Ebu Katade IŞİD'e Seslendi: Suriye'den çıkın!

Usame Bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu olduğu iddia edilen 52 yaşındaki Müslüman din adamı Ebu Katade; Irak Şam İslam Devleti'ne seslendi.
Perşembe günü, Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde “terörist gruplarla bağlantılı olmak” suçlamasıyla görülen duruşmasından sonra gazetecilere konuşan Ebu Katade, Suriye’nin kuzeyinde muhalif gruplarla çatışan IŞİD’i uyardı.
Katade IŞİD’in çatıştığı gruplarla uzlaşmak için koyduğu şartların, Suriye’deki eksen kayması, sapma ve dibe batmayı daha da arttıracağını, ‘Allah’ın onların cihatlarını asla mübarek kılmayacağını’ söyledi.
Selefi lider, IŞİD’e yönelik konuşmasının devamında “Suriye’den çıkmanız ve liderlerinize itaat etmemeniz üzerinize vacip olmuştur, sizden her kim onlarla kalırsa günahkâr olacaktır” dedi.




Suriye’nin kuzeyinde Esed rejimine karşı savaşan gruplar, geçen yaz El Kaide lideri Zevahiri’nin çağrısını reddederek Nusra Cephesi’ne katılmayı reddeden IŞİD ile de çatışıyor.
IŞİD’in, bu grupların hazırladığı “Ümmet Girişimi” manifestosunu reddetmesini eleştiren Ebu Katade; “asıl olan masaya oturup bütün meselelerin konuşulmasıdır. Bu, onların cehalet ve yanlışları olup, bu yanlışta ısrar etmeleridir” dedi. Katade IŞİD’in “Ümmet Girişimi” manifestosuna karşılık çatıştığı gruplarla uzlaşmak için ortaya koyduğu şartları da “batıl” olarak niteledi.
Asıl adı Ömer Muhamut Osman olan Filistin asıllı, Ürdün vatandaşı Katade, İran’ın IŞİD’i parçalamaya çalıştığı iddiaları için ise “konuyla alakalı bilgim yok” cevabını verdi.
“Ümmet Girişimi’ne destek”
“Ümmet Girişimi” manifestosunu yayınlayan gruplar, twitter hesabı üzerinden yaptıkları açıklamada Ebu Katade’nin de diğer selefi liderlerle birlikte girişime destek verdiğini duyurdu.
Başta El Kaide lideri Eymen Zevahiri olmak üzere Ürdün Selefi akımının lideri Ebu Muhammed El Makdisi, Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed El Culani ve İslami Cephe, Mücahidun Ordusu, Suriye Devrimcileri Cephesi gibi Suriye’nin kuzey bölgelerinde IŞİD’le savaşan diğer silahlı gruplar, “Ümmet Girişimi” manifestosuna desteklerini açıklamışlardı.
İçeriğinin yakında açıklanması beklenen “Ümmet Girişimi” manifestosu, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Suudi Arabistanlı din adamı Abdullah Muheysini tarafından ortaya atıldı. Manifesto muhalif gruplar arasındaki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlıyor. IŞİD ise hemen hemen bütün İslamcı gruplar tarafından kabul edilen manifestoyu belirli şartlar çerçevesinde kabul edeceğini açıklamıştı.

Al Jazeera

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.