"Afganistan'da ABD ile Taliban arasında anlaşma olmazsa Trump ülkedeki askerleri aniden çekecek"

Diplomatik kaynaklar ABD ile Taliban'ın Afganistan konusunda anlaşmaya varmaya oldukça yakın olduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020 yılındaki seçim yarışından önce tüm askerlerini Afganistan'dan çekmek istemesi de sürece hız vermiş durumda.

Görüşmelere katılan kaynaklar, ABD'yi temsil eden Zalmay Halilzad'ın da, Taliban'ı temsil eden Molla Birader Ahund'un da yakın yardımcılarına "anlaşmaya varılmak üzere olduklarını" söylediğini aktarıyor.

Diplomatik kaynaklar ABD ile Taliban'ın Afganistan konusunda anlaşmaya varmaya oldukça yakın olduğunu belirtiyor.

Taliban, ABD'nin Afganistan'da "teröre karşı küçük bir askeri birlik bırakma" önerisini ise ısrarla reddediyor. Hareketin siyasi heyeti, görüşmelerin başından bu yana söz konusu teklifi reddederken diplomatik kaynaklar Taliban'ın böyle bir teklifi asla kabul etmeyeceği görüşünde.

ABD'nin Afganistan'daki birliklerinin komutanı General Miller ise, ABD'nin ülkedeki "yabancı terör örgütlerini vurmak için" ülkede kalmaya gerek olmadığı görüşünde.

Miller, ABD'nin bunu ülkeden çekildikten sonra da yapabileceğini savunuyor.

Trump aniden çekilebilir
Taliban'ın siyasi ekibi, ABD'nin çekilme takviminin en çok 14 ay olması konusunda da ısrarcı. Buna göre ABD, anlaşmaya varıldıktan en geç 14 ay içinde tüm güçlerini Afganistan'dan çekmiş olacak.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ise Afgan ve Batılı yetkililere, Katar'ın başkenti Doha'da bir anlaşma olmazsa Trump'ın Afganistan'dan aniden çekileceğini söyledi.

ABD'li yetkililer bu ihtimal için ise endişeli.

ABD'nin Afganistan'ın Yeniden İnşası (SIGAR) Başmüfettişi John Sopko, yaptığı açıklamada Kabil hükümeti için şu ifadeleri kullandı: "Uluslararası bağışçıların finansal desteği olmadan Afgan hükümeti ayakta kalamaz. Ve Afgan güvenlik güçleri de hayatta kalamaz."

Kaynak: Mepa News

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.