T a r a f s ı z D e ğ i l i z

BEYTÜLLAHİM.




Fotoğraf : Christopher Anderson

Bir zamanların işlek sokaklarından biri artık İsrail'in inşa ettiği duvarda son buluyor. Duvarın öte yanında, Beytüllahim'e yakın Yahudi yerleşimciler kendilerini güvende, içerideki Filistinliler ise hapsolmuş hissediyor.






Fotoğraf : Christopher Anderson

Beytüllahim üzerinde yükselen bir tepedeki bu terk edilmiş bina, Filistinli çocukların oyun parkı olmuş. İsrail'in yaptığı bariyerle sınırlanmış kent alanında 35 bin kişi yaşıyor. Duvarın inşa edilmesinden bu yana, başta turizm sektöründeki ani düşüş olmak üzere, ekonomi çökmüş halde.






Fotoğraf : Christopher Anderson

Geç kalmış bir işçi duvarın dışındaki günlük işler için kontrol noktasından geçmek üzere şafaktan önce kalkarak saatlerce kuyrukta bekleyen Filistinlilerin arasına giriyor. Birçoğu İsrail yerleşmelerini ve kendilerini hapseden güvenlik bariyerini kurmaya dönük inşaat işlerinde çalışıyor.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Beytüllahim ile Kudüs arasındaki tek geçiş yeri olan kontrol noktasında İsrail askerleri kentten çıkan bir aracı arıyor. Geniş güvenlik önlemleriyle korunan çelik kapıdan sadece İsrail tarafından nadiren verilen izin belgelerine sahip Filistinliler geçebiliyor.






Fotoğraf : Christopher Anderson

Kiliselerin günbatımında parıldayan kuleleri Beytüllahim'e tepeden bakıyor. Arka plandaki tepe, İÖ birinci yüzyılda Yahudiye'nin hükümdarı Büyük Herod'un kalesinin bulunduğu yer. Hz. Ömer Camii'nin ışıkları yakılmamış minaresi, Yemlik Meydanı'nda yükseliyor.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Filistinli Hıristiyanlar, İsa'nın doğduğu yer olduğuna inanılan Doğuş Kilisesi'ndeki mağarada bir ayine katılıyor. Yüzyıl önce, Hıristiyanlar Beytüllahim nüfusunun yüzde 90'ını oluşturuyordu. Bugünse sayıları üçte bire kadar inmiş durumda ve kentten kaçmayı sürdürüyorlar.






Fotoğraf : Christopher Anderson

Bir ziyaretçi Doğuş Kilisesi'nin iç mekânını dalgın gözlerle süzüyor. 2002'de, İsrail ordusundan kaçan Filistinli savaşçılar kiliseye sığındı ve sürüp giden kuşatmanın müzakerelerle son bulmasına kadar 38 gün boyunca orada saklandı. Bina içinde sekiz Filistinli öldürüldü.






Fotoğraf : Christopher Anderson

Beytüllahim'i üç yanından kuşatan 7 metre yüksekliğindeki duvar, protesto sloganlarına tuval oluşturmuş. Bu, yarısından fazlası tamamlanmış olan ve resmi Yeşil Hat'tın doğusundaki onlarca Yahudi yerleşimini çevirirken Batı Şeria'nın yüzde 10'unu da içine katacak 724 kilometrelik bariyerin bir bölümü.






Fotoğraf : Christopher Anderson

Penceresinden Har Homa adlı Yahudi yerleşimini gören Abdullah Abu Şeira, terörist faaliyetlerle bağlantılı bir gruba yardımcı olma suçlamasıyla İsrail'de hapis yatan oğlunun dönüşünü bekliyor. Çocuklar, kutlama için Filistin bayrakları asıyor.






Fotoğraf : Christopher Anderson

Mustafa Abu Şeira beş yıl yattığı bir İsrail hapishanesinden çıkışı üzerine yapılan kutlamada eve dönüş hediyesi olarak verilen tabancayı alıyor. Şeira'nın "Umarım, barış üstün gelir" dediğini aktaran yazar Michael Finkel, onun milis grubuna yeniden katıldığını bildiriyor.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Beytüllahim'in güneyindeki Duheysa mülteci kampında insanların, arabaların ve duvar yazılarının bulunmadığı bir yer yok gibi. Küçücük bir alana 10 bini aşkın kişi sığışmış durumda; kampın kurulduğu 1949'dan bu yana nüfus üçe katlanmış. Kampın ilk sakinleri buraya 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda evlerini kaybedince yerleşmiş.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Yüzde 50 gibi bir işsizlik oranıyla boğuşan Beytüllahim merkezindeki bir çarşıda boş gezenler, alışveriş yapanlardan fazla. Seyahat kısıtlamaları yüzünden İsrail'de iş olanakları azalmış durumda. Kudüs'e Batı Şeria'dan nakledilen elma ve benzeri ürün sayısı da giderek azalıyor.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Duheysa kampında çocuklar, çöplerin dağıldığı dar sokak aralarında büyüyor. Mülteci kampındaki pek çok duvarda, İsrail kentlerinde gerçekleştirdikleri eylemler sırasında yaşamlarını yitiren intihar bombacılarının posterleri yer alıyor






Fotoğraf : Christopher Anderson

Bir Filistinli çiftçinin kamyoneti Beytüllahim'in bir mahallenin tümsekli yolunda ilerlerken, arkadaki tepede çok katlı ve modern binaların yükseldiği Yahudi yerleşimi Har Homa apayrı bir dünya şeklinde yükseliyor.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Haredi Yahudileri'nin yaşadığı Beytar İllit yerleşiminin sakinleri otobüs durağında fotoğraflarının çekilmesinden kaçınıyor. Yerel trafiği yerleşimciler ve ordu mensupları oluşturuyor ve kent sakinleri saldırı olasılığına karşı zırhlı otobüslere biniyor.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Efrat yerleşiminde, Fısıh yemeği için giyinmiş yedi yaşındaki Ruchama Bedein kendini çok özel hissediyor. Yerleşimcilerin çoğu gibi annesi Sara da Yahudilerin Kutsal Kitap'ta bahsi geçen Batı Şeria topraklarında yaşamaya ve "atalarının yürüdüğü yollardan yürümeye" hakkı olduğuna inanıyor.








Fotoğraf : Christopher Anderson

Beytüllahimli bir aile, duvar arazilerini ikiye bölmeden önce bağlarında çalışırken, dua vakti geliyor. Arkalarındaki alan, Efrat yerleşimini (üstte, sağda) çevreleyip İsrailli ile Filistinli arasındaki ayrımı daha da güçlendirecek duvara hazırlık için temizlenmiş.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Beytüllahim'in çöllük doğu kesiminde bir çoban koyunlarıyla birlikte bir sera öbeğinin yanından serbestçe geçiyor. Duvarın İsrail kontrolündeki tarafında toprağı olan Filistinli çiftçilerin, tarlalarında çalışabilmek için İsrail ordusundan günlük izin alması gerekiyor. Duvarın içinde dahi bir çoban kontrol noktaları ve kapalı askeri alanlarla karşılaşabiliyor.






Fotoğraf : Christopher Anderson

El Fetih yandaşları Hamaslı rakiplerine gözdağı vermek için Beytüllahim'de yürüyüş yapıyor. Filistinli iki grup -huzursuz bir şekilde de olsa- birarada varlık gösteriyor. İsrail sadece el Fetih'le görüşmeler yapıyor, çünkü Hamas, İsrail'in varlığını kabul etmiyor.







Fotoğraf : Christopher Anderson

Aida mülteci kampında, duvar yakınlarında çöp yanıyor. Beytüllahim ile 1948 Arap-İsrail savaşında evlerini kaybeden Filistinlileri yerleştirmek için yapılan kalabalık nüfuslu üç mülteci kampından en az 12 intihar bombacısı çıktı.



National Geographic Türkiye
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.