6 Kasım 2007

Bitmeyen Esaret: Yoksulluk



Bitmeyen Esaret: Yoksulluk



"Bizi bu kadar düşürüp, i'lâ-yı kelimetullaha mâni olan; zaruret ve onun semeresi olan su-i ahlâk ve harekettir."

Bediüzzaman Said Nursi


Bugün için dünyanın GSMH'sının, 35 trilyon Dolar civarında olduğu hesaplanmaktadır. Bunun, 10.5 trilyon Doları ABD, 4.2 trilyon Doları Japonya ve 2.4 trilyon Doları ise Almanya tarafından elde edilmektedir. Dünyanın toplam hasılasının (yaklaşık) yarısını oluşturan bu üç ülkenin toplam nüfusu ise 500 milyon civarındadır. Yani 6 milyar olan dünya nüfusunun on ikide biri kadardır. UNICEF'in 2001 yıllığına göre, en gelişmiş yedi ülkede gelir, kişi başına 10-11 bin dolardan 30 bin dolar sınırına ulaşırken, geri kalmış ülkeler yerlerinde saymış, aradaki gelir farkları, uçurum olarak nitelenebilecek derinliğe ulaşmıştır. 1960'lı yılların başlarında en zengin ile en yoksul ülke arasında gelir farkı 30/l dolayında iken, günümüzde 80/l'e yükselmiştir.

Bu yüzden, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın verileriyle Birleşmiş Milletler 2000 İnsani Gelişme Raporu'na göre; dünya nüfusunun neredeyse yarısı, yani yaklaşık 3 milyar insan, günde iki dolar, 1.2 milyar insan ise bir dolardan da az bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Diğer bir ifadeyle dünya nüfusunun yaklaşık yüzde yetmişi yoksuldur. Dünyanın en fakir 61 ülkesinin dünya toplam gelirinden aldıkları pay sadece % 6 kadardır. Az gelişmiş 43 ülkede yaşayan 582 milyon insanın toplam gelirleri ise, sadece 146 milyar doları ancak bulmaktadır. İstatistiklere göre, 800 milyon insan, yani her 7 kişiden biri her gün yatağına aç giriyor.

Buna karşılık dünya nüfusunun altıda birini temsil eden gelişmiş ülkeler, toplam dünya gelirinin % 78'ine sahiptir. Dünya zenginlerinin sahip oldukları servet, ülkelere meydan okumaktadır. Human Development Report (İnsan Gelişimi Raporu) 2000'e göre, 1965-1995 yılları arasında dünyanın en zengini olan % 20'lik insan kitlesi, dünyadaki toplam gelirlerini % 70'den % 86'ya çıkarırken, en yoksul olan % 20'lik kitlenin geliri % 2.3'ten % 1.3'e düşmüştür. 1960'larda dünyanın en zengin % 20'lik kitlesi, en yoksul l milyar nüfusun gelirinin 30 katı fazla gelire sahipken, 1990'larda bu, 80 kat olmuştur.




--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com
-------------------------------------------------------------------------
İster Mermi Kullansın, İster Oy Pusulası,
İnsan iyi nişan almalı, kuklayı değil kuklacıyı vurmalı...
-------------------------------------------------------------------------

MALCOLM X'İN AZİZ HATIRASINA (Son Günleri/Suikast):
http://www.youtube.com/watch?v=Vf8_oZf7nRo#GU5U2spHI_4

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.