T a r a f s ı z D e ğ i l i z

[anadoluhaber:35962] Büyükanıt: 30 km girecektik

TBMM'de reddedilen 1 Mart Tezkeresi hakkında Büyükanıt ilk kez konuşttu...
06 Kasım 2009 Cuma 08:53

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Türkiye'nin Irak'la ilgili politikasının olmadığını belirterek “Irak'ın kuzeyindeki durumu Türkiye yarattı” dedi. TBMM'de reddedilen 1 Mart Tezkeresi'ne değinen Büyükanıt, “Tezkere geçseydi silahlı kuvvetler Irak'ın kuzeyine 30 kilometreye kadar girecekti” diye konuştu. ■

İstanbul Haber Servisi - Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, “Irak'ın kuzeyindeki durumu biz yarattık, Türkiye yarattı” dedi.

Emekli Orgeneral Büyükanıt, danışmanlığını yaptığı Beykent Üniversitesi'nde düzenlenen “Türkiye-Irak-Suriye Üçgeni” konulu açık oturuma katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükanıt PKK'lilerin Türkiye'ye dönüşünde karşılanmaları sırasındaki görüntüleri “Bunu benimsemek mümkün değil. Ben de vatandaşlar gibi düşünüyorum. O görüntüler çok kötü görüntüler. İnşallah bir daha olmaz” sözleriyle değerlendirdi. Konuşmasında “Türkiye'nin Irak'la ilgili bir politikası yok” diyen Büyükanıt, şunları söyledi:

“Bir şeyin politikası olabilmesi için uygulanabilir olması lazım. Güvenlik söz konusuysa, o politikaların kuvvetle desteklenmesi lazım. 'Kerkük'e bir şey olursa, biz buna sessiz kalmayız'. Kalmayıp ne yapacaksınız? Eğer böyle bir planınız yoksa hiç sesinizi çıkarmayacaksınız, çünkü o zaman güvenilirliğiniz zayıflıyor. Irak'ın kuzeyindeki durumu biz yarattık, Türkiye yarattı.”

'30 km girecektik'

Büyükanıt, 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmesiyle ABD'nin büyük bir şok yaşadığını ifade ederek, “1 Mart Tezkeresi geçseydi silahlı kuvvetler de kuzeyde belli bir bölgeye kadar girecekti. O bölge yaklaşık 30 kilometre civarında. Türkiye'nin de doğal hududu diyebiliriz oraya. Kimsenin toprağını işgal etmeye gitmeyecektik ama orayı kontrolümüz altına alsaydık şimdi Barzani'ye böyle kızmaya lüzum kalmazdı” şeklinde konuştu. ABD'nin Irak'tan askerlerini çekmesi konusuna da değinen Büyükanıt, “Amerika desteğiyle çıkan Irak anayasasına baktığımızda kuzey tamamen bağımsız bir bölge olarak korunuyor. Irak güvenlik güçleri Irak'ın kuzeyine giremez ama Kürt gruplar Bağdat'a da Basra'ya da gider” diye konuştu.

Büyükanıt, aynı istikrarsızlık olasılığının Suriye için de söz konusu olduğunu söyledi. Su probleminin Türkiye'nin önüne geleceğini ifade eden Büyükanıt, AB'nin çeşitli kuruluşlarından sınır aşan suların uluslararası komisyon tarafından yönetilmesini öngören teklifler geldiğini aktardı. Büyükanıt, Türkiye'nin komşularıyla dost olması gerektiğinin altını çizerek, “Ancak bu komşularla çıkar ilişkilerimiz sürtüştüğü zaman ne olacak. Bu olasılık var mı? Var” dedi.

Cumhuriyet


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
        Bu grubun  hiç bir siyasi oluşum, parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır. Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş, Anti Emperyalist HABER BİLGİ PAYLAŞIM  STANDIDIR.."
      Grupta yayınlanan  yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.Ayrıca harici linklerden de Anadolu Haber Günlüğü Mesul değildir...

Grup Yöneticileri Mail Adresleri Aşağıdadır
kurtulusyolu99@gmail.com
bahadirserhad@gmail.com
forevermirza@gmail.com

Bu gruba posta göndermek için, mail atın: anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.