Bu ayıbı kimse sürdürmemeli !

Özgürlükçü bir anayasaya tam destek vereceklerini açıklayan sivil toplum kuruluşları; "AK Parti Hükümeti yasaklara artık son vermeli. Özgürlükler genişletilmeli" diyor.

Sivil anayasa çalışmalarını yürüten akademisyen ve siyasilerden oluşan komisyonun Sapanca’da üç gün süren toplantısının ardından içinde başörtüsünün de olduğu hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, bürokrat dokunulmazlıklarının kaldırılması gibi konularda son sözü başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AK Parti kurmayları söyleyecek. Vakit’e konuşan ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının başkanları, “Hükümetin hak ve özgürlük alanının genişletilmesi ve üniversitelerdeki çağdışı kılık kıyafet zorbalığına son verilmesi yönünde atacağı adımların arkasında, geri adımların ise karşısında oluruz” dediler.


ESKİ BAKAN KAHRAMAN:

Birlik Vakfı’nın Kurucular Kurulu Başkanı eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, “Başörtüsü konusu problem olmaktan çıkmalıdır. Toplumda gerekli uzlaşma sağlanmıştır. Bu artık çözülmeli ve yasak ortadan kaldırılmalıdır. Bu, kişisel tercih ve hürriyet meselesidir. Bu, günümüz modern hukukuna göre büyük bir ayıptır. Bu ayıbı AK Parti'nin sürdüreceğine inanmıyorum” dedi.


TGTV: “DESTEKLİYORUZ”

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Avukat Necati Ceylan, sivil anayasayı desteklediklerini ve yasaklarla mücadele konusunda üstlerine düşen görevleri yerine getireceklerini belirterek, “Bir yasak yokken kelime oyunları ile hukuki olmayan dayatmacı bir uygulama ile çocuklarımız yıllardır mağdur ediliyor. Başörtü yasağı artık sorun olmaktan çıkartılmalı, dini inancından dolayı insanlar sorgulanmamalı ve cezalandırılmamalıdır. Hükümet sivil anayasa ile bu soruna dolaylı değil, kesin bir çözüm getirmelidir. Sivil anayasayı destekliyor ve yasaklarla mücadele sözü veriyoruz” diye konuştu.


MÜSİAD: “BAŞÖRTÜSÜ HAKTIR”

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat da, ellerinden eğitim hakları çalınmış başörtülülere temel haklarının iade edilmesini istedi. “Başörtüsü özgürlük ve hak meselesidir” diyen Bolat, “Başörtüsü yasağı yüzünden binlerce kızımız mağdur edilmiş ve eğitim hakları ellerinden çalınmıştır. Artık bu yasak sorun olmaktan çıkartılmalı ve hazırlanan anayasa ile gençlerimizin geleceği aydınlatılmalıdır” diye konuştu.


MEMUR SEN: “DESTEK BİZDEN”

Memur Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Aksu ise, başörtüsü yasağının sona erdirilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını ilan ederek, şunları söyledi: “Şimdi herkesin gözü-kulağı Sayın Başbakan’da. Eğer özgürlüklerin önünü açar, kılık-kıyafet tercihi sebebiyle eğitim ve çalışma hakkının gasp edilmesini en büyük insan hakkı ihlali olarak değerlendirir ve Türkiye’ye yakışmayan bu ayıbın ortadan kalkmasına öncülük ederse, bu millet Sayın Erdoğan’ı asla unutmayacaktır. Yasakların kaldırılması konusunda Memur-Sen Konfederasyonu olarak her türlü desteği vermeye hazırız.”


ASKON: “ÇÖZÜN KELEPÇEYİ”

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca da, yasağa son verilmesini istedi ve şu çağrıda bulundu: “Başörtüsü özgürlüğe vurulmuş bir kelepçedir. Bu kelepçe artık çözülmeli ve inançlara kısıtlama getirilmemelidir.”


SAĞLIK İŞ: “TBMM ÇÖZER”

Sağlık İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise, sorunun sivil anayasa ile çözüleceğine inandığını belirterek, “Bu sorun Paris’te değil, Ankara’da çözülecektir. Umudunu Paris modacılarına dikenler yanılacak ve TBMM’nin soruna çözüm getireceğine inanıyor ve savunuyorum” dedi.


YAZARLAR BİRLİĞİ:

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan da, hükümete seslenen bir diğer sivil toplum temsilcisi oldu. Doğan, “Başörtüsü konusunun kronik hale gelmesi büyük bir saçmalıktı. Bu saçmalığa artık son verilmelidir. Başörtüsü en tabii hürriyet olarak düşünülmeli ve sivil anayasa ile bu sorun aşılmalıdır” dedi.


DİYANET SEN: “ARTIK BU SORUN AŞILSIN”

Diyanet Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız ise, “Özgürlüklerin genişletildiği bu anayasada din ve vicdan özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi. Kadınların kıyafetlerine erkeklerin karar vermesinin ve onlara yasak getirmesinin çağdışı bir uygulama olduğunu ifade eden Yıldız, “Türkiye artık bu sorunu aşmalıdır. Baskıcı, yasakçı ve dayatmacı köhne zihniyet bunu göremiyorsa anayasadaki ifade ile bu sorun halledilmelidir” çağrısında bulundu.


ASDER: “ASKER KAYGISIYLA OLMAZ”

ASDER Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi de, ‘asker ne der’ düşüncesiyle hazırlanan bir anayasanın sivillikten çıkacağına vurgu yaparak, “Ülkenin ve kızlarımızın önünün tıkandığı yeter. Bu sorun çözülmelidir. Üniversitelerde sorun olmaktan çıkartılmalıdır. ‘Asker ne der’ şeklinde hazırlanacak bir anayasa sivil olmaz. Milletin tamamı ele alınmalı ve sivil anayasa özgürlüklerle donatılmalıdır. Kuralı asker değil millet koyar, asker de ona uyar” dedi.


BEM BİR SEN: “DESTEĞE HAZIRIZ”

Bem Bir Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay ise, hak gaspı başörtüsü yasağının sona ermesi için hükümete her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Halk son seçimlerde başta hak ve özgürlüklerin sağlanması, yasakların kaldırılması, insan onuruna yakışır bir geçim standardı temennisiyle AK Parti’ye oy vermiştir. Yüzde 47 ile işbaşına gelen AK Parti Hükümeti bu yasağı kaldırmayacak da, hangi yasağı kaldıracaktır? Hükümet bu konuda asla geri adım atmamalıdır. ”


TÜRK OCAKLARI:

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür de, başörtüsüne ideolojik bir anlam verilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Başörtüsü yasağının çağdışı bir uygulama olduğunu belirten Gürgür, “Başörtüsü, laiklik için tehdit değildir. Bu sorun, ülkenin gündemini daha fazla meşgul etmemeli ve çözülmelidir. Kimse inancından ötürü mağdur edilemez” diye konuştu.


EĞİTİM BİR SEN: “BU AYIP SON BULSUN”

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Başörtüsünden dolayı hiç kimse çalışma, eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz” dedi. Bu tanımın sivil anayasanın olmazsa olmazı şeklinde değerlendirilmesini isteyen Gündoğdu, “Bundan yola çıkarak kılık kıyafet dayatmasıyla yapılan haksızlıklara son verilmelidir. Başörtüsünden dolayı öğretmenini okuldan uzaklaştıran ve öğrencisini üniversiteden kovan devlet konumundan kurtulmamız lazım. Türkiye büyük bir devlettir. Bu ayıp ülkemize
yakışmıyor”dedi.


BÜRO MEMUR SEN:

Büro Memur Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan da, “Devleti tarafından üvey evlat muamelesi gören başörtülü gençlerimizin sorunları bir an önce adalete kavuşturulmalıdır. Bu yasak son bulmadıkça anayasa sivil olmaz” dedi.


ÖĞRETMEN SEN:

ÖĞRETMEN SEN Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi ise, üniversite kapılarında binlerce çocuğun mağdur edildiğini hatırlatarak, “Bu zulüm son bulmalı. Hükümet yüzde 47’yi dikkate alarak gerekeni yapmalıdır” diye konuştu.


İLKDER: “HÜKÜMET SORUMLU”

İLKDER Başkanı Özden Zehra Sönmez de, başörtüsü yasağının temel insan haklarındaki inanma ve öğrenme hakkına aykırı olduğunu belirterek, “Bu baskı ürünü yasağın son bulması için hükümet üstüne düşen sorumluluğun farkına varmalı ve azınlığın değil mağdur olan çoğunluğun sesine kulak vermelidir” diye uyardı.


MAZLUMDER: “AYRIMCILIK BİTSİN”

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Sarıhan ise, Başbakan’a çağrıda bulunarak üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti. “Yapılan bütün ayrımcılık, inancının gereği gibi yaşamak isteyen öğrencilerin ve inancı gereği yaşamak isteyen Müslüman insanların haklarını bir gasptır” diyen Sarıhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnanç özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Başbakan bu hak gaspına son vermelidir. Bu hak gaspının sona erdirilmesi için sivil toplum örgütleri olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız.”


KAD-BİR: “ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

TÜRKİYE KAD-BİR Genel Başkanı Ayşe Serap Şahiner de, sivil anayasa ile temel hak ve özgürlüklerin önünün açılmasını talep ederek, “Artık hayal kırıklığı yaşamak değil, sorunlarımıza çözüm bekliyoruz” şeklinde konuştu.


İHH: “KESİN ÇÖZÜM GETİRİLMELİ”

İHH Ankara Temsilcisi Erkan Halıcı ise, “İnsanların eğitim hakkı elinden alınamaz ve alınmamalıdır. Gündemdeki sivil anayasa özgürlükler ile donatılmalı ve başörtü sorununa kesin çözüm getirilmelidir” dedi.


HUKUKÇULAR:

HUDER Onursal Başkanı Yakup Erikel ise, “Bu çok büyük bir ayıptır. Bu ayıptan artık kurtulmak zorundayız” derken; ADALET DER Başkanı Emre Yurtalan da, “Yasalar birey, topluluk ve toplum haklarını gözetmeli ve bu hakları güvence altına almalıdır. Bu kapsamda en büyük hak ihlali olan başörtü yasağı sona erdirilmelidir” diye konuştu.


HAK İŞ: DESTEKLEMEYE HAZIRIZ

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise, sivil anayasa tartışmalarının korkular üzerinden yapılmasının son derece yanlış olduğunu ifade ederek, “Bu Meclis anayasayı istediği şekilde yapma hakkına sahiptir” dedi. Uslu, yeni anayasanın olmazsa olmazlarını ise şöyle özetledi: “Kılık kıyafet başta olmak üzere, inanç, örgütlenme, düşünce özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Özellikle eğitim hakkı konusunda, çağdışı başörtüsü yasağına net ifadelerle son verilmelidir. Yasaklardan arındırılmış sivil bir anayasayı her alanda desteklemeye hazırız.”


TÜRK İŞ: “ÖZGÜRLÜK ALANI GENİŞLEMELİ”

Türk İş Başkanı Salih Kılıç da, şunları söyledi: “Temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesinden yanayız. 82 Anayasası’nın 80’e yakın maddesinde değişiklik yapıldı, ama artık yeni bir anayasa ihtiyacı ortada. Özgürlük alanı genişletilmeli ve derinleştirilmeli. Üniversitelerdeki kılık kıyafet düzenlemeleri konusunda da, hak ve özgürlük alanının genişlemesinden yanayız. Bir hukukçular kurulu oluşturarak, tasarı üzerindeki düşüncelerimizi kamuoyuna açıklayacağız. Daha çok özgürlük, daha çok katılım istiyoruz. Türkiye şartlarını da göz önünde bulunduran, geniş mutabakata dayalı bir anayasa istiyoruz.”

vakit


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.