12 Aralık 2007

İslam'da insan hakları mahkemesine bir örnek!

Islam'da insan haklari mahkemesinden bir ornek!
Yasadigimiz 21. asirda bile benzerini hasretle aradigimiz boyle bir insan haklari mahkemesinin, saadet asrinda hayata gecirilisini ibretle okuyor, tefekkurle takdirlerinize takdim ediyoruz.

Hicretin 17. senesinde Halife Hazreti Omer, cemaat coklugundan dolayi Rasulullah'in mescidini genisletmek ihtiyaci duymustu. Bunun icin Turbe-i Saadet'in etrafindaki arsalari, evleri istimlak edip mescide katmasi gerekiyordu. Cevredeki arsa ve ev sahiplerine tekliflerde bulunulmus, herkes buyuk bir memnuniyetle arsasini, evini degerini dusunmeksizin mescide vermis; ancak mulkunu vermemekte direnen tek kisi kalmisti. Kimdi o tek kisi?

- Hazreti Abbas!.. Rasulullah'in hem de amcasi olan Hazreti Abbas, mescide de olsa arsasini vermeyi dusunmuyordu. Bu defa bizzat Halife mesgul olup tekliflerini tekrarladi :
- Ya Abbas, Rasulullah'in mescidine zorla alinmis bir arsa ilave etmeyi uygun bulmuyoruz. Sayet verilen deger az geliyorsa fazlasini vereyim, bu hayirli is tamamlansin.
Rasulullah'in mescidi ihtiyaci karsilayacak kapasiteye ulassin.
Hayret! Hazreti Abbas'tan beklenmeyen cevap :
- Mal benimse fazla fiyat verseniz de, mescide ilave etmeyi dusunseniz de vermek istemiyorum. Zorla elimden alacaksaniz o baska. Halbuki, Halife, sahsi icin degil, amme menfaati icin istimlak etmeyi istemektedir. Ammenin menfaati icin Abbas vermelidir arsasini. Bunun icin mahkemeye muracaat etmek zorunda kalir Halife. Hakim, meshur hukukcu Hazreti Ubey bin Kaab... Devletin iddiasi su :
- Biz yonetim olarak Abbas'a degerinden fazla fiyat verdik, artik diretmeyip arsasini vermelidir... Mal sahibi Abbas'in cevabi da su :
- Arsa benimse, mulkume ben sahipsem, degerinden fazla da verseler, mescide ilave niyetiyle de alsalar mulkumu satmak istemiyorum. Mahkeme, devlete karsi benim hakkimi korumalidir. Durumu dusunen hakim Hazreti Ubey bin Kaab, kararini aciklar :
- Kimse baskasinin mulkunu, arsasini zorla elinden alamaz, mescide ilave icin de olsa mal sahibinin rizasi olmadan istimlak edemez. Abbas'in mulku Abbas'ta kalacak. Halife de olsa istimlak icin mal sahibini zorlayamayacaktir! Adaletin kararina karsi Halife'nin boynu bukuktur. Itiraz yok, itaat vardir. Taraflar kalkip kapiya dogru yonelirken Hazreti Abbas'tan son bir soru gelir :
- Ya Ubey! Simdi mahkeme bitmis, karar kesinlesmis midir?
- Evet ya Abbas!.. Mescide ilave niyetiyle de olsa kimse sahibinin elinden malini zorla alamaz! Karar kesinlesmistir. Iste bu soz uzerine Hazreti Abbas'in tarihe gecen aciklamasi duyulur :
- Oyle ise der, simdi beni dinleyin lutfen, yuce mahkemenize acikca ifade ve ilan ediyorum ki, degerinden fazla para verildigi halde elimden alinamayan arsami su andan itibaren Rasulullah'in mescidine ilhak edilmek uzere hicbir karsilik beklemeden hibe ediyorum! Arsam su andan itibaren Halife'nin emrindedir. Bu boyle biline ve karar ona gore verile.
Hakim Hazreti Ubey bin Kaab'ta bir sasirma hali.
- Ya Abbas! der, once fazla fiyatla da olsa vermedin, kararimizi dinledikten sonra ise parasiz hibe ediyorsun! Neden boyle bir tavri tercih ettin? Hazreti Abbas'in tarihe gecen cevabi:
- Islam'in insan haklarina verdigi degeri dunyaya duyurmak icin!..
Ne dersiniz, onlar insan haklari mahkemesini boyle kurmuslar, boyle hayata gecirmisler, boyle de duyurmuslar o gunku dunyaya. Biz ise ayni sekilde bir adalet ornegi verebiliyor muyuz bugunku dunyaya. Yoksa biz de kendi degerlerimizi unutup yabancilarin mahkemelerinden mi medet umar hale gelmisiz son devrelerde?..
Yorum size aittir...

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.