Hamas: Kudüs İntifadası yakındır

İsrail'e karşı 8 Aralık 1987'de başlatılan 1. İntifada'nın yıl dönümü münasebetiyle Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, Filistin toprakları ile Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsalları korumak için taviz vermeden direnişe devam edecektir. Filistin'in yeni intifadası 'Kudüs İntifadası' adı altında gerçekleşecek" denildi.

Öte yandan Filistin Esirleri Araştırmalar Merkezi’nden yapılan açıklamada da İsrail'e karşı 1987'de başlatılan 1. İntifada'dan bu yana İsrail tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılan Filistinlilerin sayısının 308 bini geçtiği ifade edildi

İsrail'e karşı başlatılan 1. İntifada'da tutuklanan Filistinlilerden hala 30 kişinin İsrail cezaevlerinde tutulduğu aktarılan açıklamada, İsrail'in o dönemde Filistinlilere karşı işlediği suçların belgelenmesi için uluslararası insan hakları kuruluşlarına çağrı yapıldı.

Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı'nda 8 Aralık 1987 yılında İsrailli bir şoförün kullandığı otobüsü Filistinli işçilerin bulunduğu aracın üzerine sürmesi ve bazıların ölmesi sonucu 1. İntifada başlamıştı

İsrail kuruluşu, "B'Tselem" İnsan Hakları Enformasyon Merkezi verilerine göre, 1. İntifada olaylarında 241'i çocuk bin 162 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 90 bin kişi yaralandı, 60 bin Filistinli tutuklandı ve Filistinlilere ait bin 228 ev yıkıldı. İsrail tarafından ise 160 kişi öldü. 1991'de sakinleşmeye başlayan 1. İntifada, Filistin ile İsrail arasında ​1993'te imzalanan Oslo Anlaşması ile sona ermişti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.