Başkırt tarihine Rus müdahalesi: Beş gözaltı


Başkırt tarihini yeniden yazmaya çalışan bağımsız aydınlar gözaltına alındı


Başkortistan savcılığı, Başkırt tarihini yeniden yazmaya çalışan yerel tarihçileri gözaltına aldı. Rus Yanlısı Rahimov yönetimine muhalif olan Başkırt aydınlar "Ufa Gubernskaya" adlı internet sitesinde Rusya'ya yönelik ciddi eleştirilerde debulunuyordu.

Rusya'da günlük olarak çıkan Kommersant gazetesine göre Başkırt yönetimi tarafından gözaltına alınanlar arasında Başkortistan İşadamları Derneği başkanı Nikolay Şveçov, tarih uzmanları Sergey Orlov, İgor Kuçumov, etnografya uzmanı İldar Gabdrafikov ve toplum bilimci Konstantin Nesterov bulunuyor.

Yakalanan Başkırt muhalefetinin önemli isimleri "medyayı kullanarak bölücülüğü teşvik etmekle" suçlanıyor.

Başkortistan yönetimi tarafından hedef gösterilem "Ufa Gubernskaya" sitesi 2006'da kuruldu, sahibinin ise kimliği bilinmiyor. Sitede "Murtaza Rahimov rejimini mahkum etmek için toplumsal mahkeme"nin oluşturulması teklif edilmiş ve bu olay ülkede geniş yankı bulmuştu.

Site ayrıca Başkırt dilinin tüm okullarda eğitim dili olabilmesi için de mücadele veriyordu. Sitede 2008 yılında Ayrat Dilmuhammetov'un yazdığı "P.çlere karşı yürütülen savaşlar" isimli kitap yayınlandı. Kitabın müellifi Dilmuhammetov Nisan ayında hapse atıldı ve bölücülükle suçlandı. Sitenin diğer çalışanları da 'bölücülük' suçlamasıyla savcılık tarafından gözaltına alındı.

Başkortistan'da Ruslar tarafından yazılmış ve okullarda halen okutulan tarih kitaplarında Başkırtların 1554 yılında kendi istekleriyle Ruslara katıldığı iddia ediliyor!

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.