IŞİD bizden daha çok maaş veriyor

2014’ü büyük bir kaos ve istikrarsızlık içinde tamamlamaya hazırlanan Irak’ta ekonomi, iki büyük sıkıntıyla boğuşmaya çalışıyor.
10 Haziran’da Musul’u ve devamında Irak’ın geniş kesimlerini kontrol altına alan IŞİD’e karşı mücadelenin büyük maliyeti ve petrol fiyatlarında yılın ikinci yarısında gerçekleşen dramatik düşüş.

Irak’ın yeni Maliye Bakanı ve Kürt siyasi hareketinin önemli isimlerinden olan, Kürt Bölgesi lideri Mesut Barzani'ye yakın bir isim olarak bilinen ve önceki hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Hoşyer Zebari, Al Jazeera’dan Jane Arraf’a verdiği özel mülakatta, IŞİD’in bölgedeki ekonomik gücü ve örgüte karşı mücadelenin zorluklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

‘Yeryüzünün en zengin örgütü’

IŞİD’i yeryüzünün en zengin ''terör örgütü'' olduğunu belirten Zebari, örgütün gelirini adam kaçırma, fidye, petrol gelirleri ve el koyduğu bankalar gibi farklı kaynaklardan edindiğini söyledi ve "Musul'da Tikrit'te ve diğer birçok yerde milyonlarca dolar , trilyonlarca dinarı kontrol ediyorlar" dedi.

Örgütün kendi vergilendirme sistemi olduğunu da vurgulayan Zebari, IŞİD'in muazzam mali kaynaklara sahip olduğunu hatta bünyesindeki savaşçılara Irak’ın kendi askerlerine verdiği maaştan daha fazlasını verdiğini hatırlattı.

Örgütün aracılar vasıtasıyla Türkiye ve diğer ülkelerdeki şahıslara petrol satışı gerçekleştirdiğini iddia eden Zebari, IŞİD’in petrol kaynaklarının kullanımını kesmek amacıyla koalisyon uçaklarının Irak ve Suriye’de örgütün elindeki petrol tesislerini vurduğunu belirtti.

IŞİD’e karşı mücadele için yeteri kadar olmasa da mali kaynaklara sahip olduklarını belirten Zebari, ancak koalisyon güçlerinden hava saldırılarını sürdürmesini istediklerini çünkü bu saldırıların etkisini gösterdiğini öne sürdü.

Zebari söz konusu hava saldırılarının ardından örgütün koordinasyonunun bozulduğunu ve saldırı pozisyonundan savunma pozisyonuna geçtiğini belirtti.

Zebari, IŞİD'in sahada belli bölgelerde gerilediğini ancak örgütün mali gücünün kırıldığını söylemenin zor olduğunu kaydetti.

‘Irak bütçesiz yönetilemez’

Irak’ın 2014 yılında bütçesiz yönetildiğini ve bunun normal olmadığını belirten Maliye Bakanı, yeni bir bütçe hazırladıklarını ve önümüzdeki hafta bütçeyi meclise sunmayı umduklarını kaydetti.

Zebari, “Irak’ta bütçe şeffaf değil. Mesela ordu kontrolünde olmayan Şii milislere ne kadar para gittiğini söyleyebilir misiniz?" şeklindeki soruya şu sözlerle cevap verdi: 

"Şeffaflık hakkında benim de bir bilgim yok. Uluslararası Şeffaflık Örgütü yakın zamanda bir rapor yayınladı ve şeffaflık konusunda Irak’ı alt sıralarda gösterdi. Şu anda bizim önümüzdeki yıl için hazırladığımız bütçe son derece şeffaftır. Ancak 2014 yılı için savunmaya ne kadar harcandığına dair net bir sayı vermek çok zor olacaktır. 2015 yılı bütçesi için IŞİD ile mücadele amacıyla askeri harcamalara ise yüzde 22’lik bir oran ayırdık".

Irak’taki yolsuzluk sorunun bir sebebinin de bütçesizlik olduğunu belirten Zebari, “Bütçe olmadığı için para dağılımının hangi kıstaslara göre yapılacağı bilinmiyordu ve paranın gelişigüzel harcanması bizim kaynaklarımız üzerinde büyük bir yük oluşturdu” dedi.

Zebari, yeni Irak hükümetinin yolsuzlukla mücadele için harekete geçtiğini öne sürerken, 50 bin halayet askere maaş ödenmesi skandalının buzdağının yalnızca görünen yüzü olduğunu ve diğer alanlardaki yolsuzlukları da incelediklerini vurguladı.

Al Jazeera 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.