10 Aralık 2007

Kur'andaki ilmî gerçekler

Kur'an'daki ilmi gercekler

Kur'an bircok ilmi ve teknik bahse, ana maksatlar cercevesinde ozlu ve i'cazli bir bicimde yer vermistir. Gunumuzdeki bir kisim fen ve teknige ait meselelere isaret eden bazi ayetler...

"Allah kimin hidayetini murad ederse, onun gogsunu Islâm'a acar. Kimi de saptirmak isterse onun gogsunu goge cikiyormus gibi dar ve tikanik yapar." (En'am, 6/125)

Bu ayetle Kur'an su gercegi dile getirmektedir : Insan yuksege ciktikca basinc duser ve nefes almasi zorlasir. Soyle ki, her yuz metre yukseldikce hava basinci bir derece dusmektedir. Bu yuksekligin yirmi bin metreyi gecmesi durumunda ise, ozel cihazlar olmadikca insan nefes alamaz ve olur.

"Ruzgârlari asilayici olarak gonderip gokten su indirdik, boylece sizi suladik. (Yoksa) siz suyu depo edemezdiniz." (Hicr, 15/22)

Bu ayet, henuz yirminci yuzyilda anlasilan ilmi bir gercegin Kur'an tarafindan asirlar once ifade edildiginin bir gostergesidir. Ruzgârlar su buharindan meydana gelen bulutlari birbirine carpistirir. Bu carpismada bulutlarda pozitif-negatif elektron gecismesi olur, simsek meydana gelir. Ruzgârlar bulutlari sIkistirarak yere yagmuru asilar. Ayni zamanda ruzgârlar, bitkiler uzerinden eserken, erkek tohumlari disi tohumlar uzerine kondurmak suretiyle onlari asilar. Boylece bitkilerde dollenmeye yardim eder. Yine bu ayet gokten inen yagmur sularinin yerin dibinde depo edildigini ve boylece oradan cesmeler ve kuyular acmak suretiyle canlilarin sulanabilecegini anlatmaktadir.

"Her seyi cift yarattik." (Zariyat, 51/49)

"Her tur eksIklikten uzak olan Allah, yerin bitirdiklerinden, nefislerinden ve daha bilmedikleri nice seylerden butun ciftleri yaratmistir." (Yasin, 36/36)

Ilim adamlarinin kisa bir zaman once kesfettigi bir hususu Kur'an asirlar oncesinden haber vermistir. Bugun cok iyi bilinmektedir ki, insanlar nasil ciftse, diger canlilar da oyle cifttir. Hatta her seyin asil maddesi olan atomlar da cifttir. Onlarin bir kismi arti, bir kismi eksi yukludur. Ayrica her seyde cazibe (cekme) ve dafia (itme) olmak yonuyle de bu ikilik degisIk bir sekilde kendini gostermektedir. Ikinci ayette ise, o gunun insaninin musahedesine arz edilen tablonun disinda, o devre gore bilinmeyen bir kisim seylerden de bahsedilerek 'daha sizin bilmediginiz seyleri de cift yaratti' deniyor.

"Gogu biz cok saglam bir sekilde bina ettik, onu genisleten biziz." (Zariyat, 51/47)

Bu ayette, ilim mahfillerinde agirligini devam ettiren 'mekân genislemesi' bin dort yuz kusur sene evvel Kur'an'da apacik ve dupduru olarak ifade edilmistir.

"Hayvanlarda da sizin icin ibretler vardir. Onlarin karinlarindan fers (yari hazmedilmis gidalar) ile kan arasindan tertemiz, icenlere icimi kolay sut iciriyoruz." (Nahl, 66)

Yuce Kur'an-i Kerim, sutun meydana gelis keyfiyetini de sut gibi dupduru ve berrak olarak anlatmaktadir.

"Inkar edenler gormediler mi ki, goklerle yer bitisIk idi; biz onlari ayirdik ve her canli seyi sudan yarattik.." (Enbiya, 30)

Kur'an, kâinatin yaratilisi konusunu da, yine kendine has bir uslûbla ele almis ve canlilalara musait ortam hazirlayan suyun hayatiyet ve onemine parmak basmistir.

"Allah O'dur ki, gokleri gorebileceginiz bir direk olmadan yukseltti.." (Ra'd, 2)

Bir duzen icinde hareket eden sistemler, yildizlar ve uydular, bir kâide uzerinde hareket etmektedir. Bu cisimler arasindaki itme kanunudur. (Ani'l merkez)

"Biz gece ve gunduzu iki âyet (alâmet) yaptik.Gecenin âyetini (ayi) sildik; gunduzun âyetini aydinlatici kildik." (Isra, 12)

Hazret-i Ibn-i Abbas (radiyallahu anh), gecenin âyeti ay, gunduzun âyeti de gunesdir, diyor. Ay ve gunes benzerliklerine dikkat ceken bu ayet, bir zamanlar ayin da gunes gibi isIk veren bir uydu oldugunu, isisinin bulundugunu, daha sonra Yuce Yaratici'nin, onun isIk ve isisini sondurdugunu anlatiyor.

"Gunes de bir delildir onlara, akar gider yorungesinde... O Azîz ve Alîm'in (o ustun kudret sahibinin ve her seyi bilenin), yaratmasi boyle olur iste! (Yasin, 36/38)

Kur'an asirlar once, gunesin sabit olmadigini ve kendi ekseninde hareket ettigini bildirmistir.

"Sizi annelerinizin karninda, uc karanlik icinde hilkatden hilkate ( nutfe (sperm), alaka (embriyo), mudga (bir cignem et parcasi) ) intikal ettirerek yaratmaktadir..." (Zumer, 6)

Bilindigi gibi rahim, disindan ice dogru uc dokudan meydana gelir : Parametrium, miometrium, endometrium. Bu dokular, su, isi ve isIk gecirmez zarlari sarmistir. Kur'an bu dokulara zulmet diyor ve insanin bu uc zulmet icinde yaratildigini ifade ediyor. Rahim icinde embriyoyu saran korion zari, amnion zari ve rahim duvari da nazara itibara alinirsa bu uc karanlik oda meselesi daha iyi anlasilabilir. Butun bu isleri cekip cevirenin Yuce Allah oldugu bilinince, nasil olur da baskalari ilah olarak gorulebilir ve kabul edilebilir!

"Bir de o daglari gorur, donuk ve hareketsiz sanirsin. Oysa onlar bulutlarin yurudugu gibi yurumektedirler. Iste bu, her seyi muhkem ve mukemmel yapan Allah'in sanatidir."(Neml Sûresi, 27/88)

Bu ayette daglara dikkat cekmek suretiyle arzin hareket ettigine isaret etmistir.

Bu ornekler gibi Kur'an'da daha pek cok ayet, insani alakadar eden her mevzunun Kur'an'da bulundugunu ve bu meselelere dair, Ilâhî beyânin herkesin anlayabilecegi sekilde, fakat insanlik icin ifadesi imkansiz mucizevî oldugunu gostermektedir.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.