ABD Sanki 'Girin' Diyor

Sınır ötesi operasyonla ilgili olarak önce ''üçlü mekanizma''yı işaret ABD, artık ''Türkiye'yi durdurmak için yapılacak çok fazla birşey olmadığı'' görüşünde.
ABD yönetimi Türkiye'deki sınır ötesi operasyon tartışmalarını yakından izliyor. Türkiye'deki gelişmeler Washington'daki havayı da değiştiriyor. Sınır ötesi operasyonla ilgili olarak önce ''üçlü mekanizma''yı işaret ABD, artık ''Türkiye'yi durdurmak için yapılacak çok fazla birşey olmadığı'' görüşünde. Tarih 12 Nisan. Sınır ötesi harekat tartışmaları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "Bence Kuzey Irak'a girmeliyiz" açıklamasıyla tetiklendi.
Washington bu açıklamaya ilk tepkisini Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptı. Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, "PKK çaresine bakılması gereken bir sorun. Bu, her iki taraf için de duygusal bir konu. Ancak odaklanılması gereken nokta sorunu, tek taraflı eylemler yerine ortak bir yolla, işbirliği içinde çözmek olmalı" açıklamasında bulundu.
22 Mayıs'ta Ankara Ulus'taki saldırıdan sonra Türkiye aynı soruya odaklandı: Kuzey Irak'a girilmeli miydi? Washington'un yorumu yine Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Sözcü Tom Casey, "PKK çözülmesi gereken bir tehdit sorunudur. Ancak tek taraflı müdahale herhangi bir sorunu çözmez" dedi. Haziran başında artan PKK saldırıları, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın Kuzey Irak'a operasyon talebini yinelemesi ve Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak yönetimine dönük sert açıklamaları Washington'da yankılandı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Sınırdaki çatışmalar Irak'ın istikrarına yardım etmez" derken, Savunma Bakanı Robert Gates, "Türkiye'nin tek taraflı müdahalesi gerilimi artırır" açıklamasında bulundu. 6 Haziran'da Associated Press haber ajansının "Türkiye Kuzey Irak'a girdi" haberine gelen ilk tepkiler benzer bir yöndeydi. Ancak bu olay Türkiye'nin kararlılığının anlaşılmasına yolaçtı.
CNN'e konuşan ABD'nin Irak'taki askeri birliklerinin komutanı General David Petraeus, Türk askerlerinin Irak sınırını "aşmadığı"nı söylerken, Türk askerinin, "gerekli" gördüğünde, inandığı şeyleri yapmaya "kararlı" olduğunu vurguladı.
Ardından ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Washington yönetiminin Türkiye'nin Kuzey Irak'a "sınırlı" müdahalesini durdurmak için yapabileceklerinin çok az olduğunu söyledi.
Rice, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı düzenleyeceği "kuvvetli" bir operasyonun, bölgesel gerginlikleri genişletme riskini beraberinde getirebileceğini savundu. "Türk askeri Kuzey Irak'ta" iddiası
Associated Press (AP) haber ajansı 6 Haziran'da Türk ordusunun Irak sınırını geçerek Kuzey Irak'a girdiğini duyurmuştu. Türk güvenlik yetkililerine dayandırılan haberde, terör örgütü PKK'nın takip edildiği belirtilmişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, iddialar üzerine, ''Şu anda herhangi bir başka ülkeye giriş yok'' demişti.
ABD'li yetkililer konuya açıklık getirerek, Irak'ın kuzeyinde "yeni bir askeri hareketlilik olmadığını" bildirirken, Irak hükümeti de Irak'ın kuzeyinde Türk askerinin operasyon düzenlediğine ilişkin iddiaları doğrulamamıştı. Irak yönetimi de gelişmelerin ardından 9 Haziran'da, Kuzey Irak'taki sınır bölgelerinin yoğun top ateşine tutulduğunu öne sürerek, Türkiye'ye protesto notası verdi.
(CNNTürk)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.