Şapka Devriminin Kralı öldü ...

Yahudi işadamı VİTALİ HAKKO Öldü

"Benim kuşağımın birçok işadamı, işe sıfırdan başladığını söyledi. Ben sıfırdan bile başlamadım. Vitali Hakko hayatını kaybettiBaşladığım nokta sıfırın çok altındaydı. Ne var ki, ben de, benim kuşağımın birçok işadamı da, kendimize özgü kişileriz. Ve bambaşka sosyal ve ekonomik şartlar içinde yetiştik. İyi niyetten, umuttan, geleceğe ve kendimize olan güvenden, becerimizden başka hiçbir sermayemizin olmadığı bir dönemde kendi kendimizi yetiştirdik. Genç Cumhuriyetin ilk kuşağıydık. Bize hız veren Atatürk devrimleriydi. Şapka devrimi, kıyafet devrimi olmasaydı, kuşkusuz bugün Vakko da olmazdı.

Vakko markasını oluşturup, şapka devrimi dahil Türkiye'nin moda cizgisinde önemli görevler üstlenen Vitali Hakko hayatını kaybetti. İşte ilginç hayat çizgisi.

Vakko'nun kurucusu Vitali Hakko 94 yaşında hayatını kaybetti. Vitali Hakko kimdir?Vitali Hakko 1913 yılında İstanbul'da doğdu. 1934 yılında şapka devriminin ilk günlerinde Şen Şapka mağazasını açarak iş dünyasına adımını attı. Şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satmağa başlayan mağazasına Vakko adını verdi. 1962 yılında Beyoğlu'nda ilk mağazasını açtı. Beyoğlu'ndaki bu mağaza açıldığı zaman Türkiye'nin o zamana kadar açılmış en büyük mağazasıydı. O zamandan beri Vakko mağazaları Türkiye'nin en saygın giyim mağazalarından biri olarak bilinmektedir. Gençlere yönelik Vakkorama mağazalarıyla birlikte 20'yi aşan sayıda şubeleri vardır. Vitali Hakko ilerleyen yaşlarında mağazaların yönetimini diğer aile üyelerine özellikle oğlu Cem Hakko ya bırakmış olmakla birlikte, mağazaların yönetimine katkıda bulunmaya devam ediyordu.
HASTA YATAĞINDAKİ SON GÜNLERİNE KADAR TEFTİŞLERİ BIRAKMADI
Vakko'nun kurucusu Vitali Hakko 94 yaşındaydı ve hastalığının ilerlediği son günlere kadar her hafta bir mağazaya gidip ürünlerle ve personelle tek tek ilgileniyor ve hangi ürünlerin ne kadar sattığını öğreniyordu.
VİTRİN GÖREVLİSİYDİ İlerlemiş yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen, bu görevini aksatmayan Hakko, kendi deyimiyle 'sıfır değil sıfırın altında' temellerini attığı Vakko imparatorluğunun ayakta kalmasını buna borçlu olduğunu söylüyordu. Mahmutpaşa'da bir vitrin görevlisi olarak girdiği moda dünyasında şapka devriminin ilk günlerinin yaşandığı 1934 yılında Şen Şapka mağazasını açarak, iş dünyasına adımını attı. Hakko, şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satmaya başlayan mağazasına Vakko adını verdi. 1962 yılında Beyoğlu'nda ilk mağazasını açtı. Beyoğlu'ndaki bu mağaza açıldığı zaman Türkiye'nin o zamana kadarki en büyük mağazası oldu.
BEN RESİM YAPMAM"Ben resim yapamam. Beste yapamam. Şiir yazamam. Ama insanlara, renklerle, desenlerle ortaya koyacağım ve onları mutlu kılacağına inandığım bir eşarp, bir kravat, bir giysi seçip, onu gerçekleştirebilirim. Biz eskiler bunları anlatmakta, gençler de anlamakta güçlük çekerler. Bana çevremdeki gençler, oğlum dahil, sık sık, "Devir değişiyor" derler. Haklıdırlar. Ne var ki, devir ilk defa değişmiyor. Hayatım boyunca, bu devir denen şeyin birçok defa değiştiğini gördüm. Ağaçlar, çiçekler, kuşlar, değişmiyor. Güzelliğin özü değişmiyor" diyordu bir kaç ay önce verdiği bir röportajında.
ŞAPKA DEVRİMİYLE VAR OLDUKVitali Hakko, Vakko'nun öyküsünü şöyle anlatmıştı: "Benim kuşağımın birçok işadamı, işe sıfırdan başladığını söyledi. Benim başladığım nokta ise sıfırın çok altındaydı. İyi niyetten, geleceğe ve kendimize olan güvenden, becerimizden başka sermayemiz yoktu. Genç Cumhuriyet'in ilk kuşağıydık. Bize hız veren Atatürk devrimleriydi. Şapka devrimi, kıyafet devrimi olmasaydı, bugün Vakko da olmazdı."

CENAZE YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

İstanbul'da vefat eden iş adamı Vitali Hakko'nun cenazesi, yarın toprağa verilecek. Hakko için yarın saat 10.00'da Merter'deki Vakko Fabrikasında bir tören düzenlenecek. Hakko'nun cenazesi, daha sonra Neve Şalom Sinagogunda yapılacak dini törenin ardından Ulus Musevi Mezarlığındaki aile kabristanlığında defnedilecek.

aktif haber

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.