T a r a f s ı z D e ğ i l i z

ERMENİSTAN’IN YÜREK AĞRI’SI

Tuna Aktura (taktura@globalyorum.com)

Son dönemde Ermenistan ile kurulan ilişkilerde gözlenen yumuşamanın, sadece “görüntüde” olduğunun hepimiz farkındayız. Bir futbol maçı ya da üst düzey bir gezi ile normal ilişki kurulabiliyor ise, insana sormazlar mı.?

O halde bugüne kadar “normal ilişkiyi” neden başlatmadınız.? Başlamaz çünkü bu realitede bu mümkün değil. Başlayabilir mi.?

Evet. Peki nasıl.?

Ermenistan’ın hiç bir yönetiminde değişmeyen, mevcut yönetiminin de
değiştirdiğine/değiştireceğine ilişkin somut herhangi bir emare gözlenmeyen “Türkiye’ye ilişkin mevcut politikasından vazgeçtiği zaman”.

Hepimizin artık ezberlediği gibi küçük Ermenistan’ın, büyük rüyasını özetleyen bir politikası var. "Dört T" olarak adlandırılan kavramlarla özetlenen bu politikaya göre; sözde Ermeni sorunu tüm dünyaya "tanıtılacak", yine sözde soykırım Türkiye’ce "tanınacak", bunun için Türkiye'den "tazminat" alınacak ve nihayetinde "Büyük Ermenistan" rüyasının son ayağı olan Türkiye'den "toprak" alınacak!

Türk-Ermeni milli takımları arasında gerçekleştirilen futbol maçında futbolcuların giyeceği formalarda Ağrı dağı figürü bulunmaması (Normalde Ermeni milli takımı formalarında Ağrı dağı figürü bulunmakta olup, maç öncesi sözde “jest” olarak değiştirilmiştir) bir “değişim” olarak algılanıyor ise, durum farklı! Ancak, insana “arkadaş Ağrı dağı Türkiye Cumhuriyeti toprağı değil mi? Evet. O halde, Ermeni milli takımı formasında Ağrı dağı figürü ne arıyor? Lütfen, herkesin milliyetçi olması beklenemez, ancak bir konuda fikir beyan edebilmek için, hiç olmazsa biraz bilgili, biraz tutarlı ve biraz da objektif olmayı denemeliyiz.

Öte yandan, formaların bir defaya mahsus olmak üzere Ağrı dağı figüründen arındırılması da yetmiyor. Zira Türkiye’den talep edilen toprakların sembolü olan söz konusu dağımıza ait figürler, Ermenistan’ın her yerinde var. Parti amblemlerinden paralarına, hatta en meşhur konyaklarına kadar kullanıyorlar. Ermenistan’da bastırılan haritaların ilk sayfasında Ağrı Dağı’nın fotoğrafı bulunuyor. Ayrıca, Devlet Armasında, Özgürlük Bildirgesi’nde ve Anayasa’da da kullanılıyor.

olarak, ekonomik sıkıntıları had safhaya ulaşan ve küreselleşen dünyada, Rusya ve İran dışında tüm komşuları ile kavgalı olan Ermenilerin, Türkiye ile yakınlaşmak istemeleri gayet normal. Buna itirazımız da yok. Ancak, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için forma değişikliği yetmez/yetmemelidir.

Bu kapsamda, Ermenistan’ın Türkiye’ye yönelik karalamalarına son vererek, Türkiye’nin toprak bütünlüğüne saygı göstererek, asılsız iddialarından vazgeçerek ve komşusu Azerbaycan topraklarındaki işgali sonlandırarak, samimiyetini ve gerçekten değiştiğini ispatlaması gerekmektedir. Şimdi tekrar soruyorum. Siz bir maç, ya da bir gezi ile ilişkilerin normalleşebileceğine, daha doğrusu Ermenistan’ın değişebileceğine inanıyor musunuz? Hayır… http://www.globalyorum.com/inc/newsread.asp?readid=2509

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.