Srebrenitsa: BM'nin en büyük örtbas operasyonu
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Diego Enrique Arria, 1995'te Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında Sırpların gerçekleştirdiği soykırımın BM tarihindeki en büyük örtbas işlemi olduğunu söyledi.
Olayın meydana geldiği tarihte BM Güvenlik Konseyi üyesi olduğunu hatırlatan Venezuelalı diplomat, BM Genel Sekreterliği'nin yaşanan vahşeti kendilerinden dahi sakladığını söyledi. Katliamdan sonra Srebrenitsa'ya gittiğinde BM'nin de yaşanan insanlık suçuna iştirak ettiğini gördüğünü ifade eden Arria, "Bu olay BM tarihindeki en büyük örtbas etme işlemidir. Uluslararası Ceza Mahkemesi de bu örtbasın gerçekleştirildiği yerdir." dedi. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi bünyesinde kurulan İnsanlığa Karşı Suçlar Araştırma Enstitüsü tarafından İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası Suçlar: Bosna Hersek Örneği" başlıklı bir sempozyumda konuşan Diego Enrique Arria, Srebsenitsa soykırımının dünyanın gözleri önünde yaşandığını ifade etti. BM Genel Sekreter Yardımcısı, "Bunu durdurabilirlerdi. Avrupa ülkeleri Avrupa'nın ortasında Müslüman bir ülke olmasından endişeleniyordu. Toplu halde suça iştirak edildi. Dünyanın bir rol oynaması gerekiyordu; ama savaş yıllarca sürdü ve Müslümanlar hızlı bir şekilde yok edildi." şeklinde konuştu. Bosna Kayıp Kişileri Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Masoviç ise savaş döneminde 28 bin kişinin kaybolduğunu söyledi. Bunların yüzde 92'sinin Boşnak olduğunu belirten Masoviç, sadece Srebsenitsa bölgesinde henüz açılmamış 31 toplu mezarın olduğunu belirtti. Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 26 Şubat'ta aldığı bir kararla 1992-95 Bosna savaşındaki olaylardan yalnızca 1995'teki Srebrenitsa katliamını soykırım olarak nitelendirmesine karşın Sırbistan devletini aklamıştı. BM'nin 1993'te 'güvenli bölge' ilan ederek Müslüman Boşnakları silahsızlandırdığı Srebrenitsa'ya Temmuz 1995'te giren Sırp güçleri, II. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük etnik kıyıma imza attı. BM Barış Gücü'ne bağlı Hollanda askerlerinin gözü önünde 8 bini aşkın Müslüman Boşnak katledildi.
Çetnikler bu kez Kosova için sahnede
Bosna Hersek'te katliamlara imza atan aşırı milliyetçi Sırplar, bu kez Kosova için hazırlık yapıyor. Belgrad'ın 150 km. güneyindeki Krusevac'da dün toplanan Çetnik Sırplar, Kosova'nın bağımsızlığına karşı mücadele edecek bir milis gücü kurdu. 1389'daki Kosova Savaşı'nda Osmanlı'ya yenilen Sırp Kralı'nın adını taşıyan "Çar Lazar Muhafızları", bir tür Hıristiyan milis gücü olarak Kosova'nın bağımsızlığına karşı savaşacak. Krusevac'da toplanan yüzlerce eski askerin yer aldığı Sırp grubun organizatörlerinden Andrej Miliç, "Kosova'yı bırakmayacağız. Gerekirse savaşacağız." dedi. Sırp yönetimi, toplantıya henüz resmi bir tepki göstermedi. Kosova, 1999'daki NATO operasyonundan beri BM idaresinde bulunuyor.
Krusevac, Cihan
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.