ABD Akbank'a ortak oldu

BDDK, Akbank'ın beşte birine sahip olan Citibank'ın Türkiye'deki varlığını ABD Hazinesi'nin devralmasına izin verdi. Bankacılık sisteminde böylece, sadece yabancı şirketlerin dışında bir yabancı devlet daha dahil oldu.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), ABD Hazinesi'nin Citibank'ın Türkiye'deki varlıklarının yüzde 33,6'lık kısmını devralmasına izin verdi. Citibank'ın Türkiye'de Akbank'ın yüzde 20'sine sahip olması nedeniyle, söz konusu devir işleminden banka da etkilendi ve ABD resmen Akbank'ın ortağı konumuna geldi.

Citibank, 2006 yılında Akbank'ın yüzde 20'lik hissesini satın alarak Türkiye'deki faaliyetlerinde dev bir adım atmıştı. Citibank'a ABD Hazinesi'nin ortak olmasından sonra, ABD Hazinesi şirketin Türkiye'deki varlıklarının yüzde 33,6'sını devralmak için BDDK'ya başvurmuştu. BDDK'nın başvuruya olur vermesinden sonra, Citibank'ın Türkiye'deki varlıkları arasında yer alan Akbank hisseleri de ABD Hazinesi'ne geçmiş oldu.

ABD Hazinesi sahip olduğu hisseler nedeniyle, Akbank yönetim kurulunda bir üyeyi belirleme inisiyatifine de sahip oldu.

Citibank'ı ABD Hazinesi kurtarmıştı
Citibank, kriz öncesinde 2,3 trilyon dolarlık aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük bankası idi. Citibank'ın iflas sinyalleri vermesinin ardından ABD Hazinesi, finans tekeline 45 milyar dolarlık kaynak aktararak bankaya ortak oldu. Böylece, ABD Hazinesi Citibank'ın ana hissedarı konumuna geldi.

Haber Kaynağı: (soL.org)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.