Üç Özbek muhalif daha infaz listesinde!

Yenişafak'ta yer alan habere göre; Önceki gün Zeytinburnu’nda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Abdullah Buhari suikastının ardında 4 kişilik infaz listesi çıktı. Özbek istihbaratı tarafından 3 ay önce hazırlandığı iddia edilen infaz listesine Rus istihbaratının da destek verdiği ileri sürüldü. Listede hayatını kaybeden Buhari’nin yanında, Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih’in, Salih’in oğlu Timur’un ve Kırgızistan’da meşhur alim olan Reşat Kari’nin de olduğu tespit edildi. Buhari’nin ise infaz listesinde ismi olduğundan suikasttan önce haberdar olduğu öğrenildi. Buhari’nin İstanbul’da 5 farklı dernek kurduğu ve çok sayıda öğrenci yetiştirdiği ifade edildi. 

ORTAK PAYDA KERİMOV KARŞITLIĞI

Buhari’nin, Özbekistan İslami Hareketi’nin vekillerinden olduğu belirtilirken, Afganistan’da yürüttüğü vekilliği bırakıp İstanbul’a yerleştiği belirtildi. Gerçek ismi Mirzagalip Hamidov olan Buhari’nin Rus ve Özbek istihbaratı tarafından tehdit olarak görüldüğü ve infaz listesini eklendiği öğrenildi. Hazırlanan infaz listesinde Abdullah Buhari’nin, Timur Salih’in ve Reşat Kari’nin fotoğrafları ve kısa biyografileri yer alırken, Muhammed Salih için hedef noktası olarak direk evi belirlendi. Kırgız âlimi olan Reşat Kari’nin Özbekliler tarafında sevildiği ve Kerimov’a karşı olduğu öğrenildi. 

KERİMOV'U ELEŞTİRMEK ÖLÜM NEDENİ

Abdullah Buhari’nin de Kerimov karşıtı açıklamalarının olduğu ve bu açıklamaların Kerimov tarafından dikkat çektiği söylendi. Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov’un Özbekistan’a karşı ‘militan’ yetiştiriyor iddiası ile infaz listesi aldırdığı Buhari’nin 3 ay önce tehdit edilmeye başladığı ortaya çıktı. Buhari’nin Kerimov tarafından ‘zararlı unsur’ kapsamına girdiği ve tehdit olarak görüldüğü ifade edildi. İnfaz listesinde ismi yer alan Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih’e daha önce 2 kez suikast girişimi olduğu ve yeni infaz listesine eklendiği belirtildi. Salih’in erkek çocuğu Timur Salih’in ise ilk kez infaz listesine girdiği belirtildi. 

MEŞHUR CİNAYETLER SEÇİM ÖNCESİNDE

Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada, Buhari cinayetinin Kerimov’un seçim kampanyası olduğunu ifade etti. Salih, “21 Aralık’ta parlamento seçimleri var. 2015 Mart ayında Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Eski tecrübelere göre tahmin ediyorum ki, cinayetler seçimler öncesi kasıtlı işleniyor.” diye konuştu. Salih 2007 yılında Kırgızistan’da yaşayan ve Kerimov karşıtı yazılarıyla ve Muhammed Salih’e yakınlığıyla bilinen Gazeteci Yazar Ali Şi Saipov’un Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi öldürüldüğünü aktardı. Salih ayrıca 2011 yılında öldürülen Özbekistan Halk Hareketi Üyesi Fuat Rüstem Hocayev’in de seçimler öncesi öldürüldüğünü dile getirdi. 

İŞTE SUİKAST TİMİNE VERİLEN BELGELER

İnfaz listesinde Özbek muhalif Muhammed Salih, oğlu Timur Salih, Reşat Kari ve şehit edilen Abdullah Buhari'nin fotoğrafı, haklarında detaylı özgeçmişler ve bulundukları yerlere ilişkin bilgiler yer aldığı ortaya çıktı. 


TETİKÇİLERE HARİTALI TAKTİK

Kerimov yönetiminin hazırladığı belirtilen infaz listesinde, Özbekistan Halk Hareketi lideri Salih Muhammed'in evinin krokisi de bulunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.