20 Kasım 2007

"Tatlı hayat" tuzağı

Son zamanlarda Ahmet Taşgetiren de dünyevîleşme rüzgârının dindarlar üzerindeki olumsuz sonuçlarına dikkat çeken duyarlı ve vurgulu ikazlarda bulunuyor.
Söz konusu rüzgârlardan etkilenenler arasında, dindarlar arasında önemli bir konuma sahip olan tarikat ehli de yer alıyor.
Nitekim Fırat Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Bölümünden Dr. Muhammed Çakmak'ın hazırladığı doktora tezi, Elazığ ve Siirt'teki ehl-i tarikin yaşadığı değişim hakkında çarpıcı ipuçları veren—yine kendi yaptığı—bir araştırmaya dayanıyordu.
Bu araştırmanın ortaya koyduğu hazin sonuçlar için Can Dündar şöyle bir yorum getirmişti:
"Sekiz yılda yasanın, yasağın, zabıtanın yapamadığını marka, kredi kartı, doğum kontrolü yapıyor. Tarikatı kuşatan tatlı modern hayat, müridi dergâhından çıkarıyor." (Milliyet, 10.8.2004)
Tabiî, burada kendisini gösteren tehlike sadece ehl-i tarik için değil, bütün dindarlar için söz konusu. Soros'un desteğiyle hazırlanan "İslâm Kalvinistleri" raporu ise bu tuzağın dayandırıldığı temelleri ele veriyor.
Hatırlanacağı gibi, o raporda Kayserili işadamları üzerine hükümler bina edilmişti.
Şimdi de benzer bir araştırma, bu defa ABD Utah Üniversitesince, "muhafazakâr gelişme modeli" olarak gösterilen Konya için yapılıyor ve bu şehirdeki ekonomik gelişmenin dindarların hayat tarzında ne gibi değişikliklere sebep olduğu inceleniyormuş.
Yorumlarda öne çıkan noktalar şunlar:
* Muhafazakârlardaki değişim, zenginleşme ve burjuvalaşma sürecine girmenin sonucu. Ekonomik refah bu kesimi "günün şartlarına uygun bir din anlayışı"na yöneltiyor.
* Muhafazakârlıkla kapitalizm, dindarlıkla modernizm birleşiyor. Muhafazakâr kapitalin birikimi dindarlık biçimini değiştiriyor. "Bir lokma bir hırka" anlayışının yerini "konforlu dindarlık" alıyor. Eskiden tüketime israf gözüyle bakan dindarlık bu haliyle kapitalist tüketim anlayışına direnemiyor.
* Bu değişim "Hayat standartlarımız yükselince dünya nimetlerinden payımızı alıyoruz, bu bizim de hakkımız" ve "Daha iyi yaşamak için gerek duyduklarımız lüks değildir, ihtiyaçtır" gibi sözlerle dile getiriliyor.
Böylece bir "Müslüman burjuva" sınıfı ortaya çıkarken, bütün dünyayı kendi sistemine göre şekillendirmek isteyen kapitalizmin reddetmeyeceği, ana esaslarda kendisine tâbi bir "İslâm kapitalizmi" oluşuyor.
Allah muhafaza, bu süreç tamamlanırsa, Müslümanlar öncelikle ahiretlerini kaybedecek; ama dünyayı da kazanamayacaklar.
Üretmeden tüketmenin bilumum sıkıntılarını yaşarken, hem kapitalist çarkın insafsızca dönen dişlileri arasında ezilecek, hem de kapitalizmin derin çelişkilerini içlerine taşıyarak yeni fitneleri ithal etmiş olacaklar.

Not: Konya'daki muhafazakâr değişim cemaatlerle irtibatlandırılırken, işadamlarında özellikle Nur cemaatinin etkili olduğu belirtiliyor (Sabah, 28.3.2006). Evvelce de "İslâmî Kalvinistler" Nurcu ilân edilmemiş miydi!

alıntı


--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com
-------------------------------------------------------------------------
İster Mermi Kullansın, İster Oy Pusulası,
İnsan iyi nişan almalı, kuklayı değil kuklacıyı vurmalı...
-------------------------------------------------------------------------

MALCOLM X'İN AZİZ HATIRASINA (Son Günleri/Suikast):
http://www.youtube.com/watch?v=Vf8_oZf7nRo#GU5U2spHI_4

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.