T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Marksist-Leninist cunta, Cemal Madanoğlu, ve ekibi - 2/12


1960-1980 DÖNEMİ

Türkiye'nin yakın tarihine damgasını vuran 27 Mayıs 1960 askeri darbesini açıkça destekleyen CKMP'nin genel başkanı Osman Bölükbaşı, 30 Mayıs 1960'da ziyaret ettiği Cemal Gürsel'e tebriklerini ve başarı dileklerini sundu. CHP lideri İnönü'yü de 3 Haziran'da ziyaret eden Bölükbaşı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada 27 Mayıs'ı "milli bir hareket" olarak nitelendirdi.

Darbe sonrasında oluşturulan Kurucu Meclis'te 25 üye ile temsil edilen CKMP, Ahmet Tahkakılıç'ı da Milli Birlik Hükümeti'ne bakan olarak verdi. Siyasi faaliyetlere izin verilmesinin ardından gerçekleştirilen 15 Ekim 1961 genel seçimlerinde yüzde 14 oy oranıyla 54 milletvekilliği çıkaran CKMP, Cumhuriyet Senatosu seçimlerinde elde ettiği 12.5 oy oranıyla da 16 senatör çıkarmayı başardı.

Parti içerisinde kendisine karşı oluşan cephe dolayısıyla 14 Aralık 1961'de genel başkanlıktan istifa eden Bölükbaşı, 31 Nisan 1962 tarihinde sona eren CHP-AP koalisyon hükümetinin yerine kurulacak olan CHP-CKMP koalisyonuna tepki göstererek 29 milletvekiliyle birlikte partisinden istifa etti. Ayrılışının CKMP'nin ruhundan ve davasından değil, çatısından kaynaklandığını açıklayan Bölükbaşı arkadaşlarıyla birlikte 13 Haziran 1962'de Millet Partisi'ni yeniden kurdu ve "Millet adlı bir siyasi parti kurmak kararımızla CKMP'nin ruh ve davasından ayrılmış saymıyoruz" açıklamasını yaptı. Bir fikir partisinden ziyade tipik bir lider partisi hüviyeti taşıyan MP, Bölükbaşı'nın sağlık sebepleriyle genel başkanlıktan ayrılmasından sonra 1980'e kadar "tabela partisi" olarak varlığını sürdürdü.

Bölükbaşı ve arkadaşlarının partiden ayrılmasının ardından Ahmet Oğuz'un liderliğinde siyasete devam eden CKMP, CHP ile koalisyon kurdu; ancak, 17 Kasım 1963'teki mahalli seçimlerden AP'nin birinci parti olarak çıkması üzerine koalisyondan çekildi. İnönü'nün kurduğu üçüncü koalisyon hükümetinde yer almayan, bu hükümetin ardından kurulan Ürgüplü koalisyon hükümetine ise katılan CKMP, Türkeş'in katılımının ardından oldukça hareketli bir sürece girdi. 14'ler olayında Hindistan'a gönderilen Alparslan Türkeş'in yurda dönüşünün ardından kendisine teklif götüren CKMP'liler, 22-23 Şubat 1964'tdeki kurultayda amaçlarına kısmen ulaştılar. Kendisine yakın 60 kişinin bu kurultayda partiye girmesini sağlayan Türkeş, 31 Mart 1965'te kendisi gibi MBK üyesi olan ve sürgüne gönderilen 14'ler arasında yer alan Muzaffer Özdağ, Rıfat Baykal, Ahmet Er ve Dündar Taşer'le birlikte törenle CKMP'ye girdi. O sırada genel başkan Ahmet Oğuz'du. 21 Nisan 1965'te CKMP'nin Genel Müfettişi olan Türkeş, partiye kısa sürede büyük bir dinamizm ve güç kazandırdı. CKMP Gençlik Kollarını organize eden Türkeş ve arkadaşları, Anadolu'yu karış karış dolaşarak partinin olağan genel kurul tarihinin planlanandan erken bir tarihte yapılmasını sağladılar.

Bu gelişme üzerine Ahmet Oğuz'un 17 Haziran 1965'te genel başkanlık görevinden istifa etmesiyle birlikte Şefik Soyuyüce, Mustafa Kaplan, Fazıl Akkoyunlu ve Numan Esin de CKMP'ye kaydoldular. Parti içinde yaşanan büyük mücadelenin damga vurduğu CKMP'nin 30 Temmuz -1 Ağustos 1965 tarihli 7. Olağanüstü Büyük Kurultayı'nda büyük çekişme yaşandı. Kurultayın ikinci gününde yapılan seçimlerde genel başkanlığa Türkeş'in seçilmesinin yankıları büyük oldu. Muhalifler, sert ve suçlayıcı bir açıklama yayınlayarak partiden istifa ettiler. İstifa edenler arasında Ürgüplü Kabinesi'nin iki bakanı ile 8 milletvekili ve senatör vardı. İstifaların ardından CKMP'nin meclisteki milletvekili sayısı 12'ye, senatör sayısı ise 3'e düşmüştü. Bu arada partiden istifa ettikleri halde Ürgüplü kabinesindeki bakanlık görevini yürüten Hasan Dinçer ve Seyfi Öztürk'ün, aleyhte beyanları üzerine Başbakan Ürgüplü'ye ültimatom çeken Türkeş, Dinçer ve Öztürk'ün istifasını sağlar. Onların yerine Hazım Dağlı ve Mustafa Kepir CKMP'nin yeni bakanları olarak atandılar.

Türkeş'in liderliğinde 10 Ekim 1965 genel seçimlerine yoğun bir şekilde hazırlanan CKMP, 11 milletvekilliği çıkardı. Bu seçimlerde oyların % 52.9'unu alan AP 240 milletvekili çıkardı ve tek başına iktidar oldu.

Uzun vadeli planlar çerçevesinde gençlik ve aydınlar konusuna büyük önem veren Türkeş, milletvekili olarak ilk kez girdiği TBMM çatısı altında yürüttüğü siyasetin ağırlık merkezine Türk milliyetçiliği fikrini koydu. Böylece siyasi aksiyona dönüşen Türk milliyetçiliği artık çok daha geniş toplum kesimleri üzerinde etkili olmaya başladı.
Sağlık sorunları bulunan Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in doktor raporuyla görevini bırakması üzerine Cumhurbaşkanlığına Prof. Dr. Şevki Atasagun vekalet eder. 13 Şubat 1966'da siyasi partiler Genelkurmay Başkanı Org. Cevdet Sunay'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerinde anlaştılar. Bu karar üzerine Cumhurbaşkanı kontenjan senatörü Prof. Dr. Ragıp Üner, görevinden istifa ederek Sunay'ın kontenjan senatörü seçilmesi için yolu açtı. Genelkurmay başkanlığı görevinden istifa eden Sunay, Cumhurbaşkanı Vekili Atasagun tarafından 14 Mart 1966'da Cumhurbaşkanı kontenjan senatörü olarak atandı. 17 Mart 1966'da yemin ederek görevine başlayan Sunay, Cumhurbaşkanlığı için aday oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını koyan bir başka isim daha vardı: CKMP Genel Başkanı Alparslan Türkeş. TBMM'de 28 Mart 1966'da yapılan seçimi kazanan Cevdet Sunay, Türkiye'nin 5. cumhurbaşkanı oldu.


--
-------------------------------------------------------
Türk Milletinin üzerine çökmüş karabasan giderek çözülmekte ve zayıflamaktadır. Hainlerin planları bozulmakta, figüranları sürekli açığa düşmektedir. Milletin rağmına sürdürülen derin yolculuk sona yaklaşmıştır. Millet artık egemenliğine, iradesine sahip çıkmaktadır.
---------------------------------------------------
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.