15 Aralık 2007

güçlü insan mütevazi olur...

Guclu insan mutevazi olur... Suphesiz ki guclu insanlarin basinda Halife Hazret-i Omer (radiyallahu anh) gelir. Nitekim mutevazi insanlarin basinda da o geldigi gibi. Neden boyledir bu? Cunku guclu insan mutevazi olur da ondan. Nitekim mutevazi insanin da guclu olacagi gibi.. Denebilir ki, bir yerde mutevazi birini gorurseniz hemen tahmin yurutebilirsiniz. Ic derinligi olan kuvvetli bir insandir. Bir yerde de dis gorunusuyle kibirlenen birini gorurseniz hemen dusunebilirsiniz, ic derinligi olmayan zayif biridir. Nitekim Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hazretleri hadisinde de dis gorunusu esas almamis, ic olusu one cikararak soyle buyurmustur : - Allah sizin dis gorunusunuze, beden guzelliginize bakmaz. Ic olusunuza ve disariya akseden amel guzelliginize bakar. Bundan dolayi buyukler dis gorunusle gereginden fazla mesgul olmamis, hep ic olus, manevî yukselisi hedef almis, inandigi degerlerle, baglandigi hakikatlerle kendilerini yorumlamislardir. Boyle yorum yapanlarin basinda da yine Halife Hazret-i Omer (radiyallahu anh)'i gormekteyiz. Onun su tarihî degerlendirmesiyle konuya aciklik getirebiliriz... Meshur kumandan Hazret-i Ebu Ubeyde (radiyallahu anh) ile Sam'a gitmekteler. Sam halki da onlari karsilamak uzere yollara dokulmus durumdalar.. Bir ara onlerine cikan bir derenin sularindan gecmek zorunda kalirlar.. Halife, hemen devesinden iner, ayakkabilarini boynuna bir iple asar, bir eliyle devesinin ipini tutarken diger eliyle de eteklerini sivayarak siradan bir adam gibi suda yalinayak basIkabak yurumeye baslar.. Durumu geriden seyreden yol arkadasi Hazret-i Ebu Ubeyde (radiyallahu anh), Halife'nin bu goruntusunu pek munasip bulmaz da der ki : - Ey Muminlerin Emiri, nedir bu goruntun boyle? Ayagin yalin, basin acik, bir elinde devenin ipi, oteki elinde de eteklerin!.. Yollara dokulen Sam halki seni bu halde gorse itimadi sarsilir, hurmeti kirilir!.. Bu sirada derenin oteki yanina gecen Halife durumunu degistirmeden cevap verir. Ama nasil cevap.. Su degerlendirmesine bakin lutfen: - Bunlari sen mi soyluyorsun Ebu Ubeyde? der. Keske senden bu sozleri isitmeseydim. Eger durum soyledigin gibi ise, yani bu halk bize ayagimizdaki ayakkabimiz, uzerine bindigimiz devemizle dis goruntumuze gore itibar gosteriyorsa sunu iyi bil ki, ben bu itibari su ciplak ayaklarimla tekmeliyorum!.. Halbuki bizler siradan adi kimselerdik. Allah bize Islam'i nasip etti, imanla bizleri sereflendirdi. Biz itibar ve izzetimizi imandan, Islam'dan aldik. Isterse ayagimiz yalin, basimiz kabak olsun, sirtimizdaki hirkamizda da kirk yama bulunsun! Biz iman ve Islam'dan baska bir goruntuyle seref kazanmayi hic dusunmedik...
Evet, sandeletlerini boynuna asan, devesinin ipini bir hizmetci gibi elinde tutan, sirtindaki hirkasinda ise yamalar bulunan bu mutevazi kimse, kendisinden emin guclu kimsedir.

Nitekim bu yamali hirkanin sahibine Sam Hiristiyanlarindan birinin sIkayeti soyle olur. Der ki : - Valiniz cami yaptirmak icin rizam olmadan arsami elimden aldi, kimseyi de dinlemiyor.. Bu sIkayeti yapan hiristiyanin umidi pek de yoktur. Cunku sIkayet ettigi Halife'nin sirtindaki hirkasinda yamalarin var oldugunu gormustur. Boylesine mutevazi birinin sozunu gecirecek kuvvette olmasi uzak ihtimal. Oracikta bulunan bir kemik parcasini eline alan yamali hirkanin sahibi ise, kemigin uzerine sadece sunu ciziktirir : "Ben Hattab oglu Halife Omer'im!." Umitsiz sekilde kemik parcasini alan hiristiyan, soz dinletemedigi valiye goturup uzatir. Imzayi okuyunca heyecanlanan valinin titreyen dudaklarindan dokulen sozler sundan ibaret olur : - Rizan olmadan kimse arsani alamaz. Biz arsani istemiyoruz artik..Evet, guclu insan yamali hirka giyecek kadar mutevazi olur. Mutevazi insan da sozunu dinletecek kadar kuvvetli olur. Iste boyle..


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.