New York Times’da 3 Nisan tarihinde Howard W. French imzasıyla yayınlanan bir habere göre Çarşamba günü Çinli yetkililer Doğu Türkistan'da Uygurların Çin yönetimini protesto ettiklerini bildirdi.
(Seher Deniz) New York Times’da 3 Nisan tarihinde Howard W. French imzasıyla yayınlanan bir habere göre Çarşamba günü Çinli yetkililer ülkenin kuzey batısında (Doğu Türkistan) Uygurların Çin yönetimini protesto ettiklerini bildirdi. Açıklamada, 23 Mart’ta Hotan şehrinde gerçekleşen gösterinin bastırıldığı bildirildi. Çinli yetkililer bu gösterilerin bağımsızlık isteyen “İslami ayrılıkçı gruplar” tarafından çıkartıldığını ilan etti. Bilindiği üzere Çin hükumeti, Doğu Türkistan’da yaşayan ve sayıları 40 milyonu bulan Müslüman Uygur Türkleri’nin en temel haklarını talep etmelerini bile engellerken radikal İslamcı yaftalamasına başvurmakta.
Resmi yetkililer Hotan yerel hükümetine ait web sitesinde yayınladıkları yazıda “az sayıdaki unsurların bölücülük yapmak, rahatsızlık çıkarmak ve hatta kitleleri ayaklandırmaya çalışmayı denediğini” beyan ettiler. Bu olayların ilk resmi kabulü bu ifadeler oldu. New York Times yazarı telefonla ulaşabildiği Hotan’ın Uygur sakinlerinin bu konuda konuşmaktan kaçındığını, şehrin Çinli sakinlerinin ise olaylarda 500 kadar Uygurun protestoya katıldığını belirttiklerini yazdı. Bazı haberlere göre Uygurlar başörtüsü ve İslami başlıkların giyilmesi üzerindeki kısıtlamaları protesto ettiler. Kendileri ile görüşülen bazı kişiler ise protestocuların bağımsızlık istediklerini söylediler.
Hotan’daki protestodan 2 hafta önce Çinli yetkililer Doğu Türkistan’da terörist bir komplo ortaya çıkardıklarını ilan ettiler. Buna göre daha önce Pakistan’da yaşamış olan Uygur bir kadının ticari bir uçağa patlayıcı bir sıvı sokmaya çalıştığını iddia ettiler. Çinli yetkililer bu olayın Doğu Türkistan İslami Hareketi adlı İslami bağımsızlık grubun “terörist kampanyasının bir parçası” olduğunu iddia ettiler. Müslüman Uygurlar ise bu iddiaları yalanladılar ve bu tür iftiraların, Olimpiyatlardan önce güvenliği artırmak ve muhalefeti bastırma gayretinin bir parçası olduğunu belirttiler.
Bu olaylardan önce Tibetliler de çok sayıda protestoda bulunduğu için Çinli yetkililerin muhalefeti susturma çabaları Olimpiyatlar öncesi giderek önem kazanıyor. Doğu Türkistan’a Çin yetkilileri Şincan Uygur Özerk Bölgesi demeye ve bölgeyi asimile etmeye devam ediyorlar. Hem Tibet’te hem de Doğu Türkistan’da Çin hükümeti, Çinlileri bölgeye yerleştirme politikası takip ediyor.
Bu bölgedeki Uygurlar, oraya getirilip yerleştirilen Çinlilerin bölge ekonomisinde baskın bir rol edindiğinden şikayet ediyorlar. Ayrıca bölgede Çinlilerin yönettiği yerel idareler, okullar ve ibadetlere müdahil olup engelleme faaliyetlerini katılaştırıyorlar. boyuthaber
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.