"gruplarını kontrol altına alamayan AP hükümeti, aciz durumdaydı. MHP'li ve Ülkücü gençler, sol terörün kurbanı olmaya başlamışlardı. Devrimci sol, sadece üniversitelere değil sokaklara da hakim olmuş ve hatta ordu içerisine sızarak Marksist bir sol darbe hazırlıklarına başlamıştı. 12 Mart Muhtırası, böyle bir ortamda aciz kalan AP hükümetine verildi. Muhtıranın amacı, çıkması muhtemel iç savaşı ve ordunun Marksist-Leninist bir cuntanın eline geçmesini engellemekti. Cemal Madanoğlu, Ekrem Acuner, Osman Köksal, Numan Esin, Orhan Kabibay, İrfan Solmazer gibi eski 27 Mayısçıların desteğinde ordu içinde örgütlenen Marsist cuntanın askeri kanadı, Tümgeneral Celil Gürkan, Tuğamiral Aydın Kirişoğlu, Tuğamiral Vedii Bilget, K. Yrb. Talat Turan ile İlyas Albayrak, Rıza Abraz,Bülent Tarcan gibi subaylardan oluşuyordu. Sivil kadrosu Doğan Avcıoğlu, Mümtaz Soysal, İlhan Selçuk, Cemal Reşit Eyoboğlu, İlhami Soysal, Altan Öymen, Ali Sirmen, Bahri Savcı, Atilla Karaosmanoğlu, Fakir Baykurt, Hasan Cemal ve Uluç Gürkan gibi isimlerden oluşan Marksist cunta Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur tarafından destekleniyordu. Ancak Gürler ve Batur, Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç'a yanaşarak, 12 Mart'tan yara almadan çıktılar. Cuntanın sivil kanattaki destekçileri, 12 Mart Muhtırası'nı verenleri kendi saflarına çekmeye çalıştılarsa da başarılı olamadılar.
Bu arada 1965'te Türkeş'le beraber CKMP'ye katılan eski MBK üyelerinden Muzaffer Özdağ ve Rıfat Baykal'ın muhtıradan bir gün önce 11 Mart 1971'de partiden istifa etmeleri şüpheyle karşılandı. Ancak üzerinde fazla durulmadı. Özdağ ve Baykal, Atatürk ilke ve inkılaplarından uzaklaştığını söyledikleri MHP'nin irticai bir görünüme büründüğünü iddia ediyorlardı. Nisan 1971'de ise GİK üyesi Mehmet Altınsoy MHP'den istifa etti.
temsil edilen MP, Mareşal Fevzi Çakmak, Enis Akeygen, Prof. Dr. Hikmet Bayur, Kenan Öner, Mustafa Kendil, Osman Nuri Koni, Sadık Aldoğan, Osman Bölükbaşı tarafından kurulmuştu. Partinin dikkat çeken diğer isimleri, Lütfi Bornovalı, İzzet Mühürdaroğlu, Ertuğrul Akça, Nuri Leflef, Lütfi Tünen ve Ömer Tunca idi. Kurulmasının ardından Anadolu'da ciddi bir teşkilatlanmaya giden ve kısa sürede büyük bir sempati alanı oluşturan MP'nin gelişmesinden endişe duyan DP ve CHP, birçok toplantılarını bastıkları partinin büyümesini engellemeye çalıştı. Aleyhte yayına başlayan Cumhuriyet, Ulus ve Vatan gibi gazeteler, MP'yi irticayı körüklemekle suçladılar. MP'ye yönelik suçlamalar aralıksız sürerken, 10 Nisan 1950'de vefat eden partinin fahri genel başkanı Mareşal Fevzi Çakmak için düzenlenen büyük cenaze töreni, iktidardaki CHP'yi büyük endişeye sevk etti. CHP endişe duymakta haklıydı; çünkü, törene katılan yüzbinlerce vatandaş İstanbul sokaklarını miting alanına çevirmişti.
İlk seçim tecrübesini DP'nin tek başına iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimlerinde yaşayan MP, aldığı yüzde 3.30'luk oy oranıyla sadece Osman Bölükbaşı'nı Meclis'e taşıyabildi. Daha sonraki katılımlarla bu sayıyı üçe yükselten MP, 1953'te "amacını gizleyen dine dayalı bir cemiyet" olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından kapatıldı. Manevi lider Mareşal Çakmak hariç, MP'nin genel başkanlığı görevini şu isimler yürüttü: Prof. Dr. Hikmet Bayur, Mustafa Kentli, Enis Akeygen. MP'nin kapatılmasının üzerinden henüz 15 gün geçmeden 10 Şubat 1954'te Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP) kuruldu ve genel başkanlığına Ahmet Tahtakılıç getirildi. Partinin kurucuları arasında dikkat çeken diğer isimler Osman Bölükbaşı, Sadık Aldoğan ve Enis Akeygen'di. MP'nin kapatılma gerekçesini dikkate alarak programında laikliğe bağlı olduğunu ilan eden CMP, girdiği 1954 seçimlerinde yüzde 4.8'lik oy topladı ve 5 milletvekili çıkardı. CMP'nin tüm milletvekilleri Kırşehir'den çıkmıştı. Bu tabloya DP'nin tavrı, Kırşehir'i 30 Haziran 1954'te ilçe statüsüne indirmek oldu. Kırşehir, 13 Temmuz 1957'de çıkarılan bir başka kanunla yeniden il statüsü kazandı. Bu tavır DP için ilk değildi; daha önce CHP'yi destekleyen Malatya da ikiye bölünmüş, Adıyaman ili kurulmuştu.
CMP, 27 Ekim 1957'de gerçekleştirilen genel seçimlerde oy oranını yüzde 7'ye yükseltti; ancak, yine hepsi Kırşehir'den olmak üzere 4 milletvekili çıkarabildi. 16 Ekim 1958'de Remzi Oğuz Arık'ın Türkiye Köylü Partisi'yle birleşen CMP, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) adını aldı. DP karşıtı siyasetine devam eden parti, 27 Mayıs 1960 askeri darbesine açık destek verdi.
-- %47'NIN ZAFERI ------------------------------------------------------- Türk Milletinin üzerine çökmüş karabasan giderek çözülmekte ve zayıflamaktadır. Hainlerin planları bozulmakta, figüranları sürekli açığa düşmektedir. Milletin rağmına sürdürülen derin yolculuk sona yaklaşmıştır. Millet artık egemenliğine, iradesine sahip çıkmaktadır. ---------------------------------------------------
|
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.