28 Haziran 2007

İslam dünyasına "Dahlan modeli"

İslam dünyasına “Karzai” tipi liderler getiren ABD, şimdi de güvenlik alanında “Dahlan Modelini” dayatıyor.

“Dahlan, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve diğer bir Amerikan birimi tarafından belirli bir misyonla görevlendirildi.” İsrailli siyaset bilimci bu sözlerin ardından Dahlan"a yüklenen misyonu şöyle açıklar: “İsrail"e karşı direniş gösteren Hamas içindeki ve dışındaki unsurları tasfiye etmek.”

Muhammed Dahlan"ın Gazze"de El-Kassam üyeleri tarafından devrilmesinden sonra gözler İslam dünyasında birçok örneği bulunan Dahlan tipine ve bu tipin yetişme şartlarına yeniden çevrildi.

İslam dünyasının stratejik planda geri kalmasına ve eşi ve benzeri görülmemiş askeri ve siyasi yenilgiler tatmasına yol açan "Dahlan modeli" incelendiğinde karşımıza şu özellikler çıkmaktadır:

Yolsuzluk

Fakirlik ve yoksulluk içerisinde yetişmek kişiyi iyi ve hayırsever bir insan olmaya sevkedebildiği gibi, bazen hasetçi ve kindar bir insan olmaya da sevkedebilir. 29 Ekim 1969 doğumlu Muhammed Dahlan"ın yetişme şartlarına bakıldığında onun Gazze"deki Han Yunus kampında yaşayan fakir bir ailenin çocuğu olduğu görülür.


Dahlan İsrail Savunma Bakanı Mofaz ile birlikte....

Kamptaki diğer çocuklar gibi fakirlik ve yoksulluk içinde büyür. Han Yunus sokaklarında oynarken küçük Dahlan"ın ayağına giyeceği bir ayakkabısı dahi yoktur. Fakat 1994 yılında Filistin Yönetimi"nin Eriha ve Gazze"ye girmesinden sadece üç ay sonra Muhammed Dahlan, Cibril Er-Recub, Halit İslam El-Kurdi ve İsrail İstihbaratı eski başkanı arasında bir anlaşma imzalanır. Anlaşmaya göre daha önce Batı Yaka (Şeria) ve Gazze"ye petrol dağıtım işi Dahlan ve arkadaşlarının kurduğu şirkete verilir. Muhammed Dahlan bu işten yaklaşık 2 milyon dolar kazanır.

Dahlan daha sonra Gazze sahilindeki El-Waha otelini satın alır. Beş yıldızlı El-Waha oteli, Ortadoğu"daki en lüks otellerden biri sayılmaktadır.


Dahlan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile...

1997 yılında işgalcinin geçiş kapılarında aldığı verginin %40"ını (aylık 1 milyon şikel) aktardığı hesabın Filistin Yönetimi"ne ait olmadığı ve Muhammed Dahlan"ın kişisel hesap numarası olduğu ortaya çıkar.

Arafat"a karşı da darbe planlamıştı

Dahlan"ın Arafat"a karşı düzenlediği komplo bugün artık bütünüyle ortaya çıkmıştır. El-Fetih"i ele geçirme çalışmalarına 2002"de başlayan Dahlan, Temmuz 2004"te Arafat"a karşı darbe girişiminde bulunur fakat başarısız olur.


Dahlan İsrail Başbakanı Olmert ile birlikte...

İsrail gazeteleri, Dahlan"ın Temmuz 2003"te İsrail Savunma Bakanı Mofaz"a gönderdiği bir mesajı yayınlar. Dahlan mesajında şöyle demektedir: “Sayın Arafat"ın sağlık durumu çok kötü ve artık son günlerini saymakta. Fakat bırakın onu sizin taktiğinize göre değil bizim taktiğimize göre bitirelim. Başkan Bush"a verdiğim sözleri yerine getirmek için hayatımı vermeye hazır olduğumdan emin olun.”

Lübnan"da yayınlanan Ed-Diyar gazetesinin 6 Ağustos 2004 tarihli sayısında, yani Dahlan"ın Arafat"a suikast girişiminden bir kaç hafta sonra, dost bir ülkenin bir istihbarat yetkilisinin Arafat"ı arayarak Mahmud Abbas hükümetinin içişleri bakanı Muhammed Dahlan"ın kendisini öldürmeyi hedefleyen bir komplo hazırlığında olduğu uyarısında bulunduğunu yazar. Bu bilginin ardından Dahlan"ın savunmasını alan ve öfkesini gizlemeye çalışan Afarat, elini Dahlan"ın omuzuna koyarak ona şöyle der: “Bak Dahlan! Babasını öldüren onun mirasını alamaz!”

Hamas"ın Lübnan temsilcisi Üsame Hamdan, Lübnan ANB kanalında katıldığı bir programda, Arafat Ramallah"ta kuşatma altındayken Dahlan"ın Arafat"a karşı darbe için Hamas"tan yardım istediğini ve Hamas"ın cevabının olumsuz olduğunu açıklar.

Arafat"ın en yakın danışmanlarından Hani El-Hasen ise El-Arabiye kanalına yaptığı açıklamada, Arafat öldürülmeden iki yıl önce İsrail"in Dahlan"ı Arafat"ı öldürmekle görevlendiğini öğrendiğini söyler.

Gücü ele geçirme hırsı

Dahlan"ın gerçek gücü çetesinin en modern silahlara ve dinleme cihazlarına sahip olmasında ve Gazze"deki bütün politika, ekonomi ve güvenlik birimlerine sızmış omasında gizlidir. Dahlan"ın Batı Yaka"da da adamları vardır.

Mahalli gazatelerde ve internet sitelerinde 24 saat Dahlan"ın propagandasını yapan tam teşekküllü medya ekibi, Dahlan"ın istediği haberleri yaymakla meşguldür.

Gazze"de görevli her rütbeden Filistin güvenlik yetkilisi Mısır, Ürdün ve İsrail"e giriş çıkışlarında Dahlan"a muhtaçtır. Çünkü Dahlan"ın onayı olmadan kapılar kendilerine açılmamaktadır. Gazzeliler, El-Mıntar ve Erez geçitlerinin Dahlan"ın ve eşinin konvoylarına nasıl açıldığına şahittir.

Düşmanın beğenisini kazanma

1997"de Filistinliler ile İsrailliler arasında sözde barış görüşmeleri yapılırken dönemin Amerikan başkanı Bill Clinton Dahlan"ın kulağına eğilerek “Sizi geleceğin Filistin lideri olarak görüyorum” diye fısıldar.

Şimdiki başkan George Bush 2003 yılında Şarm Eş-Şeyh"teki zirvede Dahlan"ı ismiyle çağırarak tokalaşır ve Amerikan yönetiminin kendisine verdiği değeri gösterir.

Ajanlık

CIA eski yetkililerinden biri Muhammed Dahlan"ın seksenli yıllarda Tunus"ta yetiştirildiğini ve Cibril Er-Recub ile birlikte isimlerinin İsrail Hükümeti"ne takdim edildiğini söyler.

1994 yılı Ocak ayında Dahlan"ın işgal ordusu ve istihbaratıyla Hamas"a darbe vurmak üzere yaptığı anlaşmanın ayrıntıları ortaya çıkar. Dahlan, "Roma Planı"olarak adlandırılan anlaşmayı harfiyyen uygulamış ve bir çok direnişçi Dahlan çetesinin kurşunlarının ve işkencelerinin kurbanı olmuştur.

İsrail Genel Güvenlik Başkanı, Oslo Anlaşması"ndan sonra Batı Yaka (Şeria) ve Gazze"de güvenlik anlaşmalarını uygulamak üzere Rubin"e sunduğunu ve Genel Kurmay Başkanı"yla birlikte Tunus"a giderek Er-Recub ve Dahlan"la gizli görüşmeler yapmayı önerdiğini söyler.

Muhaliflere karşı acımasızlık

Gazze halkı, Dahlan"ın direnişçileri Filistin Özerk Yönetimi zindanlarına hapseden ilk güvenlik amiri olduğunu belirtiyor. Bilinçsiz gençlerden kurduğu “Ölüm Mangası”yla Gazze"de dehşet saçmıştır.


Norman G. Finkelstein çizgisinden Abbas ve Dahlan....

Dahlan çetesi işe Filistin Radyo ve Televizyon Heyeti Başkanı Hişam Mekki"yi Gazze"de bir lokantada güpegündüz ve herkesin içinde öldürmekle işe başlar. Cinayetten bir kaç dakika sonra olay yerine gelen Muhammed Dahlan, Mekki"nin dışarıya kaçırmaya hazırlandığı 1 milyon dolar dolu çantaya el koyar.

İslam dünyasında düşman tarafından yetiştirilip yönetim koltuklarına yerleştirilmiş “Dahlan modeli” birçok yönetici vardır. Fakat kartondan kahraman Dahlan"ın direnişin imanlı yiğitleri elinde yıkılışı diğer örneklerinin de yıkılışının müjdesini vermektedir.

http://www.dünyabülteni.net/ / ASIM SANCAKTAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.