Laiklik tanımlansın, başörtüsü serbest olsun

Laiklik tanımlansın, başörtüsü serbest olsun



Millet böyle istiyor
TOBB, Türk-İş, MÜSİAD, Hak-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen, KADER, TİSK, TESK ve TZOB'un da aralarında bulunduğu 83 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı'nın 8-9 Aralık çalışmalarına ilişkin rapor ve tutanaklar açıklandı.
Katılımcı STK'ların görüşlerinden hareketle yeni Anayasa'ya ilişkin ilkelerin belirlendiği Çalıştay tutanaklarında, katılımcıların tekliflerine yer verilmemekle birlikte ilkelerin olgunlaştırılması için oluşturulan grupların tartışmalarından çıkan sonuçlara göre "ortak" ve "ayrışan" noktalar belirlendi. Buna göre laiklik konusunda, "Anayasa'da laiklik kavramı açık ve net biçimde tanımlanmalıdır" ve başörtüsü konusunda, "Kişilerin eğitim ve çalışma hakkı kılık-kıyafet nedeniyle engellenemez" ortak görüşü çıkarken, kamu hizmeti verenlere başörtü serbestliği konusunda görüş farklılığı oluştu.
ASKERİ VE BÜROKRATİK BASKI KALKMALI
Anayasa'nın bir ideoloji üzerine inşa edilmemesi gerektiği ifade edilen Çalıştay'da, "kamu yararı", "kamu hizmeti" gibi kavramlara da açık ve net tanıma getirilmesi gerektiği belirtildi. Ortak ilkelerde asker-sivil ilişkisine de değinilerek "Sistem üzerindeki askeri ve bürokratik baskı kalkmalıdır, Milli Güvenlik Kurulu, uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmelidir" denildi. YÖK, RTÜK, Rekabet Kurulu, BDDK, EPDK vb. kurumların tamamı özerk ve şeffaf hale getirilmesi gerektiği ifade edilen Çalıştay tutanaklarında, buna paralel olarak bu kurumların denetimleri sağlayacak mekanizmaları güçlendirilmesi gerektiği de ifade edildi.
ASKERİ YARGI KALKMALI
Çalıştay'da yargı konusunda varılan bazı ortak noktalar da şöyle:
-TBMM, yüksek yargıya üye seçebilmelidir.
-İdari yargıda bütünlük sağlanmalıdır. Bunun için, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmalı ve askeri yargı bünyesinde yalnızca askeri disiplin mahkemelerine yer tanınmalıdır.
-Hukuk devletini teminat altına almak üzere; yargı denetimi dışında alan bırakılmamalı, yargılama birliği (eşit şartlarda, aynı usulde, aynı yargı yerinde) sağlanmalı, yasama dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmalıdır.
YENİ ANAYASA'YI YAPARKEN ZAYIFLIKLAR
STK'lar, yeni bir Anayasa için ülkenin zayıf ve kuvvetli yönlerine de işaret ederek şu konuları zayıflıklar arasında sıraladılar:
Hukuki güvenliğin olmaması, eşitliğin sağlanamaması, basının kendi içinde özgür olmayışı, kavram kargaşasının yoğun olması (kamusal alan-kamu yararı), laikliğin tanımlanmamış olması, askerin Anayasa yapması, rüşvet, mesleki eğitimin yetersizliği, kayıtdışı istihdam, terörizm, doğal kaynakların yönetim eksikliği.
editor @ Ocak 9, 2008


--
Söz bitmedi, Umut Yaşıyor!
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.