[anadoluhaber:35903] Çeçenistan 'İçkeriya’dan vazgeçti


Çeçenistan 'İçkeriya'dan vazgeçti


Umarov'un İçkeriya Emirliği tarih oldu, yurt dışında 'yasal olmayan' Çeçen gruplar da ilga edildi!
Salı, 03 Kasım 2009 13:55

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Çeçenistan meclis başkanı Dukvah Abdurahmanov, İçkerya meclisi ve hükümetinin, ayrıca yurt dışında faaliyet gösteren "temeli olmayan" ve Çeçen halkı adına konuşan teşkilatların ilga edilmesine dair bir talimat imzaladı. Meclis başkanı talimatın "psikolojik" özellik taşıdığını idade etti.
Çeçenlerin İçkerya (Nohçiço) Cumhuriyeti SSCB sonrasında 1993 yılında Çeçenistan topraklarında kuruldu. Rus ordusu 2000 yılında hukuki olarak tanınmayan devleti ortadan kaldırdı. 10 Ekim 2007'de Doku Umarov Kafkasya İçkerya vilayet Emirliği kurulduğunu ve kendisinin de başkan olduğunu ilan etti. Bu ilan, kendisini Dudayev'in varisi olarak gören İçkerya devlet başkanı Ahmet Zakayev ile Umarov arasında sorun yaşanmasına neden oldu.
Rus yanlısı Çeçen hükümetinin meclis başkanı Abdurahmanov ise, 23 Mart 2003'te yapılan halk oylamasında bu meselenin çözüme kavuştuğunu ve Çeçenistan'ın Rusya içinde kalmayı kabul ettiğini savundu. Abdurrahmanov ile Zakayev görüşmeler tapmış ve ikili Çeçen Halk Kongresinin ortak bir şekilde düzenlenmesini kararlaştırmıştı. Karar sonrasında Zakayev direnişçilerin silahı bırakmasını istemişti.
Çeçenistan'da ve Rus basınında Zakayev'in geri dönüşü tartışılırken, Ahmet Zakayev'in Kommersant-Vlast dergisine 26 Ekim tarihinde verdiği demeç sonrasında Ramzan Kadırov sert tepki gösterdi ve Zakayev'in Çeçenistan'a dönüşünün imkansız olduğunu belirtti. Neticede Kongre meselesi de gündemden düştü. Abdurahmanov bu konuda kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.
Bölge uzmanı Aleksey Malaşenko'nun iddiasına göre ise, Kongre Kadırov ve onun otoritesini tanıyanlar tarafından düzenlenecek. Meclis başkanının kararını da değerlendiren Malaşenko, Ramzan Kadırov'un aksine Zakayev hükümetinin etkisiz olduğuna dair görüşü kabul etmedi ve bu tür bir kararın alınmasının onların etkisini kanıtladığını belirtti.



Windows Live Hotmail: Arkadaşlarınız Facebook'taki güncellemelerinizi doğrudan Hotmail®'den görür.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.