T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Kuvvacı çetelerin Milli Mücadele'ye verdiği zarar

Taha Akyol
Çete kültürü
Perşembe, 24 Ocak 2008 08:24

ÜMRANİYE operasyonu devam ediyor. "Ergenekon" adı verilen illegal bir yapılanmayla ilgili soruşturmada başka olaylardan tanıdığımız bazı isimler gözaltına alındı.
Bir hukukçu olduğum için, "hazırlık soruşturması"nın gizli olduğunu biliyorum. Nihai kararı yargının vereceğini de biliyorum.
Hukuki tarafını mahkemeye bırakarak şunu kesin olarak söyleyebilirim: Milli ya da ulusal değerler adına şiddete başvurmayı meşru sayan mariz bir damar var. "Ergenekon soruşturması" bu damarla ilgili.
Aralarında organik bağlantı olsa da olmasa da, rahiplere ve misyonerlere saldırılar, Danıştay'a saldırı, Cumhuriyet gazetesinin bombalanması, Hrant Dink cinayeti!..
Ele geçirildiği bildirilen uzun suikast listesi!..
Atatürk ve arkadaşlarını Milli Mücadele sırasında silah üzerine yemin eden gizli bir komiteymiş gibi algılayan gizli örgüt mistisizmi!.. Silah üzerine yemin törenleri!..
"Vatansever Kuvvetler, Kuvvacılar, Ulusalcılar, Ergenekon" gibi terimler!..

Dava uğruna!
'Dava uğruna' hukuksuzluğu, hatta cinayeti adeta 'görev' sayan bu mariz kültür bugün bu olaylarla ortaya çıkıyorsa, dün başka olaylarla ortaya çıkmıştı. Sıkılmış yumruklarla, kalaşnikoflarla, tabancalarla, bombalarla dışa vuran bir siyasi şiddet kültürü...
Çete kültürü!
Makedonya dağlarında silah üzerine yemin eden İttihatçılarla yola çıktı bu hastalıklı kültür. Tarihte nelere yol açtığı, nelere mal olduğu düşünülmeden, yurtseverlik adına yüceltilerek, 1960'larda ve 1970'lerde sağdan ve soldan binlerce gencin kanına girerek, sonra, Susurluk'a, Dink cinayetine, Trabzon ve Malatya cinayetlerine kadar çeşitli aşamalardan geçti.
Bugünkü soruşturmanın hukuken nereye varacağını bilmiyoruz ama bu kültürün çeşitli izlerini görmemek mümkün mü?
Sıradan bir şiddet kültürü değil bu. Vatanseverlik, Kuvayı Milliye, ulusalcılık, milliyetçilik gibi değerler ya da duygular adına yapıldığı için hem değerlere kan lekesi bulaştırıyor hem dal budak salma imkânına kavuşuyor.
Bazen devlet içinde bile...

Hukuk devleti
Vatanseverlik ancak hukukla, meşruiyetle bütünlük halinde gerçek yüksek değerine sahip olabilir!
Şunu hiç akıldan çıkarmamalı: Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa, düşman işgaliyle uğraştığı gibi, başlangıçta işgale karşı direniş savaşı veren ama yağma ve talanlarıyla halkı canından bezdirip Milli Hareket'ten soğutan, böylece düşman ordularının ekmeğine yağ süren "Kuvvacı çeteler"le de uğraştı!
Bu Kuvvacı çetelerin Milli Mücadele'ye nasıl zarar verdiği konusunda, Prof. İlhan Tekeli ile Selim İlkin'in "Bölgesel Kurtuluş Savaşı'ndan Ulusal Kurtuluş Savaşı'na" adlı çalışmasını önemle tavsiye ederim. (Cumhuriyet Harcı, cilt 1, İstanbul Bilgi Üniversitesi)
İnönü de "Hatıralar"ında bu konuyu çok güzel anlatır.
Milli Mücadele, bu çeteleri tepeleyip nizami orduyu hâkim kılarak zafere ulaştı! Milli Mücadele'nin kahramanlık kadar değerli olan bir tarafı vardır: Meşruiyetçilik!
Günümüzde bu cinayetler, bu çete kültürü Türkiye'nin imajına ve itibarına büyük zarar veriyor. Bugün çetelerin, cinayetlerin, illegal yapılanmaların üzerine giderek "hukuk devleti"ni güçlendirmek de bir vatan görevidir.

Kaynak: Milliyet



--
Sonunu Düşünen Hiç Bir Zaman Cesur Olamaz
Kafkas Kartalı - İmam Şamil

http://dava-vatan.blogspot.com/
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.