ALİYA, İSTANBUL’DA ANILIYOR

'Bilge Kral' olarak da anılan Bona Hersek ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 4. yıl dönümünde İstanbul'da anılıyor

İlmi Etüdler Derneği, ülkemizde ve dünyada düşünür, diplomat,
siyasetçi kimliği ile tanınan Aliya İzzetbegoviç'i ölümünün 4. yıldönümünde İstanbul'da anacak.
Aliya'nın bıraktığı düşünce mirasını incelemek ve anlamak amacıyla düzenlenen anma programı 20 Ekim 2007, Cumartesi günü 16.00-21.00 saatleri arasında Çamlıca Sabahattin Zaim Eğitim Merkezinde gerçekleştirilecek.
Anma programı kapsamında "Bilge Kralın Ardından" ve "Doğu Batı Arasında İslam" başlıklı iki panel düzenlenecek. Ayrıca program gazeteci-yazar Akif Emre'nin Aliya ile yapılmış ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan röportajı gösterilecek. Aliya'nın vefatından kısa bir süre önce yapılan bu röportaj ilk kez izleyici karşısına çıkacak.
"Bilge Kralın Ardından" başlığını taşıyan ilk panele Aliya'yı tanıyan dostları katılacaktır. Yakından tanıdığımız Cemalettin Latiç'in yanı sıra Aliya'nın uzun yıllar danışmanlığını yapan Ademir Jerkoviç, Balkan edebiyatının son dönemde yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan İsnam Taljiç ve Makedonya'dan Merhamet Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adnan İsmaili Aliya'yı anlatmak için İstanbul'da olacak.
"Doğu Batı Arasında İslam" başlığını taşıyan ikinci panelde Alev Erkilet, Ali Bulaç, Akif Emre ve Sadık Yalsızuçanlar Aliya'nın bıraktığı düşünce mirasının önemli başlıklarını ele alacaklar.
ALİYA: İÇİMDEKİ UMUT ATEŞİ HİÇ SÖNMEDİ
1950'lerden 1990'lara uzanan bu uzun dönem boyunca, komünist yönetim altında Aliya, Bosnalı Müslümanlar için alttan alta umut aşılayan bir kişidir. Dolayısıyla Yugoslavya'nın dağıldığı bir dönemde Aliya halkının önderi olarak sahneye çıktı.
Aynı adı taşıyan dedesi Aliya İzzetbegoviç, Üsküdar'da askerlik yaparken tanıştığı Türk kızı Sıdıka Hanım ile evlenmiştir. Dede Aliya, Sıdıka Hanım ile evlendikten sonra Şamats'a geri dönmüş ve bu evlilikten beş erkek çocukları dünyaya gelmiştir. Aliya'nın babası Mustafa da Şamats'ta doğmuştur.

Aliya İzzetbegoviç, 8 Ağustos 1925'te Şamats'ta doğduktan iki yıl sonra ailesi Saraybosna'ya taşınır. Aliya İzzetbegoviç anılarında, "altı yaşındayken Kur'an kursuna başladığını ve çocuk olmasına rağmen sabah namazlarını camide kıldığını" anlatır.
Aliya, II. Dünya Savaşı sırasında Genç Müslümanlar ( Mladi Muslimani ) birliğine katılır. Hem anti-komünist hem de anti-faşist olan bu birliğin en temel gayesi Balkanlarda Müslümanlığın tekrar dirilmesidir. Savaş sonrası Yugoslavya'da kurulan komünist yönetim Genç Müslümanlar örgütünü yasadışı saymış ve Aliya, örgüte üyelik suçundan 1946 yılında üç yıl hapse hüküm giymiştir.
Hapisten çıktıktan sonra Saraybosna'da hukuk tahsiline başlamış ve gizli bir şekilde siyasi faaliyetlerini sürdürmüştür. Hapisle ikinci kez tanışması ise 1960'lı yıllarda "İslami yeniden doğuşun sorunları" üzerine kaleme aldığı İslam Deklerasyonu kitabı sebebiyle olmuştur. 1983 yılında girdiği bu ikinci hapis dönemi 1988 yılında son bulmuştur.



Aliya İzzetbegoviç 1990`dan 1992'ye kadar Bosna-Hersek Eyalet Cumhuriyeti`nin Cumhurbaşkanlık görevini üstlendi. 1992 yılında uluslararası tarafsız gözlemcilerin kontrolü altında yapılan bir serbest referandum sonucunda Bosna-Hersek Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti. Aliya, Bosna Savaşı'nda (1992-1995) anahtar bir rol oynadı. 1992-2000 yılları arasında 7 kişilik Ortak Devlet Başkanlığı Konseyi'nin başkanlığını yaptı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.