DATÜB HEYETİ AZERBAYCAN'DA



Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoglu Kassanov ve Başkan Vekili Ayfer Aksu, kuruculardan Fuad Pepinov (Rusya Federasyonu), Sadır Eybov (Kazakistan), Roza Osmanova (Kazakistan) ve Abbas Hamza (Türkiye) Azerbaycan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Azerbaycan’daki kurucularımızdan Namık Muradov’un da katılımıyla bu ülkedeki Ahıska Türklerinden bir grup ile istişare toplantısı yapıldı. Genel Başkan Kassanov, bu toplantıda DATÜB’ün kuruluş süreci ve bu süreçte gerçekleştirilen faaliyetler konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Ahıska Türklerinin vatana dönüşü ve karşılaştıkları sorunları değerlendiren Ziyatdin Kassanov, vatana dönüş sürecinde en büyük desteğin Türkiye ve Azerbaycan’dan beklendiğini anlatırken, ''Türkiye ile Azerbaycan gibi Türk dünyası arkamızda olduktan sonra, biz isteklerimize ulaşacağız inşallah'' diye konuştu.
DATÜB’ün öncelikli amacının Ahıska Türklerinin haklarını kazanmak ve vatanları Gürcistan’a dönüşlerini sağlamak için çalışmak olduğunu belirten Kassanov, ba amaçla il olarak Gürcistan’ın Ahıska Bölgesi’nde bir ofis açtıklarını söyledi. Ahıska Türklerinin dönüşü ve bölgenin statüsüyle ilgili konularda çözümün zaman alacağını ifade eden Kassanov, halen Gürcistan'da bulunan yaklaşık 3 bin 500 Ahıska Türkü'nün durumunun iyi olmadığını ve her şeyden önce onlara yardım edilmesi gerektiğini kaydetti.
DATÜB olarak 24-25 Haziran’da da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ni (AKPM) ziyaret ettiklerini ve burada Ahıska Türklerinin vatanlarına dönüşleri için tanınan sürenin uzatılmasını ve dönmek isteyenlere maddi destek verilmesini istediklerini anlatan Kassanov, bu girişimlerinin boşa çıkmadığını ve Gürcistan'ın kendilerine 31 Aralık 2010 tarihine kadar 6 ay ek süre tanıdığını söyledi.
Kassanov, bu süre içinde oldukça çok başvurunun yapılmasını sağlamayı planladıklarını, bugüne kadar 3 bin ailenin evraklarının resmileştirildiğini, bu ailelerden sadece 2 bin 300'ünün Azerbaycan'dan başvurduğunu hatırlattı. 11 bin ailenin evrakının hazır olduğunu, ancak maddi sıkıntılardan dolayı bu evrakların henüz işleme konulamadığını ifade eden Kassanov, söz konusu evrakın resmileştirilmesi için gereken masrafları Azerbaycan devletinin üstlendiğini söyledi.

Diğer bölgelerden de başvuruların toplandığını açıklayan DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, gerek Türkiye gerekse diğer ülkeler ile kuruluşlardan başvurular için yardım beklediklerini söyledi.

Sadece bir başvuru dosyasının hazırlanabilmesi için 120-150 ABD Doları’na gerek duyulduğunu belirten Kassanov, aynı zamanda DATÜB’ün kurucuları arasında yer alan Moskova ve Gürcistan Vatan Cemiyetleri ile Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği tarafından projeler hazırlanarak 3 ay önce ilgili yerlere sunulduğunu, ancak şimdiye kadar bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Gürcistan’ın, vatana dönüş için tanıdığı ek altı aylık sürenin iki ayının dolduğunu da hatırlatan Ziyatdin Kassanov, başvuruların hızlı ve yoğun olabilmesi için maddi desteğe ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Ziyatdin Kassanov, bu maddi desteğin sağlanamaması halinde kalan dört ayın da boşa gideceği uyarısında bulundu.

Amaçlarının daha çok sayıda Ahıska Türkünün Gürcistan'a dönmesini sağlamak olduğunu bildiren Kassanov, bu nedenle DATÜB olarak gereken çabayı göstermeye devam edeceklerini söyledi. Kassanov, bu noktada özellikle Rusya Federasyonu’nun başta Krasnodar olmak üzere çeşitli bölgelerine dağılmış halde yaşayan Ahıskalılar üzerine yoğunlaşmak gerektiğini belirtti.

uz'' dedi.
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresinin (TİKA) bu konularda çok büyük tecrübeleri olduğunu dile getiren Kassanov, bölgedeki hayat şartlarının iyileştirilmesi için devamlı TİKA ile görüştüklerini bildirdi.
''Bizim umudumuz, Türkiye devletinin desteğiyle oradaki alt yapıyı sağlamak, okullar, yollar, kasabalar oluşturmak. Bir devletin desteği olmadan, biz millet olarak kendi başımıza büyük işler yapamayız'' dedi.
Ahıska Türklerine haklarının iade edilmesinden sonra vatandaş oldukları ülkenin haklarından vazgeçmelerini öngören kanunu da değerlendiren Kassanov, uluslararası standartlara uygun olmadığını belirttiği söz konusu kanunu ''anormal'' olarak nitelendirdi. Kassanov, ''Biz de biliyoruz ki Gürcistan'ın kendi içinde çok sorunlar var ve onlardan yeni kanunlar çıkarmalarını ve var olan kanunlara ilaveler yapmalarını beklemek veya istemek mümkün değil. Dolayısıyla ne varsa onu kabul etmemiz ve elimizdekileri değerlendirmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
Ziyatdin Kassanov, temasları kapsamında Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç ve Azeri yetkililerle yaptığı görüşmelerden sonra Bakü'den ayrıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.