Erdoğan talimatıyla Tonyukuk yolu asfaltlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Nisan 2013 tarihlerinde Moğolistan ziyaretinde Bilge Tonyukuk Anıtı'nı ziyaret ederken, Bilge Tonyukuk Anıtı'na giden 11 km'lik toprak yolu kullanıyordu. Erdoğan ziyaret sırasında TİKA Başkanı Serdar Çam'a yolun asfaltlanması talimatı verdi.

YOL TAMAMLANDI

Türk tarihinin en eski yazılı belgesi olan Bilge Tonyukuk Anıtı'na ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla TİKA tarafından Bilge Tonyukuk Karayolu Projesi başlatıldı .Temel atma töreni Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla 19 Mayıs 2014 tarihinde yapıldı. Ekim ayında ise yol tamamlandı ve açılışa hazır hale getirildi.

TİKA ana yoldan girişe tabelalar yaptırırken Türk Bayrağı girişte gururla dalgalandı. TİKA anıtın etrafını çitlerle çevirirken, çitlerin üzerine Türk Bayrağı bulunan TİKA amblemi de yerleştirildi.

BİLGE TONYUKUK ANITI

II. Göktürk Kağanlığı dönemine damgasına vuran şahsiyetlerden büyük vezir, danışman, komutan, teorisyen ve devlet adamı Bilge Tonyukuk'un bizzat kendisi tarafından diktirilmiş dört cepheli iki anıttan ibarettir. Ufak dişli granit blok üzerinde oyma yöntemiyle yazılmış olan birinci anıt 243 cm, iri dişli granit üzerine yazılmış olan ikinci anıt ise 217 cm yüksekliğindedir. Birinci anıtta 35 ve ikinci anıtta 27 satır yukarıdan aşağıya doğru yazılmış olup, Göktürk alfabesiyle yazılmıştır. Bilge Tonyukuk Anıtı'nın yazılış ve dikiliş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Konu ile ilgili araştırma ve inceleme yapan bilim adamları çeşitli tahminlerde bulunmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.