T a r a f s ı z D e ğ i l i z

3 ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ***

3 ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ

Ülkemizde her 3 Aralık dünya özürlüler günü olarak kutlanıyor. Amaç engellilerin problemlerini gündeme taşıyarak toplumsal bütünlük sağlamak. "Neden her gün değil de sadece böyle günlerinde engellileri hatırlıyorlar, oysa yılın 365 günü engelliler de bu toplumun içinde yaşıyorlar" insanların daha duyarlı olması gerekiyor.

Bu gün de yine her yıl olduğu gibi tumturaklı laflarla devlet büyükleri nutuklar çekecekler, göstermelik pankartlar yaşadığımız kentin bir çok yerini kaplayacak. Yani aynı geçen sene olduğu gibi yine değişen pek bir şey olmayacak. Yine engelli yurttaşlar günlük yaşamda çektiği sıkıntıları çekecek, işsizlik olduğu için maddi sıkıntılar çekecek, kaldırımlar yüksek olduğu için yürümekte zorlanacak, uygun mekanlar ve araçlar olmadığı için sinemaya tiyatroya gidemeyecek, iş bulamadıkları için kendilerini ailelerine yük hissetmeye devam edecekler. Oysa engellilerin istediği onlara acınması değil, sadece insan gibi yaşamak, herkes gibi okumak, çalışmak, yani herkes gibi sosyal aktivitelere katılıp yaşamın tüm nimetlerinden faydalanmak.

Engellilerle sadece özel günlerde ilgilenmek yerine onların dertlerini dinleyip problemlerini çözmek daha da mantıklı değil mi? Dünya ulusları içinde engelli vatandaş sayımızla ilk sıralardayız. Bu büyük toplumsal soruna, gerçekçi gözlerle bakmalı, engelli vatandaşlarımızı işe yaramaz diyerek toplum dışına itmek yerine onların güç ve yeteneklerinden çokça yararlanmayı amaçlamalıyız.

Bugün sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda engelli vatandaşlarımız için de büyük fırsat eşitsizlikleri yaşanmaktadır. Engellilerin sorunlarının çözümü için başta devlet, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının el ele vermesi gerekmektedir. Engelli yurttaşımızı dört duvar arasında hapseden, engelliyi düşünmeyen dünya görüşü değiştirilmelidir. Engellilerin günlük yaşamda karşılaştığı sorunların çözümü için kent planlamaları engellilerde düşünülerek tasarlanmalıdır. Tüm bina, yapı ve konutlarda engellilerin erişimini sağlayacak önlemlerin alınması zorunlu olmalı, uymayanlara yaptırım uygulanmalıdır. Engellilerin durumuna uygun mesleki eğitim programları geliştirilerek onların insanca yaşayacakları bir ortamın ekonomik alt yapısı hazırlanmalıdır.

Engellilerin karşılaştıkları en büyük problemlerden biriside mimari engeller. Çağdaş hayat sürerken insanlar birçok bina, tesis, alan ve mekânı kullanmak mecburiyetinde kalmaktadırlar. Bilgisizce ve sevgisizce inşa edilmiş binalar bütün insanlara zorluk çıkarırlar ama özellikle de engelli kişiler için esaslı bir hayat engeli olurlar. Çağımızda artık bu olumsuz tablonun ortadan kalkması gerekmektedir. Halka açık olan lokantalar, oteller, tiyatrolar, doktor muayenehaneleri, eczaneler, perakende satış mağazaları, müzeler, kütüphaneler, parklar, spor salonları, stadyumlar, okullar, kurslar, eğitim ve öğretim kurumları, günlük bakım ve tedavi birimleri gibi yerlerle bütün devlet daireleri engelli insanların girişlerine uygun olarak düzenlenmelidirler.

Ülkelerimizi, şehirlerimizi, caddelerimizi, binalarımızı, evlerimizi, eşyalarımızı, araçlarımızı; plânlarken, tasarlarken, inşa ederken ve üretirken çok özenli davranmalı, elde edilmiş olan bütün bilgileri gerektiği şekilde kullanmalıyız. Dünya sevgisiz soluk alamaz ; bilgi ile davranmaksa; sorumluluk yüklü gerçek sevginin, gerçek insan üretkenliğinin, hayır dolu insan faaliyetinin varlığını gösterir.

Rampalar, farklı yüksekliklerdeki düzlemleri birbirlerine bağlayan eğik düzlemlerdir. Bir kısım insanların caddeden kaldırıma daha rahat geçişleri için de rampa kullanılır. Kaldırım rampaları özürlü ve yaşlı insanlarla, çocuk arabası süren annelerin şehirdeki özgür yürüyüşlerinin kesintisiz olmasını sağladığından çok önemlidir. Şehirsel çevredeki rampaların varlığı ve yokluğu kişi için bazen, hayatın devam edişi veya hayatın durdurulup kişinin hayatın dışına itilişi anlamlarına gelmektedir.

Yapılan rampaların eğimleri standartlara uymamaktadır, kimisi dik, kimisi dar, kimisi ise zeminden hayli yüksekte. Dünyada kabul edilmiş standartlara uymayan dik bir rampa yapmaktansa hiç yapmamak daha iyidir. Çünkü dik rampalarda birçok kaza meydana gelmektedir.

Şehirsel çevrede ve binalara yaklaşırken çok kere merdiven yerine veya merdivenle birlikte rampalar uygun şekilde kullanılabilir. Rampa bir mimarî eleman olarak biçim zenginliğine katkı sağlayacak şekilde ustaca kullanılabilir. Çağdaş ulaşılabilirlik standartlarına göre de rampalar artık vazgeçilmez mimarî elemanlar olarak bütün modern bina ve yapılarda yerlerini almaktadırlar.

Engellilerle ilgili eksikleri olmasıyla birlikte yeni yeni yasalar çıksa da var olan iyileştirmeler maalesef günlük yaşantıya yansımıyor yada yansıtılamıyor.

Unutmayalım ki, sağlıklı bir toplum, kendi engellilerine sahip çıkan, onların üretime katılmasını sağlayan koruyucu olanakları yaratan bir toplumdur.



--

Dost bulmanın yolu da dost olmaktan, Dost olmanın yolu "insan" olmaktan geçer....
selametle...
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.