Şok Suriye İddiası - Esed Rusya'ya gidecek

Lübnan'ın Es-Sefir gazetesi, Suriye krizinin çözümü için geliştirilen İran-Rusya girişimine yönelik iddialarda bulundu. Gazeteye göre, 'Rusya-İran girişimi, Esed'in bazı yetkilerinden taviz vermeye hazır olduğunu muhaliflerle diyaloğu kabul ettiğini açıklamasını öngörüyor. Esed yılbaşından sonra Rusya'ya gidecek' 


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetimine ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Es-Sefir gazetesi, Suriye krizinin çözülmesi için ortaya konulan İran-Rusya girişimine ilişkin bazı bazı iddialarda bulundu. 

Gazetenin haberine göre, "Rusya-İran girişimi, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in bazı yetkilerinden taviz vermeye hazır olduğunu ve önce Moskova'da sonra Şam'da muhaliflerle diyaloğu kabul ettiğini açıklamasını kapsıyor." 

Sefir'in iddialarına göre, diyalog görüşmelerinde yer almaları Esed rejimince kabul edilen isimler arasında Muaz el-Hatip, Hasan Abdulazim ve grubu, Kadri Cemil, 12 Kürt partisi ile bazı İslami eğilimli otoriteler yer alıyor. 

Esed Rusya'ya gidecek 

Beşşar Esed'in yılbaşından sonra Rusya'ya gideceğini öne süren gazetenin haberinde, "Nisan ayında, çoğunluğu muhaliflerden oluşacak, Muaz el-Hatip başkanlığında bir hükümetin kurulmasını da öngören girişimi görüşeceği" aktarıldı. Hatip başkanlığındaki yeni hükümetin, anayasa yazma ve genel seçime hazırlanma görevleri olacağı ifade edildi. Söz konusu hükümette, Rusya'nın ısrar ettiği gibi Savunma Bakanlığı ile hava, askeri emniyet ve devlet emniyeti birimlerinin Esed'de kalacağı, İçişleri Bakanlığının muhaliflerde kalmasında ise bir sakınca görülmediği ileri sürüldü. 

İran-Rusya girişiminin Savunma Bakanlığı için Menaf Talas'ın adının geçtiği, Özgür Suriye Ordusu'ndaki (ÖSO) bazı rütbeli askerlerin Suriye ordusundaki görevlerine geri dönmelerini içerdiği bilgilerine verildi 


Muhalifler Sefir'in iddialarına şüpheli yaklaşıyor 

Suriye muhalefeti, Sefir gazetesinin haberinden şüphe duyduklarını, İran ve Rusya'nın Suriye krizinin önemli ve güçlü bir tarafı olması nedeniyle, tüm tarafların memnun kalacağı bir çözüm için çaba göstereceğini veya tarafsız ara bulucu rolünü oynayacağını düşünmüyor. 

AA muhabirine konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Ahmed Avad, Rusya'nın tarihi boyunca hiçbir uluslararası krizi çözmediğini ifade etti. 

Avad, İran-Rusya girişimine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Suriye devriminin başından beri Esed rejimi tarafında yer alan, rejimin Suriyelileri öldürdüğü her çeşit silahı veren Rusya, Suriye krizini nasıl çözecek. İran, stratejik ortağı Esed'den vazgeçmiyor. Onun rejimini müdafaa etmek için savaşıyor." 

Avad, İran'ın Rusya ile Esed'in yönetimde kaldığı bir çözüme çekmek için Muaz el-Hatip ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı gibi muhaliflerle iletişime geçmeye çalıştığına işaret etti.

Öte yandan dün Tahran'da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, İran Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri, İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani'nin katıldığı bir toplantı düzenlendi. 


Tahran'daki basın kaynakları Hizbullah, İslami Cihat ve Hamas gibi Irak, Filistin ve Lübnanlı grupların, bölgede İran'ın başını çektiği ittifakın desteklenmesi için başkentte bir araya geldiğini öne sürdü. 

BM raporlarına göre, Suriye devriminin başladığı 2011 yılından beri 191 binin üstünde can kaybı oldu. Yüz binlerce kişinin yaralandığı ülkede, milyonlarca kişi yabancı ülkelere göç etti. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.