5 Aralık 2007

Yaşar Nuri Öztürk Saptırmaları

Yaşar Nuri Öztürk Saptırmaları

Yaşar Nuri Öztürk,İslam konusunda, son senelerde Türkiye'nin çok yakından tanıdığı bir isim. Türk halkı, İlahiyatçı Profesör titrini taşıyan Yaşar Nuri Öztürk'ü, ilk olarak bir zamanlar Flash TV'de yaptığı dini sohbetlerle tanıdı. Devam eden haftalarda, Yaşar Nuri Öztürk, programına sonradan Müslüman olan, sadece Müslüman olmakla kalmayıp aynı zamanda bir İslam araştırmacısı da olan, Danimarkalı Profesör Hans von Aiberg'i çıkartmaya başladı. Yaşar Nuri Öztürk ile Hans von Aiberg ne şekilde anlaşıp program yapmaya başladılar, bilmiyoruz. Önceleri bu ikili programı çok iyi götürüyorlardı. Halk, pür dikkat dışarıdan katılımların da olduğu bu ikilinin programını izliyor, biri, karşılıklı soru cevap programı idare ederken, öteki ise muhteşem Türkçesi ile, İslam'ı bilimsel ! olarak izah ediyordu. Hans von Aiberg, bu bilimsel izahları yaparken, ikide bir kendisinin Türkçeye ne kadar vakıf olduğunu söylüyor, Türklerin ise kendi dillerine yeterince ilgi göstermediğinden de yakınıyordu.
Bu beraberliktelik, bir gazetecinin, Hans von Aiberg'in, aslında bir zamanlar gazetelerde, Falınız Diyor ki, sütünlarını hazırlayan , Bülent Ayberg adında Erzincanlı sahtekar bir gazeteci olduğunu ortaya çıkarması ile son buldu. Bülent Ayberg'in gazetede boy boy resimleri çıktı. Muhterem İslam bilimci, biraz da asalet düşkünlüğünden olacak, soy isminin başına von ibaresini eklemeyi de ihmal etmemişti. Bu şekilde kendisinin ne kadar asil bir Avrupalı aileden geldiğini vurgulayarak, biraz da buradan prim toplamak gayretleri içindeyken, işin foyası meydana çıkınca, bu ikilinin programı son buldu. Yaşar Nuri Öztürk, gerçekte kendisinin de aldatıldığını, başından beri Bülent Aiberg'i, Danimarkalı Profesör Hans von Aiberg olarak tanıdığını iddia etti. Yani, bu iddiaya göre, Yaşar Nuri Öztürk, kendisini Danimarkalı bir profesör olarak tanıtan bir kişiyi sorup sormadan programına çıkartmış ve aldatılmıştı. Gerçekten öylemiydi, değilmiydi işin bu yönünü bilemiyoruz, ancak zamanla Yaşar Nuri Öztürk'ün, biraz sonra ortaya koyacağımız bugüne uzanan bazı aleni saptırmaya yönelik yaklaşımlarını izledikçe, acaba ilahiyatçı profesörümüz, gerçekten de Flash TV'deki o programı yapaken, Bülent Ayberg'in gerçek kimliğini bilmeden mi programına çıkartıyordu diye bir soruyu kafamızdan geçirmeden yapamıyoruz.
Türkiye'de irticai faaliyetlerin iyiden iyiye kol gezdiği bir zamanda, aileden gelme duygularla bağlı olduğu dininden soğumak istemeyen insanlar, Flash TV skandalını hemen unutup, İslam Dinini, kendine göre yorumladığı ılımlı bir yaklaşımla, görüldüğünden çok daha iyi bir din gibi tanıtmaya çalışan bu İlahiyatçı Profesörü hemen benimsedi.
Bu İslam Profesörü, hiçde gerici değildi. İslam'ı gerçekten de iyi anlatıyordu. Hem üstelik o gerici İslamcılara da karşıydı. Özellikle, çarşafa, ya da, türbana girmek istemeyen Türk Hanımları, tam istedikleri İslam'ı kendilerine anlatan bu İlahiyatçı Profesörü çok, hem de çok sevdiler. Profesörümüz de bu sevgiyi, kendisine TV programlarında sorulan sorulara, ilgili cevabın hangi kitabında olduğunu söyleyerek boş bırakmadı. Hanımlarımız da, bu profesörün TV'lerden kendilerine önerdiği kitaplarını kapış kapış alarak sevgilerini sadece manevi değil maddi olarak da gösterdiler.
Bu şekilde kitap satışını yapmak için TV programlarını da akıllıca kullanan İlahiyat Profesörü, o zamandan bu zamana epey kitap yazdı. Yazdı, sattı, yazdı sattı, sattıkça tekrar yazdı. Ancak bu kadar çok yazınca da, yazdıklarında bir takım tutarsızlıklar çıktı. Halkın kendisine gösterdiği bu sempatinin verdiği rahatlıktan olacak, bir yazısında da biraz fazla ileri gidiverdi. Öyleki, bir gün geldi çıplak uyarıcı olarak neredeyse Mehdi olacaktı. Bir uyarıcıdan bahsediyordu, ne tesadüf ki, bu bahsettiği uyarıcı da kendisi gibi 1945 doğumluydu. Bu yaklaşımı konuyla ilgilenen bazı TV program yapımcılarının ilgisini çekti. Hiç beklemeden hemen konunun üzerine gidiverdiler. Ancak, durumu hemen farkeden aceleci gazetecilerimiz, bastığı yeri yoklayarak ufak adımlar atan profesörümüzün, mehdilik yolunda biraz daha yürümesini beklemeyip, erken hareket ettikleri için, İlahiyatçı Profesör'e de bastığı yerin çürük olduğunu anlayarak, vaktinde çark edecek imkanı vermiş oldular. Eğer kendisine yeterli süre bırakılsaydı, üstad bugün çok daha fazla rating alabilecek bir konu üzerinde ! epeyce ilerlemiş olabilecekti.
Sadece Yaşar Nuri Öztürk için değil, düşünürsek bugün halk tarafından İslam gerçeği tam olarak anlaşılsa, ilahiyatçı olarak profesör olanların, hiçbirinin ne profesörlükleri kalır, ne de ilahiyatçı konumları. Şeriatçı zihniyet dediğimiz İslami kesim, bağlı bulundukları topluluklara göre, aralarında fıkıhsal bazı farklılıklar olmakla birlikte, görüldüğü kadarı ile İslam'ı gerçekten bilen ve o şekilde tatbik etmek isteyen kesimdir. Bu kesime karşı olduğu halde, kendisini Müslüman olarak tanımlayan, ama gerçekte büyük bir yüzdesinin, belki de tamamının Kuran'ı bir kere bile okumamış olduğu Müslümanlar ise, onları irticacı olarak tanımlamakta, dışlamakta ve hatta gerçek Müslüman olarak bile görmek istememektedirler.
Şeriatçı denilen İslami kesimin gerici olup, olmadıkları tartışması ayrı bir konudur. Burada, tartışılması gereken, Yaşar Nuri Öztürk gibilerinin, İslam'a nasıl makyaj yaptıkları ve bu makyajla İslam'ı nasıl cici bir din gibi göstermeye çalışmaları, bu yaklaşımların toplum için ne derece doğru, ne derece yanlış olduğudur.
Önce Yaşar Nuri, meallerinde bilerek ne gibi saptırmalar yapmaktadır, bunlara bakalım.
Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri dahil olmak üzere birçok mealde, Nebe Suresi 32 ve 33. ayetler şu şekilde geçer ;

31. Şüphesiz takvâ sahipleri için de başarı ödülü vardır.
32. Bahçeler,bağlar,
33. Göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar, Elmalılı Hamdi Yazır gibi, bir çok eski meal yazarı da aynı ayetleri şu şekilde çevirmiştir ;
32. Bahçeler var, bağlar var.
33. Memeleri tomurcuklanmış yaşıt kızlar var. Bugün için, memeleri henüz tomurcuklanmış kızlar ifadelerinden anlaşılan, 12-13 yaşlarında kızlardır. O günkü Arabistan'da, kızların erken geliştiği iddiası göz önünde bulundurulursa, bu yaş sınırı daha da aşağılarda düşünülebilir.
Haliyle burada bir çok kişinin aklına gelecek soru, Allah'ın bu kadar ufak kızları cennetinde erkeklere vermesi ile yüceliğinin çelişmesi olacaktır. Bu çelişki ise, İslam inancını yaralayıcı bir olgudur, çünkü kişi sorgulamaya başlarsa, çok daha farklı şeyler de sorgulamaya başlayabilir.
Yaşar Nuri Öztürk, bunun farkındadır ve mealinde 33. ayetin gerçek ifadesinden dışarı çıkarak ayeti şu şekilde verip geçiştirir ; 31. Takva sahipleri için bir kurtuluş ve bir zafer vardır.
32. Sulak bahçeler, bağlar, üzümler,
33. Göğüsleri turunç gibi yaşıtlar,
34. Dopdolu kadehler vardır. Ne demektir göğüsleri turunç gibi yaşıtlar ? Bu yaşıtlar erkek midirler, ne yaparlar ? Neden göğüsleri turunç gibidir, cennet bahçelerinde çok mu spor yapmışlardır ? Turunç gibi olmasının önemi nedir ki, ayet bunu özellikle belirtmiştir ?
Daha önceki meallerde, memeleri tomurcuklanmış yaşıt kızlar, ifadesi açık bir şekilde, takva sahibi için sexsüel bir sunuş sunmaktayken, Yaşar Nuri Öztürk, bu anlamın anlaşılamaması için, ifadeyi bulandırmaktadır. Çünkü bu ayet tek başına, Kuran'ın Allah kelamı olup olmadığının sorgulanması için yeterli bir etkendir. Bu ayetle ilgili diğer ayet örnekleri için bakınız Cennet ve Huriler.

Özellikle kadınların sorgulamaya başladıkları bir diğer ayet de, çok bilinen, üzerinde çok konuşulan Nisa 34'dür.
Önce Diyanet Vakfı Meali'ne bakalım ;
Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. Allah'ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.

Mealde görüldüğü gibi, itaatsizlik etmesinden endişe edilen kadın önce uyarılmalıdır, sonra yatakta yalnız bırakılmalıdır, bu da yeterli olmazsa dövülmelidir. Yaklaşık olarak, bütün meallerde anlatılan budur.
Yaşar Nuri Öztürk, bu ayeti önceki meallerinde kendisi de aynı şekilde tercüme etmiştir. Ayetin sonunda dövün ifadesi açıkça kullanılmıştır.
Erkekler; kadınları kollayıp gözetici kılınmışlardır. Şundan ki Allah, erkeklerin bazılarını bazılarından üstün kılmıştır. Ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakat-sizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yanlız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın, yahut bulundukları yerden başka yere gönderin, yahut dövün. Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür.

Yaşar Nuri Öztürk, bu ayetle ilgili olarak Kuran'daki İslam adlı kitabında aşağıdaki açıklamayı getirir. Bu ayetteki fadribü kelimesi Kur'an'da kullanılan anlamlarından yanlız bir tanesiyle kayıtlanmış ve emirden hep dövmek çıkarılmıştır. Bütün tevillerini ve yorumlarını kadın aleyhine yapan yaklaşımlardan zaten başka şey beklenemezdi. Oysa ki kelimenin diğer anlamları, ayetin amacını ve düzenlenen konunun maksadını çok daha doyurucu biçimde önümüze koymaktadır. İşin esası şu ki, Kur'an birçok yerde sergilendiği kelam mucizesini burada da sergiliyerek, bir tek kelimeyle birkaç alternatifi birden vermiştir.Biraz teknik detay verirsek şunları söyleyeceğiz; Fadribü emrinin kökü olan darb kelimesinin 30'a yakın anlamı içinde en önemlilerinden dördü, vurmak dövmek, hurüc(çıkmak), zehab (gitmek) ve dolaşmaktır.(bk. İbn Manzür, Lisanül Arab, darb md.) Ve darb kelimesi Kur'an'da bu anlamların hepsinde kullanılmıştır. (bk. 2/60, 73, 273; 3/156; 4/101; 7/160; 8/12, 50) Durum bu olunca konumuz olan ayetteki emri bu anlamların muhtemel olan herbiriyle değerlendirmek gerekmektedir. Buna göre emri aynı zamanda if'al kalıbından da aldığımızda ifade ettiği manalar şunlar olur:1-Onları evden çıkarın.
2-Onları bulundukları yerin dışına gitmek zorunda bırakın.
3-Onları dövün.Kur'an böylece içinde bulunulan duruma ve karşılaşılan şartlara göre bu üç seçenekten birinin kullanılmasını istemektedir. Ve dikkat edilirse ilk iki seçenek, düzenlenen konuda sonuç almak bakımından hem insan psikolojisine hem de hukuk mantığına daha uygundur.
Emri dövmek anlamında almamız durumunda ise şunları söylememiz gerekiyor:
Ayet aile düzenini, toplum ahengini bozucu davranışlar içine giren kadınları düzeltmek için üç aşamalı bir çare getirmiştir. Bunların ilk ikisi (öğüt,yatakta yanlız bırakma) bireysel ve psikolojik, üçüncüsü (dövme) ise maddi yaptırımdır. Burada dikkat edilecek nokta "dövün" emrinin muhatabını iyi belirlemektir. Kadına zulmetmeyi bir tür meziyet gibi gören anlayış, bu emri her kocanın karısını dayağa çekmek serbestisi gibi yorumlamıştır. Bu asla doğru değildir.
Çünkü burada darb (dövme) gibi bir maddi yaptırım vardır. Yani bir had söz konusudur.
Hadlerin uygulanması ise kamu otoritesinin işi ve hakkıdır. Buradaki beyanı kocanın karısını dövmesi anlamında almak bir saptırmadır. Kur'an, bozuk düzen giden kadını hizaya getirmek için önce kocayı seferber etmiştir. Koca, kadına öğüt verecek, sonrada onu yatağında yanlız bırakarak dikkatli olmaya zorlayacaktır. Bu iki aşama bireyseldir. Bu aşamalarda başarı sağlanamamışsa, kamu otoritesi devreye girecek ve insan için en ağır ve aşağılayıcı cezalardan biri olan dövme uygulanacaktır.
Bunun nasıl ve hangi ölçüler içinde, hangi şartlarda uygulanacağına kamu otoritesi karar verecektir. Kur'an'ın genel ruhu ve hukuk mantığı bunu başka türlü anlamamıza müsade etmez.
Bu konu, kadın ve dayak bölümünde ayrıca işlendiği için tekrar üzerinde durmayacağız. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, Yaşar Nuri Öztürk'ün hem kitabında, hem mealinde kadının dövülmesi ile ilgili ayete ifadelerinde yer vermesidir. Ancak, İlahiyatçı Profesör, muhtemelen kendisine sempati duyan hanımların, 'aman hocam hiç Allah böyle ayet gönderir mi' tepkileri ile karşılaşmış olacak ki, son basılan mealinde, Nisa 34 ayetindeki, dövün ifadesini tamamen ayetten çıkarmıştır. Ayrıca eski mealde yer alan ve ayetin arapça aslına daha uygun bir ifade olan, sâliha kadınlar itaatkârdır ifadesi, herhalde itaatkardır ifadesinin kadınlar için fazla ağır olduğu düşünülerek kaldırılmış, yeni mealinde İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar şeklinde değiştirilmiştir.
Nisa 34'ün yeni mealdeki çevirisi aşağıdaki gibidir ;
34.Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka bir yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür. Hocamız, bundan sonra hanımlara içinde kadını dövün ayeti bulunmayan makyajlanmış daha cici bir Kuran Meali sunduğu için, sempatik görüneceği şüphe götürmez, ancak kendisinin, gerçekten inancı varsa, hatırlaması gerekir ki, Kuran'da bir ayetin hükmünü yürürlükten kaldırmak veya manasını değiştirmek İslam inancında sadece Allah'a mahsustur.
Bakara / 106. Biz, bir âyetin hükmünü yürürlükten kaldırır veya onu unutturursak (ertelersek) mutlaka daha iyisini veya benzerini getiririz. Bilmez misin ki Allah her şeye kadirdir.



--
We are in the world as words are in a book. Each generation is like a line, a phrase...

Dünyada, bir kitabın içerisindeki sözcükler gibiyiz. Her nesil bir satır, bir cümle misali…
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.