Teksas eyaletinde bağımsızlık sesleri

ABD’nin Teksas eyaletindeki bağımsızlık yanlısı siyasi hareketler her geçen gün daha da güç kazanıyor. Konuya ilişkin olarak yorum yapan uzmanlar, zengin kaynaklara sahip olan eyaletin bağımsız ve gelişmiş bir devlet haline gelebilmek için her türlü imkana ve şansa sahip olduğu hususunda hemfikir.

Rusya’nın Sesi Radyosu’nun Rossiyskaya Gazetesi’nden aktardığı habere göre, ülkede yaşayan 5 milyon kadar yasadışı göçmeni sınır dışı edilmekten kurtaran yeni göçmenlik reformunun geçtiğimiz Kasım sonunda Başkan Obama tarafından açıklanmasının hemen ardından bir araya gelen 17 eyaletin idarecilerinin Obama’yı söz konusu kararda yetkisini aştığı gerekçesi ile dava etmeye hazırlandıkları ifade edildi.

Mevcut yasal mevzuatların aşırı derecede liberalleşmesinden rahatsız olan Teksaslılar ise söz konusu durumun komşu Meksika’dan yeni bir göç dalgasının daha gelmesine ve ülkenin tüm güney eyaletlerinin de bu göç dalgasından olumsuz yönde etkileneceğini düşünüyor ve bu sebeple bahsi geçen bağımsızlık hareketlerini destekliyor.

“Teksas Milliyetçileri” adlı siyasi hareketin lideri Daniel Miller, CNBC televizyonuna verdiği demeçte, bazı araştırma şirketlerinin verilerine göre eyaletteki bağımsızlık yanlılarının oranının yüzde 50 seviyelerine dayandığını ve Meksika’dan yeni göç dalgalarının gelmesi halinde bu oranın daha da artacağını kaydetti.

Teksas’ın bağımsızlığını öngören siyasal hareket ve girişimler, ABD’de daha önce hiç olmadığı kadar popüler hale gelmiş durumda. Başkan Obama’nın ikinci kez seçilmesinin ardından Beyaz Saray’ın resmi internet sitesi üzerinde kaleme alınan ve Teksas’ın bağımsızlığının istediği dilekçenin 125 bin kadar imza toplamış olması, bu metnin ilgili taleple ilgili en güçlü göstergelerden biri haline gelmesinin yanı sıra, Beyaz Saray yönetiminin resmi cevaplar için talep ettiği en az imza sayısını yükseltmesine de sebep olmuştu.

Bilindiği üzere Beyaz Saray yönetimi bu dilekçede talep edilen hususları reddetmişti.

Amerikalı yerleşimcilerin Teksas’ı Meksika’dan ayırmak için 1836 yılında başlattıkları isyanın ardından 9 yıl boyunca bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüren ve 1845 yılında da ABD’ye dahil olan eyalette ülkeden ayrılarak bağımsız bir devlet haline gelmeyi öngören siyasi hareketler ilk defa bu kadar yüksek oranda destek görüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.