Trilyonluk tuzaklar
Her yonuyle bugunumuzu ve yarinimizi yakindan ilgilendiren, gunluk hayatin her aninda, asamasinda karsi karsiya kalabildigimiz "tuzaklar" var onumuzde. Trilyon dolarlarin dondugu, milyonlari, hatta milyarlari esir alan "tuzaklar" bunlar.
Peki nedir bu tuzaklar? Sigara, icki, uyusturucu ve kumar hepimizin bildigi bagimlilik ve zararli aliskanlik turleri. Ama gunumuzde dahasi da var. Bilinen klasIk zararli aliskanliklarin yaninda cagin kotu aliskanliklari denilebilecek ve her biri gerek insan sagligina, gerekse ulke ekonomisine buyuk zararlar veren; "sanal bagimlilik", "alisveris hastaligi" ve "cok yeme hastaligi" gibi "tuzak"lar...
Sirf para ugruna kurulan tuzaklardan cocuklari, gencleri uzak tutabilmek, koruyabilmek icin oncelikle onlari bilmek, tanimak gerekiyor. Genc nufusun yogun oldugu ulkelerde cocuklarin ve genclerin sigara, icki ve uyusturucu gibi sektorlerin "avi" haline geldigi bir gercek.
Zararli aliskanliklar, 'altin tasta sunulan zehirli bal' gibi. Ozellikle gencleri tuzagina cekerken, 'Bir kere denemekten ne cikar?', 'Sen ozgursun.', 'Zincirlerini kir.' gibi ilk bakista kulaga hos gelen sozlerle olumcul agina cekiyor. Aliskanlik olustuktan sonra birakmak zaten cok zor.
Hicbir bagimliligi kucuk ve masum gormemek gerekiyor. Biri digerine, o da baskasina basamak olabiliyor. Bilimsel arastirmalar, icki ve uyusturucuya baslayanlarin yuzde 90'inin ise sigarayla basladiklarini gosteriyor. Hem keseye, hem bunyeye zarar. Sadece bagimlinin degil ayni zamanda devletin butcesine, toplumun bunyesine, saglik ve huzuruna da zarar. Calisma Bakanligi bir istatistik calismasi yapip, zararli aliskanliklardan kaynaklanan hastaliklarin sosyal guvenlik sistemine getirdigi yuku bilebilseydi. Muhtemel ki, milyarlarca dolari bulacakti. Sosyal maliyeti olcmekse zor. Cinayetlerden trafik kazalari ve aile facialarina kadar pek cok olumsuzlugu ortaya dokmek gerekir.
Buyuk paralarin dondugu, dev sirketlerin her turlu yontemi ve araci kullandigi bir vasatta, zararli aliskanliklarla mucadele kolay degil. Kimse "pazarina", "kazancina" dokunulmasini istemiyor. Daha cok bagimli, daha cok "kâr" demek cunku.
Mucadele, bugun kolay degil. Toplumun ve ulkenin gelecegi icin herkesin bir kenarindan omuz vermesi gerekiyor. Hem devlet hem de fertler ve sivil toplum kuruluslari olarak. Toplumlarin zararli aliskanliklarin esiri kusaklarla varligini korumasi, kalkinip huzurlu bir gelecek kurmasi dusunulemez.
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.