Kerry: İran'ın IŞİD'i Vurması Olumludur

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayeri, İran'ın Irak'ta IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlediği iddialarına net bir cevap vermezken, ABD komutasındaki uluslararası koalisyon güçleriyle işbirliği yapmadıklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Tahran'ın IŞİD'e karşı her hangi bir askeri operasyonunun olumlu etkisinin olacağını söyledi. Kerry, "Eğer İran IŞİD'e karşı, etkisi olan belirli bir pozisyon almışsa, bu olumludur" diye konuştu. Ancak Kerry, İran'ın böyle bir saldırı yapıp yapmadığını teyit etmedi.


Pentagon: İran bombaladı


AFP'ye göre, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin açıklamasında "İran'a ait F-4 uçakların son birkaç gündür Irak'taki IŞİD mevzilerine hava operasyonları gerçekleştirdiğine dair elimizde kanıtlar var" demişti.


İran'ın operasyonlarını Irak'ın kuzeyinde, Irak hava sahasının kontrolündeki Diyala bölgesinde yapıldığını belirten Kirby, ABD'nin de hava operasyonu düzenlediği bölgede İran'ın harekete geçmesinin "IŞİD'e karşı birlikte mücadele anlamına gelmediğini" ifade etti. Kirby şöyle devam etti:


"Irak egemenliği tanınmış bir devlettir. Ülkenin hava sahasındaki gerekliliklere kendileri karar vereceklerdir. Biz bir görev nedeniyle Irak'ta uçuyoruz, Irak hükümetiyle işbirliği içinde hareket ediyoruz. Hava sahasında nasıl hareket edileceği Irak hükümetine kalmış bir konu. Ama bizim İran askeri güçleriyle işbirliği yapmama konusundaki politikamız değişmedi."


İsrail medyası ise, koalisyonla önemli bir koordinasyon ve işbirliği olmaksızın İran uçağının Irak'ta bir operasyon yürütmesinin çok büyük ihtimalle gerçekleşmeyeceğini belirtmişti.


Görüntüler yayınlanmıştı


Al Jazeera'nin ortaya çıkardığı görüntülerde İran Hava Kuvvetleri'nin kullandığına benzer bir F-4 uçağının 24 Kasım'da Irak'ın doğusundaki Diyala'da hava saldırısı düzenlediği görülüyor. Görüntülerin ardından medyada İran'ın IŞİD'e karşı savaşmak üzere ABD liderliğinde oluşturulan koalisyon güçlerine katıldığı şeklinde haberler yer almaya başladı.


Konuyla ilgili açıklama yapan İran ordusu, ABD ile IŞİD'e karşı işbirliği iddialarını yalanlamış, ancak İran'ın Diyala'ya hava saldırısında bulunduğu iddiasını ise direk olarak yalanlamamıştı.


Diyala İran sınırına yakın


Jane’s Defence haftalık dergisi raporuna göre, Al Jazeera’nin yayınladığı görüntülerdeki uçak İranlı bir McDonnell Douglas F-4 Fantom uçağı.


Dergiye göre, bölgede sadece İran ve Türkiye F-4 uçaklarını operasyonel anlamda kullanıyor.


Dergi, "Bölgenin, yani uçağın görüldüğü Diyala’nın İran sınırına olan yakınlığı ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun askeri kısmında yer almak istememesi sebepleri bu uçağın İran Hava Kuvvetleri’ne ait olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.


Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.