Koç Grubu 'Kariye Camii'ni Kilise Yaptı!

Koç Grubu 'Kariye Camii'ni Kilise Yaptı!

KAFAYI GÖRÜYOR MUSUNUZ: Minareyi yok edip yerine haç kulesini, hilali yok edip yerine haç sembolünü yerleştiriyorlar! İşte amaçlanan görüntü bu!


Koç Grubu ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından Pera Müzesi'nde düzenlenen, Kariye Müzesi'ni ele alan "Bir Anıt, İki Anıtsal Kişilik, Theodoros Metokhites'den Thomas Whittemore'a Kariye" başlıklı sergide, Kariye Camii kilise olarak gösterildi ve minaresiz maketi yer aldı.
CAMİ OLMA SÜRECİ YER ALMAYACAK
Pera Müzesi yetkilileri, söz konusu sergi hakkında sergiyi düzenleyen İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile görüşülmesi gerektiğini söyledi. Koç Grubu'na bağlı olan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nü aradık. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bizans Araştırmaları Bölümü ve Semavi Eyice Kitaplığı yöneticisi Gülrü Tanman, söz konusu serginin Kariye'nin geçmişten günümüze tüm aşamalarını anlatan bir sergi olmadığını söyledi.
Tanman, muhabirimizin, "Kariye 1511'den 29 Ağustos 1945 tarihine kadar cami idi. Kariye'nin cami olma sürecini anlatan bir sergi açacak mısınız?" şeklindeki sorusuna, "Yok. Sanmıyorum. Olmayacak, çünkü kullanabileceğimiz malzeme yok" dedi.
Gülrü Tanman, Kariye'yi kilise olarak gösteren minaresiz maketi ödünç aldıklarını öne sürerek, "Maketi Tayfun Öner yaptı. Binbirdirek Sarnıcı'nda 'İstanbul Hazineleri' diye bir sergi var. Aslında bu sergi için yapıldı bu maket. Biz de eser olarak ödünç aldık. Makette, 14. yüzyıl halini gösteriyor. Orijinal binada çan kulesi varmış, sonra Osmanlı döneminde camiye çevrildiği vakit çan kulesini yıkıp yerine minare yapmışlar. Minareyi koymamamızın sebebi, o maketin sadece 14. yüzyıl versiyonunu gösterdiği için. Bu, tercih meselesi değil. Kilise olduğu için orijinalinde minare yok" diye konuştu.
"OSMANLI BÖLÜMÜ SERGİDE ANLATILMIYOR"
"Bu sergi sadece restorasyon sürecini anlatmıyor. Üç aşamalı restorasyonu var ama sergide üçüncü aşama yok" diyen Gülrü Tanman, "14. yüzyılda yapılan restorasyonu var. Maketin de gösterdiği restorasyon. 1940'larda yapılan restorasyon aşaması var. Osmanlı döneminde restorasyon yapılmamış. Sadece camiye çevrilmiş ve üzeri badana ile kapatıldığı için bütün bu resimler korunmuş.
Bu sergide birçok arşiv malzemesi ve doküman var. Biz elimizdeki malzemeyi kullandık. Osmanlı sürecinde restorasyon geçirmediği için o kısım yok. " şeklinde konuştu. Sergide, "Kilisenin restorasyonu" için yararlılık gösteren Bizanslı şair ve başvezir Theodoros Metokhites (1316-21) ile 1940'lı yıllarda restorasyon için kampanya başlatan Thomas Whittemore'e odaklanarak Kariye'nin anlatılması dikkati çekiyor. Fener Rum Patriği Bartholomeos Koç Grubuna ve İnanKıraç'a sergi nedeniyle teşekkür etmişti
İNÖNÜ, CAMİYİ MÜZEYE ÇEVİRMİŞTİ
Kariye, İstanbul'da Edirnekapı semtinde bulunuyor. 6. yüzyıl gibi erken bir dönemde inşa edildiği tahmin ediliyor. İstanbul'un fethinden sonra bir süre daha kilise olarak kullanılan binayı, 1511'de Vezir Hadım Ali Paşa camiye dönüştürdü. Daha sonra da yanına bir okul ve aşevi eklendi. Mozaik ve freskolar cami olduktan sonra bazen tahta kepenklerle, bazen de badana ile örtüldü. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 29 Ağustos 1945 tarihinde Kariye Camii'ni müzeye çevirdi.

VAKİT


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.