konuşmak gerekirse, basın özgürlüğünden bahseden benzer yayın kuruluşları Mısır'da darbe sonrası alıkonulan Al Jazeera muhabirleri ve diğer gazeteciler için neden sessiz? Üstelik bu gazetecilerin bir çocuğu 'Batılı' ülke vatandaşları.

ABE'NİN RUSYA ZİYARETLERİ

Welt, Japon Başbakan'ı Abe'nin Rusya ziyaretlerinden rahatsız olduğunu açık bir şekilde dile getiriyor ve bu durumun amacının Rusya - Çin ittifakını kırmak olduğunu iddia ediyor.

ERDOĞAN - ABE İLİŞKİSİ

Japon Başbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerini sıkılaştırmak istediğini belirten gazete, Japonya'nın Türkiye'nin nükleer enerji çalışmaları ve teşviklerinide bu duruma bağlıyor. Japon ekonomisi için fırsat olarak görülen nükleer enerji çalışmalarıyla ilgili, Mitsubishi Heavy Industries ve Areva şirketlerinin Türkiye'de 22 milyar dolarlık yatırım hedefleri gösteriliyor.

BATI DEĞERLERİNE UYGUN, AYNI ZAMANDA KARŞI LİDER

Yazının son bölümünde, Times of India gazetesinden Dileep Padgaonkar'ın sözlerinden alıntı yapan gazete 'otokratik değerler', 'dini ve etik temel', 'eşi, benzeri olmayan kültür', 'hipernasyonalizm' vurgusu yaparak ekonomi ile iç içe olan 'karizmatik' liderlerin Batı değerlerine uygun olduğunu fakat dış düşmanlarla açık şekilde savaş halinde olmalarının rahatsızlık uyandırdığını belirtiyor. Ve bu tarz liderlerin aşağılanmalara karşı intikam duygusuyla hareket ettiklerini ifade ediyor.

ERDOĞAN, PUTİN VE ABE

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ona karşı gelenleri tutuklattığını ya da dışladığını belirten gazete hızını alamayıp, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oylarını arttırarak yoluna devam etmesini basın özgürlüğüne bağlıyor. 'Yinede' seçimlerde önde gitmesinin, ekonomik bir payının olduğunu ifade eden Welt, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002'den bu yana sadece 'ekonomik' adımlarla başarı kazandığını iddia ediyor.

Japonya Başbakan'ı Abe'nin Japonya'yı eski büyüklüğüne getirme isteği ve ülke imajını düzeltme çabasını 'faşizm' olarak niteleyen gazete, bunu bir Japon gazetecinin ağzından ifade ediyor.

BATILILAR'IN RAHATSIZLIĞI EKONOMİ

Son yıllarda yaşanan ekonomik krizler nedeniyle darbe alan Avrupa ekonomisi, Türkiye'nin bu krizlerden etkilenmemesi nedeniyle her geçen gün daha da saldırganlaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin, hükümeti ve Cumhurbaşkanı ile yalnız ekonomik değil, sanayi ve savunma konusundaki atılımları Batılı ülkeleri endişeye sevk ediyor. Batılı ülkelerde gerçekleşen halk ayaklanmalarını önemsemeyen ve görmezden gelen yayın kuruluşları, hükümetlerinin bu rahatsızlığını Türkiye'ye karşı kara propaganda ile dile getiriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.