Hüda Par'den Osmanlıca önerisine destek

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Osmanlıca dersinin bazı okullarda zorunlu bazılarında ise tercihli olmasını öneren teklife destek vererek, buna karşı çıkanların dile değil alfabeye karşı çıktıklarını savundu. 
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu "Osmanlıcaya karşı çıkanlar niçin karşı çıktıklarını iyi biliyorlar. Mesele dil değil alfabe. Harf devrimine sahip çıkmak" olduğunu ifade etti.

Açıklamasında, dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün harf devrimiyle neyi amaçladıklarını net olarak ortaya koyan sözlerini paylaşan Yapıcıoğlu, İnönü'nün şu açıklamasını aktardı:

"Harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. Okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olduğu değildi. Devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, Arap-Islam dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı.(…) Yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. (…) Din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı. (Ismet Inönü, Hatıralar, cild 2, sayfa 223.)"

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.